fredag 30 december 2011

Året som gått 2011. Oktober-december.

Tusen tack snälla, söta ni! Jag sitter här och rodnar upp till öronen av allt beröm. Jättekul att så många läser och uppskattar min lilla årskavalkad. :) Nu är det bara det sista kvartalet kvar innan det är dags att önska alla ett gott nytt. I går lovade jag att bjuda på blommor. Så håll till godo!

Oktober
Oktober började lika fint som september slutatde. Varmt, fuktigt och otroligt frodigt. Det var grönt, grönt och blommigt precis överallt. Den första oktober hade vi +20 och strålande sommarsol. Visst kändes det att det gick mot höst men härligt var det.


Tidigare i somras fick jag besök av fantastiska Anna (Vita rosor och förgätmigej). Hon och hela familjen svängde förbi när de skulle hämta sin nya hund, Freja. I present fick jag, bland annat, en stor planta av hennes frösådda kapkrusbär. Vi skördade litervis med bär av den enda plantan. Tusen tack, Anna!


I oktober börjar även våra äpplen mogna. Det träd som är äldst och som vissa år ger mängder av frukt hade ett bra år i år. Har ingen aning om vad det är för äpple och trots alla tips så går jag bet på vad det kan vara. Hur som helst är det helt ljuvligt gott och vi har fortfarande äpplen kvar i svalen som jag plockar fram när det är extra festligt.Men blommorna då? Jo, det blommade som sagt. Helt galet vad det blommade! Dahliorna höll ut till mitten av oktober men sen tackade de för den här sommaren. Och jag tackar tillbaka! Sov nu så gott i vinterförvaringen så hoppas jag vi ses igen, pigga och fräscha, om några månader.


I mitten av oktober gjorde jag även ett miniprojekt. En rosspalje snickrades ihop av några övergivna granslanor. Maken drog iväg och golfade i ett par timmar och när han kom tillbaka höll jag på med den sista surrningen av tjärsnöre. De är ganska rangliga och kommer säkert inte att stå i många år (eller kanske månader... ;) ) Men roligt var det och ganska bra blev det också om jag får tycka. Och det får jag ju ... ;) 


23 oktober satte jag igång med årets sista projekt. Hade egentligen tänkt vänta till våren men nu var det ju så himla fint väder och vackert väder så jag orkade helt enkelt inte vänta. Sedan länge hade jag tänkt att komplettera silverrabatten med en guld- och en bronsrabatt. Guldrabatten ska såklart gå i brinnande gult men även ha en hel del blekgult och vitt som komplement. Skickade ut en fråga om "ris eller ros" eftersom man ofta läser att gult är fult här på bloggarna. Blev oerhört förvånad när jag fick enbart glada tillrop. Äntligen kanske gult får en liten revival? Blev inte riktigt färdig och bronsrabatten får helt vänta till våren. 
November
I november blommade det fortfarande. Stockrosor, silverax, fingerborgsblommor, ringblommor och rosor. Även om färgerna var betydligt mer återhållsamma efter de frostnätter som ändå hade varit. 


För att skrämma bort det värsta mörkret tändes det massor av ljus och lyktor. Det hjälpte en hel del bara att  se lite ljus efter en lång dag på jobbet. 
November är även höstgentianornas tid. De blommar förstås hela hösten men jag har aldrig sett dem så blomvilliga som i år. De måste gilla den höst som varit. I slutet av november fick även de sista lökarna komma i jorden. Både de som ska blomma utomhus till våren och de som ska blomma till jul. Fyndade massor av lökar på rea. De flesta till guldrabatten men även en del smått och gott till de andra rabatterna. Ska bli spännande att se hur allt blir till våren. November avslutades med en kurs i kransbinderi på Hedvigs trädgård. Det var jag ock kollegan Elin som gick den och jag kan verkligen rekommendera att göra något kul och kreativt tillsammans sådär. Hur kul som helst. Min krans blev kanske inte så julig men å andra sidan kan den hänga uppe hela vintern. ;) December
Första advent var redan i november i år. Men ojojoj så svårt jag hade att komma i julstämning. Har knappt pyntat något alls i år. Det var på håret att det ens blev en julgran. 

Roligare var det då att fortsätta leka och fixa utomhus. Efter ett par frostnätter hade det bildats en ishinna på kvarglömda hinkar. De kan man säkert hitta på nåt skoj med tänkte jag. Och vips åkte de upp i äppelträdet. Tyvärr var det plusgrader så de smälte lika fort igen. Ett annat roligt utomhusfix var de små julträden av mossa och pinnar. Dessa sålde jag även på den julmarknad som jag stod på på Hedvigs trädgård. 
8 december kom första snön. Det var bara ett tunt flor av frost och snö som snabbt försvann. 


Efter ett par dagar var det grönt igen och de mest envisa växterna fortsatte att blomma som om inget hade hänt. Till och med tulpanerna är förvirrade och tror att det är dags att vakna. 
Den 20 december kom så äntligen lite mer snö och vips kom julkänslorna som ett brev på posten. Det blev härligt fluffigt vitt överallt. Att den sedan smälte bort tills vi kom hem på annandagen gjorde inte så mycket. Året avslutade med några riktiga stormnätter. Vi klarade oss bra med bara några mindre skavanker. Inget som inte går att fixa till våren. 

Våren ja. Det känns faktiskt som om den redan är på ingång. Lite såklart för det milda vädret men framför allt för alla de fröpåsar som börjar dimpa ned i lådan. Om bara några dagar är det dags att stoppa fingrarna i såjorden och kicka i gång nästa trädgårdsår. Och just det - höll på att glömma ... 

Ett riktigt varmt, gott, frodigt och prunkande trädgårdsår önskar jag er alla! 

Kram, 
12 kommentarer:

Leena sa...

Åh vilka härliga kavalkader du bjuder på, med många bilder som får mig att minnas allt som kan hända - eller som man hoppas kan hända - under ett år! Snart är vi där igen, ljuset kommer och det börjar grönska. Men först lite gnistrande snö, hoppas jag.
Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!

Hélena sa...

Helt underbart! Jag gillar verkligen din rosbåge även om den bara skulle hålla i ett par år :-)
Ha det bäst!
Kram Hélena

Margot sa...

Vilka härliga bilder! Underbar rosbåge du knåpat ihop, hoppas den håller länge!
Önskar dig ett riktigt GOTT NYTT ÅR!
Kram Margot

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Vilken kavalkad!
Gott slut och Gott Nytt År!
Birgitta

Sabelhagens Olivlund sa...

Så njutfullt! Jag gillar verkligen ditt sätt att förmedla och skriva.
Önskar dig ett Gott Nytt År.
Kram

Ester sa...

Åh vad fint! Gott nytt odlingsår till dig också!
Ester

Furulunden sa...

Så fin kavalkade du har laget. Elsker slike bilder:) Tar deg med på facebook idag:)

krepsemor sa...

Hvilket herlig sted dere har!
Godt Nytt År!

Lotta sa...

Jag sitter här och bara frossar i dina härliga bilder och njuter av den glädje du förmedlar. Underbart!! Nu ska jag gå och leta efter nattflox i frökatalogerna.
Kramar och ett riktigt Gott Nytt År!

Lotta sa...

Lika fina bilder här! :o) Önskar även dig ett Gott Nytt År.

Kram

Blomkärringen sa...

Så underbara och inspirerande bilder du visar! Ja, visst är det härligt, så mycket roligt vi har framför oss i trädgården 2012 allt nygjort 2011 blev det som man tänkt sig? alla ideér och planer som ska sättas i verket under 2012.
Jag ser fram mot trädgårdsåret som kommer!
Ett riktigt Gott Nytt År 2012!
Blomkärringen

Hans sa...

Gott Nytt År!