onsdag 28 december 2011

Året som gått 2011. April-juni.

I morse började jag med att sammanfatta årets om gått. I det tidigare inlägget kan ni läsa om all snö som fanns här i Landet Krokus under första kvartalet. Den låg kvar även när april började. Men som vanligt i april så går det undan ...

April
Äntligen börjar snön att dra sig tillbaka. Det stack upp små gröna strån och blad lite överallt vilket faktiskt lovade att det skulle bli en vår även detta år. Men vi fick vänta ännu en tid på att snön skulle dra sig tillbaka helt. Jag gjorde mitt bästa för att ignorera det grådassiga slasket och frossade vidare kulörta vårblomster. Dessa planterades ut i alla urnor och krukor jag kunde hitta. Vad gör man inte för att skynda på våren. 

Den 6 april slog första snödroppen ut med krokusarna tätt därefter. Sen satte det fart på riktigt. Lycka! 


Årets första projekt var att göra färdigt köksträdgården. Flera nya land skulle grävas, grusgångar anläggas och staket flätas. Jag hade en väldigt tydlig vision i mitt huvud och försökte förmedla den genom den här skissen. Förstår nu när jag ser den igen att visionen kanske inte riktigt går fram ... ;) Men när jag ser slutresultatet så blev det ganska exakt så som jag hade föreställt mig. En bonus blev den lilla portalen. Påsken låg i slutet av april och vilken fantastisk trädgårdspåsk det blev. Precis alla rabatter började blomma och temperaturen var +20. Helt otroligt!


Några mindre projekt som hanns med under april var att anlägga en doftrabatt (bild ovan till vänster), olja stora entrétrappan och måla vårt röda plank (bild ovan till höger). Nu blev det en liten del kvar av planket som vi inte hann med innan grönskan tog över helt. Det får vi spara till kommande vår. 

Maj
Efter påskens värmebölja slog vädret om och det blev kallt och blåsigt. Knoppar överallt men ingen som riktigt ville gå med på att slå ut i kylan. Temperaturen höll sig strax över nollstrecket och det var ordentligt blött efter all snö som smält bort. Inte bästa kombon vilket gjorde att bland annat alla mina julrosor (utom en) helt enkelt ruttnade bort

Gladare då var jag över mina två nya träiga favoriter. Olivträdet som jag hittade för inga pengar alls på stora matbutiken och min svarta valnöt som jag dragit fram från frö. Två stycken har jag nu och jag hoppas verkligen att de klarar vintern inne i vinterförvaringen. 

 
I mitten av maj kom värmen tillbaka och med den blev det grönt. Överallt! 


Finns det något mer underbart än blommorna i ljuva maj?! Det var framför allt alla tulpaner som jag hade petat ned hösten innan som bjöd på blomster prakten. Ca 300 tulpanlökar, 500 krokus och ca 300 andra sorters lökar slog ut som ett fyrverkeri i slutet av maj.  


Under maj hann vi även med att ordna växtloppis här ute i Hillevik och så hälsade jag på Anette i Torsåker med bloggen Dagens bästa bild och hennes helt fantastiska trädgård! 


Juni
Ok då! Det finns något som är mer ljuvligt än majblomster ... Juniblomster!!! Jag säger bara syren! Eller pion! Sen behöver vi inte diskutera längre... ;) 


Under juni fick jag äntligen börja fylla på silverrabatten, trapprabatten och nya doftrabatten med välkomna växter. Bland annat flyttade det in Vita tolvgudablomma, Dodecatheon dentatum, purpurviol, Viola adunca, 'Purpurea', blåsippa, Hepatica nobilis 'Rubra Plena', dvärgmandeln, Prunus tenella och nävan, Geranium x oxonianum 'Walter´s Gift' in. Många olika handelsträdgårdar påhälsades. Fick en ny favorit när Mobackes besöktes inte bara en  utan två gånger under en helg uppe i Hälsingland.

En av årets absoluta favoritbilder är på aklejan, Aquilegia vulgaris, 'Nora Barlow' när hon är som allra vackrast. Inte speciellt svårt att fota en sådan skönhet. :)


Månadsskiftet juni-juli är även Silverrabattens bästa tid. Jag har varit ganska noggrann när jag har planerat den och det lönar sig nu när den står i full blom. När den börjar blomma i slutet av maj är den nästan helt blå. I slutet av juni har den övergått till att nästan bara vitblommande växter har tagit över för att senare övergå i blått igen. 
Just nu håller jag på att planera Guld- och Bronsrabatterna som ska ligga strax intill Silverrabatten. Hoppas verkligen att den blir lika fin. 

Under juni hann vi även med ett besök till svärföräldrarna och deras helt sagolika trädgård på Åland.

Det blev ett långt inlägg med inslag från både vinter, vår och sommar. Tänk vad fantastiskt det är ändå med årstider. Jag tror inte jag skulle uppskatta syrenen, riddarsporren eller tulpanerna, för den delen, om de skulle finnas där året om. Dessutom skulle det snabbt bli ganska överfullt och hysteriskt i min lilla trädgård om allt skulle blomma samtidigt ... ;) 

I morgon kommer inlägg om nästa kvartal. 

Puss o kram!13 kommentarer:

Tant Otteskrufv sa...

Inte klokt så mycket som hinns med under ett enda år! Kul att se din tillbakablick.

Johanna Stålros sa...

Vilket fint årsalbum!!! kramar

Anna Vattenkanna sa...

Så trevligt du sammanfattar i dina inlägg! Njutbart att hänga med dig från den hemskaste vinter till den ljuvligaste sommar. Tänk så mycket som exploderar i maj och juni. Fantastiska växtvänner...

kram Anna Vattenkanna

Trädgården på Höjden... sa...

Nu greps jag av en sådan innerlig vårlängtan....:-)

Hälsar Åsa

Sabelhagens Olivlund sa...

Vad fint du sammanfattar ditt trädgårdsår, första halvan. Även att man tror att man minns precis hur det var, så gör man inte riktigt det ändå.
Ljuvliga bilder. Åh, tänk om det vore påsk nu:)).
Kram

Linda sa...

Nydelig bilder:) Sommerbildene gjør at jeg lengter sykt til sommeren...sukk:)

Lotta sa...

Vilken underbar trädgård du har! En ren njutning att följa med dig genom årstiderna... men himmel vad jag längtar till den väna vårblomningen nu!
Kram

Lotta sa...

Vilken hälig läsning, väntar på fortsättningen! :o)

Kram

Katarinas trädgård sa...

Det är ju tur att man kan njuta av de bästa årstiderna på bild så här års! Men själv skulle jag kunna tänka mig att vara utan en årstid eller två... eller åtminstone förkorta dem radikalt!
Trevlig tillbakablick!
Kram
Katarina

Lyckans lilla hus sa...

Jag blir alldeles salig på din årskrönika! Som jag längtar nu, ä n n u mer ;). Kram Kram Marie

Torill sa...

For en flott hage du har! Liker at du deler inn blomsterbed og rabatter med farger, det er planen her også.

Ser fram til flere bilder :-)

Godastunder-tokigaidéer sa...

Tänk vad mycket det händer i trädgården under året. Vilken härlig kick och inspiration du bjuder få i dett mörka och regninga höst rusk.

God fortsättning
Kram Anna

Mia sa...

En fantastisk repris från en underbar trädgård :)