onsdag 28 december 2011

Året som gått 2011. Januari-mars.

Idag tänkte jag börja sammanfatta året som gått. Även om jag inte tror det ibland så har det hänt en hel del under året som har gått. Gamla projekt har avslutats och nya har påbörjats. Planen över trädgården finslipas och uppdateras och nya mer eller mindre spännande växter flyttar in. Konstigt nog är det ytterst få som flyttar ut. Men det kommer troligen en tid när det blir så också ...

Januari
Året började med en vansinnig massa snö. Vi hade över 1,5 meter snö i delar av trädgården. Då ska ni veta att jag är 156 cm i strumplästen. Kände mig lite liten. Speciellt när all denna snö skulle skottas ...


Katterna uppskattade inte heller vädret så där värst. Fick skotta fram en gång till dem så de kunde ta sig in under verandan till tryggheten.Eftersom det var lite svårt att ta sig fram på tomten så blev det inte så mycket fixat men ett av de roligaste projekten var att frysa in överblommade hyasintblommor i gamla kakformar. Sen hängde jag helt enkelt upp dem i körsbärsträdet. Fick faktiskt till och med lite vårkänslor av det. Det snygga växtstödet kommer från Rosverkstan.


Charlotta på Cesars Trädgård tog ett fantastiskt fröbytarinitiativ. Det byttes fröer kors och tvärs genom Sverige och flera av dem hamnade här hos mig. I januari fick även de första fröerna komma i jorden och en detaljerad skiss över sommarens köksträdgård gjordes.

Februari
I februari frossades det i blommor inomhus. Primula, tulpaner,  krokus och pelargoner.
Första fröerna - små, himmelsblå penséer och fingerborgsblomma - började gro. Inte större än knappnålar. Men där var de. Trädgårdsåret hade börjat på riktigt.


I slutet av februari släppte den värsta vintern och det började droppa så smått från taken. Tulpanerna som jag haft på tillväxt i garaget hade verkligen skjutit i höjden och det gick att ha dem ute under dagtid. Skulle det bli vår även i år?
Mars
I mars började det hända saker ute i vinterförvaringen. En blomstertobak som följde med en kruka in underhösten satte fart och började blomma. Silverpäronet som fick spendera första vintern inomhus exploderade i grönt och limeträdet började blomma.Mars är trädgårdsmässornas tid och både Rum&Trädgård och Nordiska trädgårdar besöktes. Under båda mässorna anordnades det mycket uppskattade bloggträffar. Det var Hillevi (Tankar från trädgårdsmästaren) och Annika (Naturliga ting) som såg till att det blev av. Massa kramar till er! Jag tror att det är fler än jag som blir glada om det blir av även kommande år. ;)


Det är fortfarande määängder med snö. Även om det börjar smälta så smått i delar av trädgården. Kan inte låta bli att visa en av förra årets favoritbilder. Här står jag ovanpå köksträdgården och fotar rätt ned i snön. Pinnarna ni ser är toppen av bönspaljen som var högre än mig, dvs ca 1,6 meter (!). På den högra bilden ser ni hur det såg ut sommaren innan. Helt galet!


De här bilderna är från 19 mars. Kan vara bra att kika på dem när jag börjar drömma om vår redan i slutet av januari... ;)


Samtidigt som jag skolade om de första chilisådderna och planterade om pellargoner så blommade den sista amaryllisen. Solen värmer och det börjar gå att vara ute och fotografera. Även om den finns där hela tiden... Den där förbenade snön!
Följ den spännande fortsättning redan i kväll! Kommer snön att ligga kvar för alltid? Hur går det med frösådderna? Spänningen är oliiiidliiiig! ;)

Kram,

12 kommentarer:

Lyckans lilla hus sa...

Vad härligt det kan vara att blicka tillbaka! Det ger perspektiv på tillvaron helt onekligen ;). Man tror ju dessutom att man kommer ihåg allt så färskt, haha inte gör man det... Spännande. Undrar hur 2012 kommer att se ut, och hur jag blickar tillbaka då? Ha det gott! //Kram Marie

Johnna G sa...

Men vad roligt med tillbakablickar från året som gick. Och framförallt var det roligt med mässbesöket och bloggträffen; och jag som var så oroligt för att visa mig ;-) hahahaha

Ha det gott!

Villa Ryttarängen sa...

Fina och inspirerande bilder. Tänk vad fort ett år går ändå. / Pia

Hélena sa...

Åh, vad härligt du skriver och så roligt att läsa. Kul att få reda på så mycket... Som t ex att jag är hela 0,5 cm längre än dig :-) Jag hoppas också på en bloggträff eftersom jag missade förra året. Ser fram emot fortsättningen ikväll.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Mamma Mimmi sa...

Oj,en så fantastiskt fin krönika du har fått ihop i både ord och bild. Jag blir väldigt sugen på vad som så småningom komma skall. Hoppas du har en riktigt lugn och härlig julledighet! Kram Mimmi

Mia sa...

Ja, nu har vi haft några snörika vintrar. Undrar hur denna blir, här har vi erfarenhet med att det kan komma långt mer än 50 cm i mars, det var väl det som var så otroligt i våras, att solen värmde och snön smälte så fort, törs vi hoppas en gång till?
Vackra bilder i din årskavalkad, ser fram mot fortsättningen :)

Lotta sa...

Oh, vilken rolig idé med en årskrönika, kul att få ett år så komprimerat, ser fram emot fortsättningen!

Trädgården på Höjden... sa...

Vilken härlig tillbakablick. Första bilden är fantastisk. Såååååå mycket snö. Det är knappt klokt med tanke på hur det ser ut just nu.

Ser fram emot den spännande fortsättningen och laddar upp med popcorn och mystofflor ;-)

Hälsar Åsa

Sabelhagens Olivlund sa...

Tack för den fina årskrönikan! Det bubblar av vårkänslor. Så härligt med spirande sådder. Jag är inte alls beredd om det kommer snö nu, hoppas den uteblir.
Åh, vad roligt med fortsättning så snart, sambon spelar fotboll i kväll så jag har all tid i världen till trevligheter:))).
Kram

Anita sa...

Så roligt att läsa din årsresumé från 2011. Ska med spänning följa fortsättningen ... för att se om snön försvann till slut :)

Ha det så bra och god fortsättning!
Anita

Lisa sa...

Kul med en sammanfattning av året, blir lite sugen att kolla i bildarkivet själv :-) Önskar dig god fortsättning och ett gott nytt år !
Lisa/Lisas trädgård

Kristina Bonander sa...

Kul med tillbakablickar! Nu blir man verkligen sugen på att att börja planera. (Hoppas att det blir bloggträff i år också).
Kristina