tisdag 13 december 2011

Gul som guld, med doft av honung och mörk sirap

Jag är hemma och sjuk idag. Har dragit på mig något konstigt virus som gör att kroppen (och huvudet) bara vill zzzzooooova. Eftersom orken att göra saker inte är den bästa så passade det bra att ligga i soffan och läsa senaste numret av AoT. TIll min glädje var det en artikel om doftande buskar och träd och speciellt glad blev jag över att läsa om höstens reafynd - gullrips eller doftrips, Ribes aureum var. Villosum. Jag visste att den var gulblommig, att den doftade gott och att den var släkt med röd vinbär. Men att den hade sååå snygga blommor - det visste jag inte. Glad överraskning.


På wikipedia läser jag att: "Gullrips tillhör som sagt vinbärssläktet. Den blommar tidigt på våren och har gula blommor som doftar kraftigt aromatiskt. Blomningen är riklig och långvarig. Bären uppskattas av fåglar. För bland annat humlor är den en ovärderlig värd om våren när de behöver nektar. De söker sig till busken i stora mängder." Trevligt!

Vidare läser jag : "Gullrips har ett lite hängande växtsätt liksom många andra inom släktet. Busken blir upp till ca 3 meter hög. Den etablerar sig lätt och växer snabbt och kan förökas med avläggare eller sticklingar."
Det passar också bra. Jag planterade den som en avskiljare mellan lavendelbersån och guldrabatten. Det har sett lite tomt ut där och jag har velat ha något som skymmer resten av trädgården något. 

I AoT läser jag att blommorna inte bara doftar gott - med doft av honung och mörk sirap - utan att de dessutom är ätbara. :) 

Är riktigt nöjd med mitt reafynd! Någon som har erfarenheter av Gullrips? 

Kram, 

8 kommentarer:

Anna Vattenkanna sa...

Som jag känner busken är den en tålig växt och klarar ett skuggigt läge. Väldigt anspråkslös på alla sätt. Blommorna är ganska små, men vackra, och doftar ljuvligt.

Krya på dig, kram Anna Vattenkanna

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Nope :-) Men det verkar vara en helt förträfflig växt! Grattis till fint fynd!!

Asch då... hoppas du piggar på dig snart. I morgon åker jag till Bollnäs för att hjälpa Ulf ta hem massa kontorssaker... passar då på att kika in på Mobackes :-)))) Har du sett årets amaryllisar?

Kram, kram
Charlotte

Sabelhagens Olivlund sa...

Ingen erfarenhet här. Men fin ser den ut. Doft av honung och mörk sirap låter trevligt, och ätbara blommor är ett plus. Grattis till ditt reafynd. Jag har faktiskt inte öppnat min AoT ännu, men nu blev jag sugen.
Krya på dig! Jag är hemma med sjuk son idag.
Kram Maria

Lotta sa...

Vilken fin buske, jag har tänkt köpa något nytt till våren och den där verkar intressant så Tack för tipset. Krya på dig och du får trösta dig med att det är "inneväder".
/Lotta

Lyckans lilla hus sa...

KRYA PÅ SIG!!! Har redan "slukat" min tidning ;). Det är dem jag lever på nu när säsongen är lite på fel sida om året...//Kram Marie

Ann-Cha sa...

Krya på dig, vännen min!

Många kramar från Ann-Cha

Villa Ryttarängen sa...

Krya på dig och fortsätt läsa
AoT! Låter som en bra växt. Kram Pia

Helens trädgård sa...

Trisst att vara sjuk, hoppas du kryar på dig snabbt.
Vila, läs och drick.