måndag 26 januari 2015

Schyssta lökar - murrabatten

Så här i väntans tider tänkte jag göra en sammanställning över de olika lökar som jag satt i våra olika rabatter. Mest för att jag själv ska ha lite koll men även för att kunna frossa ordentligt så här i mörka vintern. Först ut är murrabatten.
Murrabatten är en perennarabatt med just perenner men den innehåller även en kopparlönn, en frösådd fjärilsbuske, en mörkbladig perukbuske, två japanska prydnadslönn 'Garnet' och 'Aureum' och ett antal bollar av japansk järnek. Och så en massa lökar då förstås.  
Först ut på våren är krokus och iris. Sen tidigare finns Iris reticulata 'Violet Beauty' och krokusen 'Prins Claus' här i murrabatten. Eftersom krokus ligger mig ganska gott om hjärtat tycker jag att det är roligt att hitta nya sorter. I höstas fyllde jag på med crocus imperati ’De jager’ crocus sieberi subsp. sublimis ’Tricolor’ och irisen ’Halkis’. Jag är nästan helt säker på det i alla fall ... De kan ha hamnat någon ananstans i förvirringen i mörkret i höstas. Enda belysningen var pannlampan ...

Hösten 2013 knölade jag ned lådvis med tulpaner av samma sort så våren därefter blev helt ljuvlig. Nu ska det bli väldans spännande att se hur många som kommer året. 'Queen of Night' här ovan kommer nästan aldrig tillbaka så jag gissar att den här synen blev en engångshändelse.'Jackpot' och 'Dream Touch'  


Mer tacksamma är istället både 'Jackpot' och 'Dream Touch' som kommer tillbaka med lite mindre men desto fler året därefter. Eftersom 'Jackpot' är en av mina absolut favoriter stoppade jag ned ett gäng till i höstas De är ju bara så snygga! 'Queen of Night' och 'Wallflower'

En ny sort för 2013 var 'Wallflower' som skulle bli mörkt, mörkt burgundyröda. Tanken var att de skulle matcha 'Queen of Night' och lägga sig ett par nyanser under. Så blev det nu inte. De blev nästan knallröda. Först blev jag besviken och började plocka av dem till snitt. Men sen landade jag i alla fall i att det blev en ganska pigg blandning.
Klotlök, allium sphaerocephalon 'Drumstick' 


En ny favorit förra året blev klotlöken 'Drumstick'. Lika fin i knopp som fullt utslagen. Den satte jag fler av i höstas. En riktig dragarväxt för humlor, bin och fjärilar var den också.


När det blommade som allra mest av tulpaner, prydnadsträd, tidiga perenner och syréner kändes det nästan som om jag var i paradiset. Undrar om det någonsin kommer blomma så här överdådigt någon mer gång? Lycka!


Hoppas helgen har varit fin, kompisar! Och att ni har en bra vecka framför er. 

Kram, Löklista 2014
Pärlhyasint, Muscari aucheri ’Mount Hood’
Triumph-tulpan, Tulipa ’Jackpot’
Klotlök Allium sphaerocephalon ’Drumstick’
Vinlök Allium, atropurpureum
Krokus, Crocus imperati ’De Jager’
Iris, Iris reticulata ’Halkis’

Löklista tidigare
Krokus, crocus biflorus ’Prins Claus’
Tulpan, Tulipa 'Queen of Night'
Tulpan, Tulipa' Wallflower'
Tulpan, Tulipa' Jackpot'
Tulpan, Tulipa 'Dream Touch'
 Iris reticulata 'Violet Beauty'
Klotlök Allium sphaerocephalon ’Drumstick’
 

15 kommentarer:

Sofie sa...

Ljuvliga bilder:)
Varma hälsningar,
Sofie

Annika sa...

Åh nu längtar vi!!! Riktigt roligt att få se dina fina 'Jackpot', vilka fina bilder. Jag planterade mina första 'Jackpot' i höstas och väntar nu med spänning. Kanske blir de fler med tiden hos mig också…
Ha det gott!
/Annika

Isas Trädgård sa...

Vilket tulpanparadis du skapat Ann-Karin - ser helt fantastiskt ut ! Hoppas du får uppleva det igen i vår - oj, vad du har mycket att se fram mot !
Jag föll pladask för klotlöken som jag funderat på tidigare, men efter att ha sett dina bilder hamnar "Drumstick" på min höstlista !
Ha det så gott !
Kram/Isa

Tittis trädgård sa...

Underbara bilder på din vårblomning! Jag satte mängder med klotlök i höstas och ser fram mot blomningen. Det blir premiär för mig, har aldrig haft den tidigare./ Titti

Mejrams! sa...

Tack för vårboosten, den behövde jag idag. Tack också för att du påminde mig om Drumsticken, måste jag komma ihåg att sätta till hösten. Hade dem i min förra trädgård och jag bara älskar den. Merja

Ingmarie We sa...

Så många ljuvliga tulpaner. Jackpot och Queen of the Night är helt underbara. Det skall bli spännande att se dina nya tulpaner till våren.

Annika Christensen sa...

Oj oj så många fina tulpanrabatter du har. Snyggt med lönnens bladverk.
Ja nu längtar man allt efter lite vår.
Annika

Sabelhagens Olivlund sa...

Så vackra bilder. Tack för inspirationen, jag ska ju försöka få till en rabatt i mörka toner.
Undra om jag vågar mig på en lönn igen, de förra klarade sig inte så bra. Men de är så snygga:)
Kram Maria

Meta sa...

Vad ljuvligt!!!
har du nåt bra tips mot sork??? så kan jag sätta fler tulpaner hihi Jag undrar om jag ska komma till skott med mina listor har i alla fall tänkt det.
Ha en fin dag
kram Meta

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Oj så vackert, jag måste återkomma till dina bilder och lista lite längre fram.
Då jag sätter igång, har hållt tillbaka ovanligt länge nu.
(Trädgårdsplanerna) då jag har behövt all energi till att klara av annat!

Kul att få så mycket tips!

Ha det gott, kram Ewa :)

Felix sa...

Åh, så vackra färger i den rabatten! Skulle jag gärna ha också.

Vinterhälsningar
Elisabet

Jenny sa...

Fantastiska färger i murrabatten! Underbart!

Jenny

Kristina Bonander sa...

Så mycket vackert! Det blev många bilder på Pinterest!

Hejsningar
Kristina

Anonym sa...

Så snygga tulpankombinationer, inte minst mot lönnbladen. Klotlöken och Queen of night testade jag förra året, favoriter båda två, men vi får väl se om tulpanen kommer tillbaka i vår eller hur det går...
Den sista bilden är helt underbar! Alla dessa mörka och rosa toner och så den ljusgröna vårgrönskan, tack för att jag fick drömma mig bort en stund! :)
Kram Kristina

Drömgården sa...

Har kollat runt på dina lök-inlägg! Jätte härliga bilder från din fantastiska trädgård. Nu längtar jag ännu mer till våren och blommande lökväxter!
/Kitty