lördag 31 januari 2015

Trädgårdens färger - skär=rosa?

Veckans temafärg har verkligen varit vit. Har gjort tre långa inlägg om den vita rabatten och så idag då - då det fullkomligt vräker ned blöt, tung snö. Helt vitt igen alltså. Men nu till en helt annan färg. Charlottas trädgårdstema den här veckan är rosa.

Jag hävdar alltid att rosa inte riktigt är min färg. Jag föredrar hellre grönt, orange eller lila. Men jag behöver inte leta speciellt länge för att hitta mängder av rosa eller skära blommor hos mig. Speciellt i midsommartider. Då kryllar det av rosa. För mig är rosa en bra "vävarfärg". Den passar som komplement till mina favoritfärger men också till ljusa nyanser som vitt eller ljusblått för den delen.


Rosenpion, Humleblomster 'Pink Frills', en okänd tulpan,
fingerborgsblommor i massor, blommor till åkerbär, en tulpan i keramik,
bergspion, stjärnflocka, stockrosor, pionen 'Coral Charm' och en rosa clematisakleja


Rosa eller skär är en blandning av rött och vitt, en ljus variant av rött kan man säga. Färgen står för kärlek och ömhet, men är inte lika passionerat som rött. Ordet rosa användes för första gången i slutet av 1600-talet och kommer från det latinska ordet "Roseus" för ros eller rosig.

Rosa förknippas med kvinnlighet, känslighet, lugn, harmoni och avslappning. För att få den rätta romantiska känsla rekommenderas att använda rosa blandat med vitt. Färgen uppfattas numera som tjejig och kanske lite barnslig men så har det inte alltid varit. I den västerländska kulturen, under början av 1900-talet, ansågs den rosa färgen vara lämplig för pojkar eftersom den relaterade till rött och var därför mer maskulin. Den blåa färgen däremot ansågs lämplig för flickor eftersom det var en mer känslig och prydlig färg. Efter 1940-talet blev det precis tvärs om och det håller i sig än i dag.

Lite kuriosa är att de flesta flamingoarter är rosa på grund av rosa pigment i maten de äter. 1931 fick ledaren i det italienska cykelloppet Giro d'Italian bära en rosa ledartröja. Att färgen blev rosa var självklart. Arrangören RCS Sport ger ut den den dagliga sporttidningen Gazzetta dello Sport, tryckt på just rosa papper.


Ha en fortsatt fin och färgglad helg!


13 kommentarer:

Maribel sa...

Underbara bilder, Pionen med digitalisen har en ljuvlig färg. Vackert. Trevlig helg! Marika

Meta sa...

Vackra bilder i ditt collage och vad kul att läsa om färgen rosa.
Hihi det där med pojkar var bra tycker jag.
Du nu vet jag det där om vitpyttan och ranunklen, de är inte samma växt
Ha en fin helg
Kram Meta

Sofie sa...

Fina bilder och så himla intressant att få lite fakta och kuriosa, som alltid:)
Ha det bra!
Varma hälsningar,
Sofie

Tittis trädgård sa...

Mycket lärorikt om rosa/skärt! Och härliga bilder/ Titti

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Åh bad du är aktiv med så många fina inlägg, jag gillar rosa, har jag märkt ;) har mycket sånt!

Kram Igen, Ewa :)

Rost och rädisor sa...

Läckra skönheter i rosa och kul med färgkuriosa.
Ang fönstertomaterna har jag dem inne året runt eftersom de ger skörd hela året och får plats i fönstret.
Ha det så gott
Anette

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Tack för den härliga kuriosan. Tycker det är spännande att tycke, smak och värderingar kan vända så! Vilken härlig färg din rosenpion hade. Av en frösådd fick jag en gammalrosa och en kraftigt magentafärgad. Båda är vackra men din var så rent rosa. Humleblomstret var också härligt. Eller snarare alla var fina men vissa talade mer än andra.

Kram, Carina

Bettina Bäck sa...

Hävdar samma sak, och ändå ploppar det upp massor av rosa, fluffiga saker i min trädgård. :-)

GladiGrönt sa...

Intressanta fakta om färger. Och om flamingon - då fick jag lära mig något nytt!Trevlig helg!/Monica

Anjas Hill sa...

Du har alltid lika underbara bilder så det kvittar vilket inlägg man kommenterar: Så ljuvliga bilder!
Men, jag försöker också hänga med här i färgtemat och blir vansinnigt inspirerad av dina rosa blommor. Ska söka igen mina och se om jag har några - imorgon!

/Anja

Karin - Mina Rum sa...

Betydligt mer mörkrosa nyanser hos dig än hos mig. Jag gillar dem också men är riktigt svag för ljus babyrosa. Kanske för att jag inte hade något rosa period under barndomen. Och då var jag ändå barn under 80-talet.

Kram, Karin

Felix sa...

Många vackra blomster i din trädgård!

Här är färgen vitt just nu, dvs snö. :-)

Vinterhälsningar
Elisabet

Merja sa...

Ljuvliga rosa toner...vill ha dom alla:)
Trevlig söndag!