måndag 5 januari 2015

Årskrönika 2014 april-maj

Känner redan nu att jag behöver varna för ett lååångt inlägg. Och är ni trötta på mina tulpaner så kanske ni ska snabb-scrolla. För det kommer att bli några bilder på Tuuulpaaanernaaaa! :D

Men först ljuva april!

April

Äntligen vår på riktigt! Och äntligen lite färg i rabatterna. Julrosor, tandrot, fylld blodört, gulsippor, balkansippor, narcisser och pärlhyasinter i en enda härlig blandning.


Just den här delen av trädgården, fruktlunden med medaljör-rabatterna, är nog som allra vackrast just den här delen av året. När de slingrande grusgångarna faktiskt syns fortfarande.
Och så slog de första tulpanerna ut. Först ut är alltid Tulipa turkestanica tätt följd av Tulipa pulchella 'Persian Pearl'.
I april var jag på föreläsning med idolen Karin Berglund som trädgårdsföreningen Liljekonvaljen hade ordnat. Hon pratade bland annat om sin fantastiska bok Samtal i trädgården som jag läser i då och då. Det är en mycket fin trädgårdsbok men framförallt handlar den om de fantastiska människorna bakom. Rekommenderas varmt till dem som inte redan har läst den. Karin var precis så där varm och underhållande som jag hade trott och hoppats. Och till min stora glädja hann jag till och med prata en liten stund med henne. 
I trädgården var en av årets stora händelser var när först Prunus 'Accolade' och lite senare Ullungrönnen, Sorbus Dodong knoppades. Båda två var 2013 års mest efterlängtade inköp. Ullungrönnen hade rådjuren gått hårt åt under vintern så den kommer nog inte att bli sig själv på fler år men körsbäret överträffade alla förväntningar.
18 april skolades tomaterna om i gott sällskap. 23 april var det lilla julafton när alla härligheter från Spezialplant dök upp! 
I slutet av april började även de krukodlade tulpanerna visa färg. Ute i trädgården fortsatte vi att mata de stackars frusna fåglarna - ända in i maj.


Maj

Maj förtjänar faktiskt ett eget inlägg eftersom det är så himla vackert. Lite svårt att begränsa sig när man egentligen vill lägg upp varenda bild. Ska försöka välja ut det gottigaste. Kanske blir det ett eget tulpaninlägg längre fram.

Maj började lika kallt som april slutade med sol på dagarna och minusgrader på nätterna. Strålande sol, singlande snö och bombarderande hagel. Om vartannat. Men trots det så växte det - såklart - så det knakade.15 maj hade vi första trädgårdsbesöket. Det var Ulrika med sällskap från Hudiksvall som kom på besök. Vädret och sällskapet var strålande men tyvärr hade inte tulpanerna riktigt satt fart än. Men några fanns det att kika på. Den 20 maj hade jag visning nr två. Då var det trädgårdsföreningen Liljekonvaljen som kom på besök. Tills dess hade jag byggt en ny portal in till köksträdgården istället för den som blåste sönder tidigare under året.


Trädens tid
Mest av allt är maj trädens tid, och tulpanerna såklart. Men träd och buskar, som nu börjar växa till sig efter några år i backen bjöd verkligen på ett färgglatt fyrverkeri 2014.
Prydnadskörsbären blommade nästan först i maj och jag kunde inte se mig mätt på 'Accolade'. Den röda prydnadslönnen 'Garnet' passade perfekt mot fondväggen av tulpaner och fotade nästan lika flitigt. Vårt päron blommade för första gången och under hösten fick vi ljuvliga päron. Vårt okända äpple, som blommar allra sist av fruktträden, lyste vitt i skuggan. Och så blodflädern, som jag köpte i skåne, överlevde vintern.

Forsythian blommade igen för första gången sen jag köpte den. Faktiskt samtidigt som gullripsen och det har sällan varit så fint i guldrabatten där de båda är placerad. Ett av de vackraste bladutspringen har gyllenlönnen och den är väl bara Ullungrönnen som slår den. Körsbäret Stella producerade som vanligt mängder med blommor, till skillnad från stjärnmagnolian som bara fick till tre.

Ett par nya lönnar flyttade in under våren, Acer sieboldianum, fagerlönn och Acer griseum, kopparlönn. Så nu finns alla mina drömträd här i trädgården. Nästan iaf. Det ommer ständigt nya. Silverpäronet blommade även det för första gången. Katsuran tyckte att det var ett jobbigt år med för lite nederbörd. Prydnadsaplen 'Malus' blommade även den tacksamt. Och den lilla pärlbusken pasade på att blomma samtidigt som de sista tulpanerna.


I mitten av maj blev det så helt plötsligt försommar. (Var tog våren vägen?) Över 20 grader och strålande sol, surrande humlor och knalliga färger överallt.


Tulpanernas tid
Hösten 2013 gjorde jag en riktig satsning på tulpaner. Köpte billigt från Holland. Vi gick ihop flera stycken och köpte få sorter i stora förpackningar. Dessa tillsammans med fler återkommande gjorde att det blev en riktig tulpanfest. Har plockat ut ett par favoritbilder från varje temarabatt. Håll till godo.


Rosengården, 'Claudia' och 'Burgundy'Guldrabatten, 'Princess Irene', smyrnatulpan tulipa whittallii, 'Silverstream' , 'Golden Apeldoorn' och 'Akebono'Silverrabatten, 'Mount Tacoma' och 'Spring Green'Bronsrabatten, 'Apricot Beauty' och 'Menton Exotic'Trapprabatten, 'Gavota'Vita rabatten, 'Mount Tacoma' Entrérabatten, fd fulhörnan. 'Charming lady', 'Apricot Beauty' och 'Queen of Night'
Murrabatten, 'Dream Touch', 'Jackpot', 'Queen of Night' och 'Wallflower'


Sista helgen i maj var det hela 31 grader varmt hos oss. Samma dag skulle Susanna Rosén göra ett besök hos fantastiska Gunilla Welin Brook här i Gävle och jag tjatade med mig själv. Gunilla har en magisk vårträdgård med många 1000-tals tulpaner. Som att komma till England faktiskt. Bara genom att kliva in i hennes trädgård. Tyvärr hade jag ingen kamera med mig, bara mobilen och de bilderna gör inte hennes trädgård rättvis. Sen bar det iväg till Landet Krokus för mera fotograferande. Inte lika kul att få trädgården fotad direkt efter Gunillas sagoland. Men jag litar på dig, Sanna!

Juni och juli kommer i nästa inlägg - annars storknar ni nog! :) 

Avslutar med ännu en tulpanbild. Favoritbilden nummer ett från sista maj 2014.Kram på er finingar! <3 <3 <3
9 kommentarer:

Anonym sa...

Alltså jag döööör kan aldrig se mig mätt på dina tulpaner helt fantastiskt vackert och så ljuvliga bilder allihop!
Kram Madde

Marianne sa...

Snart är vi där igen...mycket fint på bilderna men ...mycket vackrare i verkligheten!

Anonym sa...

Underbart! Tulpaner kan man aldrig får för många av. :) Hoppas nu att de allra flesta kommer tillbaka så det blir en riktigt härlig tulpansäsong i år också.
Kram Kristina

Inger sa...

God fortsättning på 2015!
Kram

Felix sa...

Wow, sitter och njuter av alla fantastiska bilder från din underbara trädgård! Inte alls för många tulpanbilder! :-)

Jag har också lyssnat till Karin Berglund och hämtade henne även vid tåget, då hon besökte Bokens Dag där jag jobbar.

Trevlig trettondag!
Elisabet

martinealison sa...

Bonjour,

C'est un véritable plaisir que d'admirer chacune de vos photos. Elles sont toutes merveilleuses.

Il me tarde de voir fleurir les premières tulipes !
Merci pour ces belles notes d'optimisme.

Gros bisous ♡

Merja sa...

Tack för alla fantastiska bilder!! Känns som jag slukar i mig av allt vackert och ovanligt. Man börjar längta efter blomster och grönt nu:)
Ha en bra dag!

Almbacken sa...

Wow! Underbara bilder från din fina, fina trädgård. Tänk så mycket underbart vi har framför oss.

Kram,
Maria

Högagärde sa...

Tack för alla vackra bilder. Jag blir alldeles salig när jag ser dina fina tulpanbilder, den lilla slingrande trädgårdsgången och ja.... allt.

Önskar dig ett gott nytt trädgårdsår.
Elisabeth