fredag 23 januari 2015

Blommig fredag - min favoritperenn

Ni som följer mig vet nog redan vilken som är min favoritperenn. Det har varit samma i så många år. Men även om jag verkligen funderar och verkligen letar efter en annan favorit så kommer jag alltid tillbaka till den skira, snygga, tacksamma, friska, snyggåretrunt-växten

Kaukasisk förgätmigej, brunnera macrophylla 'Jack frost'Den vaknar som en av de allra första, precis efter att snön dragit sig tillbaka. Då tar det inte många dagar innan man kan se de första knopparna.
Sen bara blommar och blommar och blommar den till långt in i juni. Mina står i skuggan. Kanske drar det ut på blomtiden. När blomningen är över klipper jag av alla blomstänglar för den är ganska duktig på att fröså sig.Och då är det bladens tid att skina. För skiner gör de, med de silverfärgade teckningarna mot en mörkare grå botten. 
Släktet har sitt namn efter den schweiziske botanikern Samuel Brunner. Macrophylla betyder storbladig och det passar ju väldigt bra eftersom den får stora vackra blad. Hos mig kväver den till och med knölklocka så jag är ytterst tacksam över de stora bladen. 

Namnsorten 'Jack Frost' anses som en riktigt bra trädgårdsväxt och blev 2012 vald till Årets Perenn av the Perennial Plant Association. Jag gillar den så mycket att jag letat fler namnsorter men har väl egentligen inte fastnat för någon annan, förutom 'Mr Morse'. Den har snarlika blad men blommorna är helt kritvita. Satte tre plantor i den vita rabatten för ett par år sedan så de borde växa till sig tillräckligt i år för att jag ska kunna utvädera dem.

Kaukasisk förgätmigej är lättodlad och klarar sig i stort sett i hela landet har jag läst mig till. Den vill ha halvskugga till skugga och mullrik och lite fuktig jord, men klarar sig i de flesta trädgårdsjordar, bara den inte är för torr. Bladen kan lätt trasas sönder vid kraftiga vindar så det gäller att den står lite vindskyddat.
Andra sorter av släktet är
'Betty Bowring' eller 'Alba', vit, 40 cm.
'Dawson’s White' eller 'Variegata', blå blommor, vitbrokiga blad, 40 cm.
'Hadspen Cream', blå, gröna blad med gul kant, 40 cm.
'Langtrees', blå, gröna blad med silvervita fläckar, 40 cm. Halvhärdig, bör vintertäckas. 

Speciellt den sista, 'Langtrees' med sina prickiga blad är riktigt snygg tycker jag. Och det kanske inte är så konstigt. 'Jack Frost' uppstod nämligen som en spontan mutation från just 'Langtrees' vid Walters Gardens i Michigan i början av 2000-talet.

 Fler favoritperenner hittar ni hos Hélena, Bland rosor och bladlöss.


 Kram och trevlig helg!33 kommentarer:

Anonym sa...

Förstår verkligen ditt val den är jättefin. Min favoritsort är den vita 'Mr Morse'. Bladen är otroligt snygga långt in på hösten och det syns så fint på dina bilder.
Jag undrar så vilken perenn jag ska välja......

Ha en skön helg
Kram Madde

Almbacken sa...

Ja, den är onekligen helt underbar. Tyvärr har jag märkt att sniglarna älskar Mr. Morse. Grrrrrr!!

Så vackra bilder du visar. En riktig kick en mörk morgon.

Ha en skön helg!
Kram,
Maria

Anjas Hill sa...

Redigt och enkelt! Det är fantastiskt med trädgårdsfolk som vet vad de vill ha!
Och visst är din favorit ett bra val!
/Anja

Elzie sa...

Så fina bilder på din favorit. Ja, det är söt och växer bra.
Ha en fin helg.
Kram Elzie

Tant Otteskrufv sa...

Underbara bilder! Och visst är den en fin favorit. Tyvärr också för sniglarna hos oss :(

Meta sa...

Men så vackert det är i din trädgård. Jag njuter och minns sommaren i regn, även då var det vackert.Förgätmigej är underbar men tro det eller ej hos mig trivs den inte. Ska nog försöka med den där med prickiga blad, Jag älskar ju blad.
Ha en fin fredag
kram Meta

Inger sa...

Det är något alldeles särskilt med vårblomningen.
Kram

Sabelhagens Olivlund sa...

Så fin den är. Har tittat på den flera gånger men fortfarande inte köpt.
Den verkar så användbar i alla rabatter.
Kram Maria

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

En favorit jag delar :) Och som du gjort ett härligt inlägg om. Finns några stycken hos mig också men 'Jack Frost' hamnar på önskelistan. Hos mig brukar de blomma fantastiskt fint ihop med narcissus 'Thalia'.

Mina amaryllisar spar jag. Det är en jobbig tid precis när dem blommat över innan jag tar ut dem. Men sen är de rätt lättskötta. Av förra årets blommade 2 i september och 2 till jul :)

Kram, Carina

Villrose sa...

Ja, den er svært, svært vakker! 'Looking Glass' er min favorittsort :-)

Gunilla - Jord under naglarna sa...

Kaukasisk förgätmigej och tulpaner, det är en kombo man blir lycklig av :) Underbara bilder, nu toklängtar man efter våren ännu mer!
/Gunilla

Marianne sa...

tack för sortuppräkningen...har inte tänkt på att kolla in andra släktingar till Jack...mycket vackra.Har i höstas satt tre plantor och massor av vita tulpanlökar vid dammen, längtar till våren så det värker i hjärteroten.

Sofie sa...

Underbart fina bilder. Håller med om att den är helt enastående, jag har "Mr Morse" gillar dem vita blommorna bättre. Dem pryder verkligen sin plats.
Kram Sofie

Kristina Bonander sa...

Kaukasiskt förgätmigej är verkligen inget dumt val! Fantastiska blad. Och vilket vackert djup du har in din översta bild! Du är duktig bakom kameran.

Hälsningar
Kristina

Rost och rädisor sa...

Jättetrevligt och informativt inlägg. Vilken vacker trädgård du har.
Håller på att föröka mina för jag tror knappt jag kan få för många av dem. Särskilt gillar jag bladen. Snygga i buketter också.
Trevlig helg
Anette

Gunilla sa...

En fantastisk växt som jag också har ett antal av.
Bladen är så dekorativa så jag har den för bladens skull.


Trevlig Helg

Marina sa...

Den blå har jag men vit skulle jag absolut kunna tänka mig skaffa. FÅr jag komma ihåg.

Kram

Annika sa...

Jack Frost var med och slogs om en topp-placering i min enmansutredning. En helt underbar liten växt och helt underbara bilder!
Ha det gott!
Annika /387 kvadrat

Bikas Trädgård sa...

Jättefint, jag har nyss fattat tycke för dessa finingar.
Vackra vårbilder från din trädgård
Kram Bika

Bikas Trädgård sa...

Jättefint, jag har nyss fattat tycke för dessa finingar.
Vackra vårbilder från din trädgård
Kram Bika

Hällan Visningsträdgård/Ulrika sa...

Jag testar och ger den fler chanser nu så kanske den blir en favorit här också. Helt klart en vacker perenn!
Trevlig helg!

Louise sa...

Jack frost gillar jag också och den finns i bakgrunden till min favoritperenn i dagens inlägg. Hos mig är den lite kinkig vissa år och får troligtvis någon svampsjukdom eller annat som gör bladen svarta. Då blir den plötsligt ingen favorit... Ha en fin helg.

kram louise

Unknown sa...

Ja den er sååå kjempe fin! Jeg kjøpte min første ifor to år siden og er helt betatt! Vet du om de tåler å deles?

Anonym sa...

Gillar ditt val av favorit, det är en perenn jag inte skulle vilja vara utan (även om den inte hamnade på min lista den här gången). Jack Frost är en riktig snygging och jag har en annan favvis i trädgården också, 'Emerald Mist' som jag köpte på Botan i Göteborg för några år sedan. Hojta till om du vill att jag spanar efter fröplantor i vår.
Önskar dig en fin helg!
Kram Kristina

Almbacken sa...

Klart du ska sätta pärlhyacinter i klar vas! Vi bloggar ju för att inspirera varandra. Om någon vill göra något jag gjort är det högsta betyg för mig. Jag blir bara glad:).

Kram, kram!

Ninnis sa...

Underbara bilder.....en favorit värd att visa upp....=)
Trevlig helg !

Kram Ninni

AnnA sa...

Hej Anna-Karin!
Jag kan bara hålla med om att kaukasisk förgätmigej är ett ypperligt val som favoritperenn både för blomning och bladverk.
Underbara foton!
Trevlig helg!
Hälsn
AnnA

GladiGrönt sa...

Jack frost är verkligen snygg, både vår och sommar. Täcker marken rätt fort också. Bra att veta att den fröar sig- så kan jag förebygga.Trevlig helg/Monica

Jannibele sa...

Å ja, jeg skjønner godt at denne holder seg som favoritt. Bladverket er fantastisk i seg selv. Så topper den sin skjønnhet med de herlige små blomstene. Den brer seg mer og mer i min hage. Jeg skal ikke stoppe den:) Ha en fin helg.

Malin sa...

Mycket trevligt val.
Skir och frodig läckerbit.
Just att den trivs så fint i skugga/halvskugga gör den så himla användbar.
Bra val helt enkelt tycker jag.

Vivian Tisting sa...

Så klart, alltid lika snygg.
Trevlig helg
Vivian

Katarina www.engronsida.blogspot.com sa...

Vilket härligt och inspirerande val! Ja, och dina bilder är så vackra och stämningsfulla... skulle vilja vandra in i dem.
Allt gott!
/Katarina

Rosor och Akvileja sa...

Fint val av favorit. Och verkligen fina bilder.
Ha det gott. Åsa