onsdag 7 januari 2015

Årskrönika 2014 augusti-september

Augusti 

Augusti fortsatt som juli slutade. Massor av värme, massor av sol, stödvattning i trädgården och ett antal roliga trädgårdsbesök. Först ut var en tripp till Charlotte i Sundsvall med finingarna Hélena och VeronicaDet var andra gången jag var och hälsade på Charlotte och jisses vad det har hänt grejer bara sen jag var där för tre år sedan. Jag har inte hunnit visa några bilder alls från den trippen så här kommer ett smakprov (alla bilder går att förstora om man klickar på dem). Charlottes trädgård är en av de vackraste jag har varit i. Så formsäker med vindlande gångar, knivskarpa gräskanter och alla rabatter kantade med järn. Självklart kunde vi inte heller låta bli att shoppa loss i hennes butik. 

En vecka senare bar det iväg på nästa resa. Den här gången söderut till Sanda Cottage och Rubens rabatter. HÄR finns ett helt inlägg om Veronicas fantastiska trädgård. Inte heller Rubens färgglada oas har jag hunnit visa något från så här kommer några bilder från dagen.  


Hemma i Landet Krokus märker jag att om midsommar hos mig är skirt ljusrosa så går augusti i purpur. Som den bedårande Clematis viticella 'Purpurea Plena Elegans' som svingar sig i purpurapeln 'Royalthy'. 
Eller som en av årets favoritkombinationer lampborstgräs och vitlysing. Gräset är inte härdigt här hos mig så jag måste försöka lägga den här kombon på minnet.
Under sensommaren hade vi gott om fjärilar. Fjärilsbusken, som 2014 blev otroligt hög för att vara Norrland, var vissa dagar helt översållad av påfågelöga, nässelfjäril och citronfjäril. När djuren trivs i trädgården blir jag extra lycklig.

I slutet av augusti besökte jag tillsammans med trädgårdsföreningen en superfin trädgård, mitt i Gävle. Det är en ny trädgårdsvän som jag lärt känna genom trädgårdsföreningen som bjöd in oss en fin kväll efter jobbet. Den började i ösregn men bara efter några minuter sprack det upp. Här snackar vi skurna kanter. Och rostiga rabattkanter. Den stora rabatten i mitten med bland annat lysing och solhattar är bland det maffigaste jag har sett. 
Vilken lycka med alla dessa nya trädgårdsvänner runt om i landet. Jag vet att jag har tjatat om det tidigare men det är ju sååå roligt att både besöka och få besök av likasinnade. 
Om jag bara ska välja en favorit under augusti så blir det alla gånger höstvivan, Primula capitata. Så himla fin med den lila färgen och pudriga knopparSeptemberSom synes på månadsbilden som fortsatte sensommarvärmen även i september. Över 20 grader nästan varje dag. Och eftersom det har blivit fuktigare så var det otroligt frodigt. Mina dahlior i kruka har aldrig varit så fina. Tacka sommarvärmen för det. Däremot har de som stått i rabatterna inte alls trivts lika bra. Jag gissar att det blivit alldeles för torrt för dem. Lärdom för 2015 - dahlior i kruka!
Det var inte bara dahliorna som trivdes i värmen. Pelargonerna var så himla fina och blommade tacksamt under hela sensommaren.  
20 september hade vi höstloppis i gamla skolan här i Hillevik. Som vanligt ett strålande väder och gott om besökare. På mitt bord låg framförallt kransar i olika färger men också perenner och en del nyskördat. 


Nyskördat ja, vi har aldrig ätit så mycket frukt som 2014. Massor av äpplen och körsbär men även fantastiska plommon och päron för första gången. Är så himla nöjd med valet av träd även om det tog några år innan de gav frukt. Vi fick också tillräckligt med druvor för att få en stor kanna frukostjuice. 

Årets enda lite större projekt genomfördes. Den övervuxna, risiga rosen som stod vid infarten är efter många fula ord förpassad till roshimlen. Istället står där nu daggkåpor, salvia, julrosor och ett gäng clematis fyndade på rea. Och så tulpaner så klart.
Efter helt ljuvliga dagar med strålande sol och härlig värme så djupdök vädret i slutet av september. Kallt, kallt blev det. Sista dagarna av månaden så blev det storm. Riktig storm. Den värsta vi varit med om faktiskt på våra sju år här ute vid havet. Och bara två dagar senare blev det ordentligt kallt med flera minusgrader. Så kallt att dahliorna packade ihop för en den här säsongen. Varenda en faktiskt. Efter det kändes det lika bra att stänga trädgården för säsongen.
Månadens favorit blev, inte helt förvånande, den bedårande porslinsanemonen, anemonopsis macrophylla. Har väntat på att den skulle blomma. I fem år faktiskt. Och den är verkligen helt ljuvlig!
Bara några månader kvar nu av årsredovisning 2014. De kommer i nästa inlägg. 

Kram, 

8 kommentarer:

Meta sa...

Vilka vackra trädgårdar du hunnit med att besöka så roligt att se. Fastnade för din bild av klematisen. det är en underbar blomma och så vackert de klättrar var de än står. Det kommer att flytta in fler hos mig i vår hoppas jag
Ha det gott
Kram Meta

Veronica sa...

Haha!
Nu får du nog ta och skaffa dig en annan fotomodell :)

Efter att jag såg nåt inlägg nånstans att du satt klematis tillsammans med purpurapeln, snodde jag den idén direkt... Fast det vet jag att du bjussar på!
Nu är det bara ett ett par månader kvar att redovisa och om ika många månader får vi hoppas att våren kommit så det börjar om igen <3

Kram

Sabelhagens Olivlund sa...

Åh så roligt att se alla bilder från Charlottes underbara trädgård.
Jättefina kransar!
Ha det gott
Kram Maria

an angel at my table sa...

Roligt med roadtrips till andras trädgårdar. Charlottes trädgård verkar ju vara något utöver det vanliga.Det skall bli mitt mål 2015 - mer trädgårds turism. Så lätt att snöa in på det man själv håller på med.

GladiGrönt sa...

Oj vad mycket fint du visar, ditt år har blommat för fullt! Primula capitata blev min favorit. Farinan är ju så läckert på primulor!Jag har beställt fröet så till nästa år ska jag ha utökat mina primulaarter. Ha en skön helg/Monica

Marianne sa...

Så mycket du kommer ihåg...att det var varmt i september hade jag glömt...har du frön sparade av Primulan? den är jättefin men brukar inte bli så långvarig på sin plats i trädgården.

Maribel sa...

Vilket fint potpurri du bjuder på, med fantastiska trädgårdar, och härliga kransar. Ha det gott /Marika

Annika Christensen sa...

Härligt att åka runt och titta hos andra. Snart är det dags att planera nästa års studiebesök.
Hopps vi får en lika fin sommar i år.
Ha en skön lördag.
Annika