söndag 4 januari 2015

Årskrönika 2014 januari-mars

Varje år sedan jag började blogga har jag gjort ett årsbokslut över trädgården här på bloggen. Och även om jag inte varit så där vidare värst flitig här på bloggen så känns det ändå riktigt roligt att göra årskrönikan. Några bilder har ni sett men det blir även en hel del opublicerat, för fotat har jag gjort - hela året. Men vi börjar väl från början. 


Januari

Det nya trädgårdsåret började med en beställning från Spezialplant. Tillåter mig att gör en beställning där varje år. Inte mer. Finns hur mycket som helst som jag vill ha varje år men eftersom det varken finns plats eller ekonomi för några stora beställningar så dregglar jag mest över utbudet. Bland annat hittade jag den här fina. Paeonia obovata. Bladen är handflikiga och något rundade. Blommorna blir vita, enkla och skålformade, halvöppna med gula pistiller.

Bild lånad HÄR.Annars var det mest höst i början av året. I alla fall kändes det så med flera plusgrader, gråväder och regn.
I mitten av januari blev det plötsligt vinter. Från +8 till -8 på bara ett dygn. Och sen blev det kallt. Ner mot 20 minusgrader. Inte kallt om man bor inne i landet kanske men här ute vid havet är de kalla vindarna nästan outhärdliga. Och så kom snön till slut. Inga mängder men tillräckligt för att det skulle täcka.
Och visst var det vackert så länge snön stannade. Tror vi skottade totalt tre gånger under hela vintern. Lagom.
Februari

Januari började med plusgrader, gråväder och regn. Men eftersom jag hade tröttnat på vintern för länge sedan gjorde det inte så mycket våren var i sikte. För första gången sen vi flyttat hit hade jag vårfeeling redan i början av februari.Även i rabatterna var det vårfeeling och första snödroppen anades redan samtidigt som krokusarna sköt i höjden.  
11 februari hade jag tröttnat helt och började ställa ut krukor på trappan. Alldeles för tidigt men efter att noga ha passat på väder-apparna klarade sig faktiskt varenda tulpan och blommade fint senare under våren. 

I februari försökte vi också dra igång ett upprop för bättre trädgårds-tv på bloggarna. Jag måste säga att vi lyckades ganska bra iaf. Inte för att det är någon större förändring av svenskt producerade trädgårdsprogram men SVT vände efter alla protester mot att sluta sända Garderners World och började ta in fler avsnitt. Till kunskapskanalen.
Men ändå. HÄR hittar du hela inlägget om du är intresserad. Och mitt bråkande tog sig ända in i lokaltidningen. 
I slutet av februari gjordes årets första projekt. Lagom stort - helt i min smak den här tiden på året - som ändå skapade en ganska stor skillnad mot hur det såg ut innan. Lite piff på bänken och voilà - färdigt litet projekt! Första krokusen visade färg och vips var det mars. 


Mars

Lagom till att februari blev mars hängde jag på årets först vårteckensutmaning. Den 2 mars knoppades det lite överallt hos mig. Värt att lägga på minnet om ett par veckor när jag kommer börja toklängta efter våren. Det är i mars det händer. I bästa fall. 

Och våren började fint. Med plusgrader finväder och ett spontaninköp av de mest bedårande julrosor. 
De fick senare flytta in i olika rabatter så jag hoppas de vill blomma lika fint även den här våren. 

I mars jobbade jag typ dygnet runt och bloggen blev lidande. Men under tiden tumlade den första humlan förbi. Och en våryr myra. 
Jag hann även med ett Stocholmsbesök och ett årsmöte i trädgårdsföreningen Pygméerna. (Snart dags igen väl Hélena, Veronica och Bettina?) I samma veva var jag på boksläpp för Annika Christiansens och Ulrika Otterlings bok Trädgård i kruka. Och så satte vi äntligen igång med att renovera vårt kök.


Bettina, Veronica och Hélena krigar mot ogräsen i Hélenas Helvetesö. Det är inte jag i den röda jackan. Det är Hélenas son F. Riktigt så kort är jag inte trots att jag är en pygmé. :P 

Hemma i trädgården blommade mina fina blåsippor som bäst. Som jag älskar dem. Den dubbla röda är väl den absolut vackraste och en av mina absoluta favoriter. Men de blå och de vita går inte heller av för hackor tycker jag. 
Hoppas allt är fint med er därute. Återkommer med resten av årskrönikan senare i veckan. 

Allt gott!

Kram, 

10 kommentarer:

Sabelhagens Olivlund sa...

Vilken härlig krönika! Så vackra julrosor, det vill jag ha flera av, gärna rosa eller de mörka:)
Ha en fin kväll
Kram Maria

Veronica sa...

Vilket trevligt inlägg och vilka trevliga människor som är med :D
Såklart är det dax snart igen... Minst en gång om året måste man ha årsmöte!

Härligt att läsa årskrönika och få överblick över året.Det fick mig verkligen att inse att det alldeles snart är dags!

Kram

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Härligt inlägg, vackra bilder och synpunkterna om trädgårdsTV kan jag bara hålla med om.
Har inte sett "debatten" tidigare.
Har irriterat mig på pysslet och maten och tävlandet!
Ha det gott, kram Ewa :)

Lotta sa...

Härlig krönika och din röda blåsippa är helt bedårande. Mannen nämnde faktiskt idag att det är ju bara två månader tills ljuset och våren är på gång .... själv tycker jag att vintern har ju inte ens börjat.
Kram

Rosor och Akvileja sa...

Härliga bilder. Och visst vill vi alla ha bättre trädgårdsprogram.
Ha det gott. Åsa

an angel at my table sa...

Den röda dubbla blåsippan ser helt otrolig ut. Den ska jag skaffa mig under trädgårdsåret 2015. Ska genast skriva upp minnet är ju som ett såll. God fortsättningen.
Mari

Sofie sa...

Härligt inlägg med mycket fina bilder. Nästan lite farligt att titta på nu, längtan bara växer och växer:) Tänk så många fina julrosor det finns med!
Varma hälsningar,
Sofie

Marianne sa...

Tjusigt tjejen...nu är det nya på gång och vi får lära av det gamla odlingsåret. Sugen på fröbyte?

Anette i Torsåker sa...

Kul med en tillbakablick. Nu riktas blick och tankar på den nya våren. Hur blir den och när är det dags?
Önskar dig och de dina en god fortsättning på detta nya år!
/Anette

Rost och rädisor sa...

Vilken trevlig årskrönika och kul att se lite av ditt hus och din fina utsikt.

God fortsättning
Anette