tisdag 20 januari 2015

Eftersläntare och tisdagspepp

Mina amaryllisar fick inte flytta in i värmen förrän i mellandagarna. Eftersom vi var borta både innan, under och efter jul fick de stanna ute i vinterförvaringen tills vi var hemma igen. Det är jag glad för nu. När de slår ut en efter en. Den ena vackrare än den andra.

Är också ganska glad att jag inte valde några jättejuliga just i år. Kanske fanns det i bakhuvudet redan när jag köpte dem.

'Graffiti', 'Tango' och 'Joker' - inte så väldans fina namn på vackra blommor.


Och det bästa av allt - jag har en som ännu inte ens har slagit ut sin första blomma. I år funderar jag återigen på om jag ska orka "översomra" lökarna. Har aldrig riktigt tagit tag i det där. Men nu när jag har läst Sanna Roséns bok, Amaryllis - älskad vinterblomma, tänker jag "att det borde inte vara så svårt..."

Hur gör ni? Slänger eller översomrar?9 kommentarer:

Bellas Lantliv sa...

Vilka skönheter!

Jenny sa...

Vad vackra amaryllisar! Det där med namnet är roligt. jag hade en som hette zombie som jag envisades med att kalla vodoo hela tiden. Vet inte vilket som var värst? Nä jag är dålig på att spara dem, ibland har de fått stå kvar i fönstren så länge de har gröna och fina blad, men sen åker de oftast bort.

Jenny

Annika Christensen sa...

Nej det är inte så svårt men det är ju det där med platsen.
Fina är de allihopa.
Allt gott
Annika

Meta sa...

Så fina dina amaryllisar är jag tokgillar dom.
här har det hänt nåt med min ena vet inte vad. Vill du se får du kika in till mig,den ser då inte ut som en amaryllis.
jag slänger mina det där med plats är en stor brist hos mig, kanske när jag kan ha dom på kolonin, när huset är klart
Ha en fin mitt i veckan dag
kram Meta

Felix sa...

Så vackra amaryllisar! Här har vi också en som inte har börjat blomma än. De verkar vara sena överallt i vinter.

Jag sparar amaryllisarna! De får stå kvar i något fönster så länge bladen är gröna och fina och vattnas som andra krukväxter. När bladen vissnar ner tar jag bort bladen och ställer ut krukan med löken i garageförrådet, där det är ganska mörkt och svalt. Sedan "glömmer" jag dem tills det börjar komma nya blad. Då får de en skvätt vatten och får komma in igen. Oftast blir det inga blommor, men det har hänt att de blommar om, men då blir det hellre på sommaren eftersom de återgår till sin naturliga blomningstid.

Vinterhälsningar
Elisabet

Händigakvinnan sa...

Jag tänker som du - spara eller kasta- och kastar. Men i år tänkte jag testa. Nu ligger diverse lökar i garaget insvepta i lite fuktat tidningspapper. De kommer få en lite dusch under sommaren när jag kommer ihåg det. Sedan får vi se om de kommer igång när jag sätter dem i kruka i september. Tips från fikarummet på jobbet;) Blir det inte bra lär jag återgå till - kasta.
Kram

Katarinas trädgård sa...

De är ju så vackra, mmmm! Tur att de finns i januaritristessen!
Kram
Katarina

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Fina! Mina har blommat över, skulle kunna tänkt mig några i vas.
Har inte lyckats att få dem att blomma om.
Men inte ansträngt mig så heller om jag ska vara ärlig. :)
Jag skulle gärna ha dem i rabatten också.

Ha det gott, kram Ewa :)

Lotta sa...

Vilka finingar! Mina har inte slagit ut ännu fast de stått inomhus sen lucia men så har vi också väldigt kallt inneklimat ;). Jag brukar ställa ut mina krukor i syrenbersån, glömma dem till frosten kommer och så snabbt in med dem. Jag har rätt många små krukor med enstaka amaryllisblad!
Kram /Lotta