onsdag 14 januari 2015

Önskelista för en önsketrädgård

Den här tiden på året är det ju drömmarnas och önskningarnas trädgård man odlar. Den där perfekta kombinationen i perennrabatten, inköp av det där fantastiska trädet eller just den där ljuvliga rosen man drömt om i flera år. Eller som jag då som drömmer om en magisk vårträdgård.
För mig är det just då i maj och juni som både längtan färger och glädjen i att vara ute i trädgården är som allra störst. Den brukar hålla i sig genom juni och juli men i augusti börjar oftast trädgårdströttheten komma smygande.
Därför är det inte alls konstigt att jag helt snöar in på Spezialplants härliga lista då det alltid är mängder av växter som passar min smak. Årets lista blev nästan lika lång som vanligt. Jag hejdade mig något och lyckades faktiskt hålla min budget i år.

På min önskelista finns det nästan bara växter som ska passa min önsketrädgård:
Primula x biflora alba 
Den mest bedårande lilla primula man kan tänka sig. Små paddelliknande fransiga blad med stora, vita tydliga blommor. Ca 5 cm hög. Trivs bäst i stenparti, sol-halvskugga.

Ranzania japonica 
Jag är ju svag för lundväxter och den här är speciell - den enda arten i sitt släkte faktiskt. Mycket vacker torvpartiväxt som jag sneglat på i flera år. Blir ca 50-60 cm hög. Rosa nickande klockor på stänglar som trivs bäst i halvskugga-skugga i torvparti eller i mullrik rabatt. Ska få flytta in i skuggrabatten.

Irisar är en växt som blir större och större favorit för varje år som går. Klickade in tre stycken på önskelistan. Kunde nog ha blivit fler men någonstans måsten man ju hejda sig. 
Iris pumila hybr. 'Red Heart' 

Vita stora uppåtriktade Irisar med purpurröda fläckar i fallet, ca 25 cm.
Iris pumila hybr. 'Volts' 
Ljusrosa, stora uppåtriktade Irisar på ca 25 cm. Perfekt till bronsrabatten.
Iris suaveolens rubromarginata 
Stora vinröda till purpurfärgade irisar med en anstrykning av lila skimmer på utsidan av de inre kalkbladen. Ca 10 cm hög. Murrabatten.

Helleborus orientalis hybrid 'Golden Discovery' Att julrosor hamnar på min önskelista är nog ingen överraskning för dem som följer min blogg. Är de dessutom gula finns det inte mycket att välja på. Ett måste i guldrabatten.

Aquilegia ecalcarata (Semiaquilegia) 
Bedårande söta, nickande, sporrelösa aquilegablommor i vinrött. Ca 15 cm.

Trillium vaseyi 
En av dom största Trillium arterna. Blir hela 40-60 cm. Blommorna är mörkt vinröda med något uppvikta kronblad på hängande stjälkar under bladverket. Trillium är också en av mina absoluta favoriter. HÄR finns ett helt inlägg om de trillium som finns hos oss. 

Geum hybrid 'Cosmopolitan'
Humleblomster är om möjligt en ännu större favorit än trillium. Namnsorten 'Cosmopolitan' är ny för mig. Fylld geum-hybrid i lax-orange. Skålformade blommor med rödtonade kronbladskanter. Ca 25 sm. Även den får flytta in i guldrabatten. 

Avslutar med tre snyggingar som kanske inte kvalar in i vår-trädgården utan peakar kanske lite senare på säsongen. Men snygga är de. 
Clematis fusca v violacea 
En mycket blomrik och vacker örtartad clematis som jag har haft span på i flera år. Purpurlila stora urnformade och lite borsthåriga blommor. Har sedan tidigare C. viorna som är en stor favorit.

Achillea millefolium 'Lilac Beauty' 
Enligt Lars den bästa namnsorten av den rosa-lila praktröllekan. Färgen är rosa-lila stora med brun-beige öga. Tycker det skiljer sig ganska mycket mellan bilderna på nätet så vi får se om den blir så lavendellila som jag hoppas. Vill stå soligt. Kommer att passa bra i rosengården. Extra plus för att rölleka är så bra i buketter.

Euphorbia characias 'Tasmanian Tiger'
Totalt ohärdig här hos mig men så himla snygg så jag bara måste ha en. Kanske, kanske kan den gå att övervintra vid ordentlig vintertäckning. Värt att prova då jag blev helt töreltokig efter ett besök på Jardín Botánico Canario på Kanarieöarna för några år sedan. Bladen är grön-vita, variegerade och blommorna limegul-grön-vita, variegerade. Sol-halvskugga i grusig varm rabatt med ett ordentligt vinterskydd. Övervintras helst frostfritt om vintern. Guldrabatten. 


Euphorbia characias 'Tasmanian Tiger', Helleborus orientalis hybrid 'Golden Sunrise' snarlik 'G. Discovery', Geum hybrid 'Cosmopolitan', Iris pumila hybr. 'Volts', Ranzania japonica, Aquilegia ecalcarata, Iris suaveolens rubromarginata, Achillea millefolium 'Lilac Beauty', Clematis fusca v violacea, Primula x biflora alba, Iris pumila hybr. 'Red Heart' och Trillium vaseyi. OBS! Alla bilder lånade från nätet.

Har ni satt igång nöjesshoppingen inför våren? 

Kram, 

14 kommentarer:

Jenny sa...

Nej jag har inte shoppat något, men åh vad mycket fint du visar!!! Vårträdgård, så härligt!

Jenny

Rost och rädisor sa...

Jistanes vilka snyggingar! Planterade en hel del lökar i höstas och nu är det fröerna som gäller, men
skulle gärna velat ha alla dina fina också.
Det ska bli så roligt att följa din vårträdgård så småningom.

Allt gott
Anette

Katarinas trädgård sa...

Oj vilken härlig önskelista! På min står det; 1000 kvm tomt till... Och ett tiotal träd. Stora!
Ha det bra!
Kram
Katarina

Rosor och Akvileja sa...

Just nu drömmer jag mycket om äppelträd :)
Ha det bäst. Åsa

Meta sa...

Men du nu går jag i spinn alltså. Jag som inte ska eller kan köpa nåt nytt i år, Har ingen plats och alla kommer att trampa ner i mina tänkta land för att bygga ett hus. Fy vad jag blir avis.... Neeej jag skämtar det är klart att du ska glädjas av allt det vackra, Har jag tur så kanske jag kommer på öppen trädgård om du är med då kan jag ju glädjas åt det jag med.
Ha det såååå gott
Kram Meta

Meta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Berit sa...

En underbar önskelista :) Jag önskade också en del där på den sidan.
Ha en underbar dag!!

HWIT BLOGG sa...

Ja det har kommit lite frökataloger så det är hög tid att sätta igång och drömma och planera lite inför våren...
Jättefina bilder och tack för alla tips! Toppen!
Varm kram,
Titti

Marina sa...

Härligt att drömma, absolut!
Jag funderar kring vit rabatt.
Du har ju hur mycket fint som helst i både text och bilder.
Inspirerande!

Kram

Högagärde sa...

Min trädgård blir aldrig vackrare än den är i vårdrömmarna såhär på vintern.
Kanske är det halva tjusningen att drömma och planera.

Det kommer att bli så fint med dina små nyförvärv framöver.

Allt gott
Elisabeth

Lotta sa...

Åh, vilka godingar. Jag vågar inte gå in på Spezialplant för min budget sprängdes flera gånger om då jag besökte konnesörsklubbens frösida.
Kram

Anonym sa...

Hjälp så mycket underbart du berättar om!! Jag köpte många fina lundväxter förra året, i år är det träd som gäller. Har inte vågat kika in på Larz sida... ;)
Kram Kristina

Marianne sa...

Ranzania japonica blommar i min trädgård i maj...sen tar jag frön och sätter varje år och får upp nya plantor i maj-juni som vissnar ner och så rullar det på och gammelplantan består...hoppas på bättre tur i år!

an angel at my table sa...

Fantastisk dubbel julros du visar under busken otroligt snyggt. Jag längtar tills dom börjar sälja julrosor. Tycker faktiskt att det är lättare och lättare att hitta julrosor nuför tiden. Kul att dom har fått ett uppsving.