lördag 10 januari 2015

Årskrönika 2014 oktober-december

Oktober

Även om vi hade haft några frostnätter så började oktober med ganska fint väder och faktiskt några dagar av sensommarvärme. Pelargoner och andra frostkänsliga växter bars in och ut i vinterförvaringen men de allra sista växterna behövde inte flytta in för gott förrän i slutet av oktober. 

Månadsbilden oktober

De där stormarna och frostnätterna gjorde att allt blev brunt och gult bara på några dagar och de vackra höstfärgerna uteblev. Men de dagar då solen lyste kändes det ändå helt ok. 




Och det går ju faktiskt att fylla på med lite färgklickar i krukor och annat. 




Oktober var stora lökplanteringsmånaden - även om de sista lökarna kom i jorden betydligt senare. En av julrosorna blommade om samtidigt som min lite knäppa agapantus slog ut de första knopparna.




 I mitten av oktober tappade träden alla sina blad och sen blev det mörkt, kallt, blött och trist. Nästan hela vägen fram till jul faktiskt. I november kändes det helt bedrövligt. Men vi återkommer till det. Då gällde det att hitta andra sysselsättningar och en av de roligaste blev att hänga på trenden med blomstermandalas, som var stor på Instagram under hösten.


 


November

I november bytte jag vy på månadsbilden. Det blir femte året nu med månadsbilder. Jättekul att kunna kika tillbaka och se vad som hänt under åren. 


Månadsbilden november


November var som sagt mörkt, brunt och halvkladdigt mest hela tiden. Men så ibland - och den här hösten kändes det verkligen extremt sällan - så kikade solen fram. Och då gäller det att pylsa på sig stövlar, mössa och kamera och ge sig ut för att fånga solstrålarna.




Lagom till min födelsedag 7 november kom första snön. Den stannade inte många timmar och sen var vi tillbaka i höstmörkret igen. 




Eftersom vi började mata fåglarna redan i slutet av september så har vi haft ganska gott om dem under hela hösten. Och då det inte fanns så mycket annat att fotografera så blevr det en del fågelbilder. Bland alla blåmesar och talgoxar hade vi besök av mitt livs första Gärdsmyg. Kanske har de varit här tidigare men inte vad jag hört eller för den del lyckats fånga på bild. 





Som synes på bilden ovan så hade vi gott om äpplen långt in i november. 15 november plockade jag det sista till frukostsmootien. Ren lycka! Och ungefär samtidigt plockades den sista svampen.



23 november började isen lägga sig på lillviken och några dagar senare började dammen frysa. Där någonstans krpö jag omkring i mörkret med pannlampa för att få ned de sista reafyndade tulpanlökarna.

 


December

Månadsbilden december, fotad precis innan jul 

Trots den snöpudrade månadsbilden så började december med samma mörka, gråväder som november. Passade mig ganska bra just då eftersom vi lämnade mörkret för en vecka på Kanarieöarna. Där hade vi sensommarvärme med 25 plusgrader och det bästa av allt - SOL!


 


Väl hemma igen så kom faktiskt först kylan och sen snön. Och vilken skillnad mot det tunga mörka som vi haft under hela hösten.




Vi fick alltså en vit, fin jul i år. Det hör inte till vanligheterna under de senaste åren. Och året avslutades med traditionsenlig nyårsgrillning ute vid havet.






Snön hade försvunnit men det var isande vackert och som senap på korven kom det ett svan-par och önskade oss alla Ett Gott Nytt År!

Ja, men dåså. Då är det bara att sätta igång med det nya året. Så, vattna, skola om, vattna igen och vips är våren här. Har ni börjat så än?

Kram,

8 kommentarer:

Händigakvinnan sa...

Vad härligt att följa alla dina månadsbilder! Börjar kännas
lite spännande med trädgård igen efter hösten. Just nu kommer snöstormen till min trädgård och jag som just läst om vintersådd hos Veronica. Helgen måste ägnas åt att köpa frö på nätet och plastlådor.
Trevlig helg!

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Fin sammanfattning! Blev nyfiken på blomstermandalas, bilderna var ju så läckra :) Att åka bort en vecka och få en solkick hjälper alldeles fantastiskt mot vintertröttheten.

Fick frön precis före jul och ska försöka så de i morron. Men annars har jag bara börjat titta på tomat- och paprikafrön eftersom paprikan kan sås snart :)

God fortsättning! Kram, Carina

Marianne sa...

Fantastiska bilder, speciellt den med svanarna på slutet, Gott nytt! Vi har pratat ihop oss, jag och Margita om att så Chilisar med träff i januari. Häng på vet ja!

Veronica sa...

Nu är ditt trädgårdsår komplett! Dax att längta till våren trots massa snö idag.
Själv ska jag beställa nya fröer och fortsätta vinterså. Jag tycker det är jätteroligt att testa men spar givetvis frön och sår på vanligt sätt oxå :)
Det är såklart hål i locket och i botten så att det kommer in vatten om det blir tö!

Kram och jag hoppas det är dax för årsmöte snart!

Anonym sa...

Kul att få se vad som har hänt i din trädgård under året (har läst de tidigare delarna också), har saknat att få "titta in" hos dig. Fnissade igenkännande åt det där med att få de sista vårlökarna i jorden... Samma sak varje år, skönt jag inte är ensam om den saken.
Så har jag inte börjat med ännu, har inte vare sig platsen eller extraljuset för det, men skriver frölistor gör jag! :)
Kram Kristina

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Åh så fint inlägg! Vilka bilder jättefina!
Va mysigt med grillning vid havet på Nyår!
Ser ut att varit ett bra år!

Ha det gott, kram Ewa :)

Meta sa...

Så fint du haft det hela året och du tar så vackra bilder några har jag faktiskt sparat i min må bra fack.
Ha det gott på det nya året med massor av sköna och härliga dagar
Kram Meta

Jenny sa...

Härliga bilder, visst är det kul att kunna gå tillbaka och titta. Kanarieöarna skulle jag vilja åka till snaaaart, även om jag vill njuta av snön också bara min förkylning försvinner, men att få en vecka sol gör så mycket tycker jag. Förra året var vi iväg till Teneriffa på sportlovet.

Jenny