onsdag 28 januari 2015

Kan man ha pelargoner i rabatten?

Ja, i alla fall om det är en pelargonnäva. För ett par år sedan provade jag att så Erodium pelargoniiflorum, och namnsorten ‘Sweetheart’.  Jag hade sett dem på bild i någon frökatalog och föll pladask. Inte många av fröna grodde och ännu färre överlevde. Men en ynka planta tog sig och i somras fick jag njuta av den här fina. 

Pelargonnävan är nära släkt med pelargonen men med den stora skillnaden att den är härdig. Däremot ska den inte vara speciellt långlivad så ska den finnas kvar i den vita rabatten, där den är placerad, gäller det att så nya plantor lite eftersom. 
Pelargonnävan har ludna äppelgröna blad och blommar precis hela sommaren med vita blommor mönstrade i rosa och lila. När man kikar nära så tycker jag att de ser riktigt exotiska ut. Jag har som sagt min pelargonnäva placerad i vita rabatten vilket är en skuggrabatt som enbart får sol tidig morgon och sen eftermiddag, men allra bästa trivs den antagligen i lite soligare läge. I nästa såomgång får jag testa vilket läge de trivs bäst i. 
Ha en fortsatt fin vecka! 

Kram, 

10 kommentarer:

Inger sa...

Något för mig som gillar både pelargoner och nävor. Har aldrig sett denna tidigare, intressant. Fin är den också.
Kram

Meta sa...

Så söt. Varför ska alla fina och mysiga blommor vara så svåra. Jag vill att de ska växa och så lite omplantering som möjligt
Ha en fin morgondag
kram meta

Trädgårdstid sa...

Så himla söt! Fnissade lite åt rubriken eftersom jag satte en hel rabatt med vanliga pelargoner i somras. De lär ju dock inte överleva vintern!
Kram
Elin

Merja sa...

Åh så söt! Jag som tycker om både pellisar och nävor:)
Ha det gott!

Annika Christensen sa...

Förstår att du föll för den.
Så himla fin.
Allt gott
Annika

Ruben sa...

Först tänkte jag skriva NEJ på din fråga, men sedan jag sett bilderna blir svaret JA!!!

Ha det gott!
/Ruben

PS Väntar på fröer från dig

Helens trädgård sa...

Som svar på din fråga, ja, det kan man.
Även jag har frösått och testat den i olika lägen men här uppe i zon 5-6 gick det inte alls.

Lycka till med din vackra planta!

Önskar dig en härlig dag!

Rost och rädisor sa...

Otroligt söt och ser ju precis ut som en pelargon!
Allt gott
Anette

Jenny sa...

Verkligen jättesöt!

Jenny

Isas Trädgård sa...

Men du - vilken sötchock !
Förstår att du föll pladask för den - det gör jag med !
Ha det så gott !
Kram/Isa