torsdag 29 januari 2015

Schyssta lökar - vita rabatten

Igår skrev jag om den lilla pelargonnävan som finns i vita rabatten. Passar därför bra, kanske, att göra en inventering över vilka lökar som finns i den vita rabatten. 

Lika lång som löklistan i murrabatten är, lika kort är listan över den vita rabatten. Där finns faktiskt bara tre sorter än - svartlöken, allium nigrum, tulpanen 'Mount Tacoma' och hundtandsliljan, erythronium californicum ’White beauty'. Och den sista har inte ens hunnit blomma än. 'Mount Tacoma' och stormhattsranunkeln 'Flore pleno'

Och även om tulpanlistan är kort så finns där många av samma sort, satte strax över 100 lökar på en yta av 1x2 meter så effekten blev ganska maffig. I den vita rabatten växer vitblommande perenner, några gräs, en magnolia, en pärlbuske och en rönnspirea som jag beskär rotskotten på hårt varje år. Just under försommaren har jag letat skira vårblommande växter som inte ska konkurrera med tulpanerna. stormhattsranunkel och vitblommande kaukasisk förgätmigej är några av dem som blommar samtidigt.
'Mount Tacoma' är en dubbelblommande sen tulpan med tydliga gröna och rosa markeringar precis innan den slår ut i full blom. Hos mig blommar den sent, sent, då hela rabatten står skugga förutom tidig morgon och sen eftermiddag. Tjälen släpper även väldigt sent i den här delen av trädgården. 'Mount Tacoma' är helt ny för mig så jag har ingen aning om den kommer tillbaka eller inte. Hoppas kan man ju alltid!  
Svartlöken, Allium Nigrum är en hybrid mellan kirgislök och kabullök och den däremot, räknar jag som en engångsblommare i den här delen av trädgården. Eftersom det är en allium vill den stå varmt och soligt och det är ju det sista det är i den här rabatten. Räknar med att sätta nya varje höst. 
Och på tal om vitt. Även om jag önskar mig vår snarast möjligt så får det mycket hellre komma snö än regn så här års ... :(


Löklista 2014
Fylld, sen tulpan, Tulipa ’Mount Tacoma’
Svartlök Allium nigrum
Hundtandslilja, erythronium californicum ’White beauty’,


Tidigare inlägg om schyssta lökar:
Murrabatten


Fortsatt bra vecka, finingar!10 kommentarer:

Jenny sa...

Härliga vita blomster! Vi har vitt ute, men vädret är lynnigt, en massa minus ena dagen och plus nästa.

Jenny

Mejrams! sa...

Kan man säga annat än utsökt om tulpanen. Gillar det gröna och rosa i den. Stormhattsranunkeln är nog ett måste för mig snart.

Mejrams! sa...

Kan man säga annat än utsökt om tulpanen. Gillar det gröna och rosa i den. Stormhattsranunkeln är nog ett måste för mig snart.

Isas Trädgård sa...

Så maffigt med så många tulpaner på så liten yta - hoppas dom kommer tillbaka i vår !
Planerar en vit rabatt på framsidan (norrsida och skuggläge) så det var bra tips !
Ha det så gott !
Kram/Isa

Sofie sa...

Underbart fin tulpan och stormhattsranunkeln står på min vill-ha-lista:)
Kram Sofie

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Nämen ursäkta, nu räcker det! ;)
Sååå fint!
Havet med de 100 lökarna, den med gröna/ rosa strimma, vad sa du mer att det var svartlök?!

Oj så fint hos dig, jag smäller av!!! ;)

Ha det gott, Kram Ewa :)

Meta sa...

Dina bilder är verkligen vackra jag njuter. Här är det grått och trist så fyyy.Då behövs så fina bilder som dina för att lätta upp..
Stormhattsranunkel, är det samma blomma som kalla vitpytta, vet du nåt om det?????? Tycker att den liknar den.
Ha en fin kväll
kram Meta

Sabelhagens Olivlund sa...

Underbart inlägg, så mycket inspiration. Tack:)
Mount Tacoma måste jag ha:) Så fin.
Ha det gott
Kram Maria

Trädgårdstid sa...

Aaaaaaahhhh, så vackert! Den sista bilden vill jag bara kliva rakt in i! Mount Tacoma har jag också haft (i betydligt mer blygsamma mängder) och den har bara kommit tillbaka med någon enstaka blomma året därpå. Hoppas på bättre tur för dig!
Kram
Elin

an angel at my table sa...

Underbart! Speciellt stormhattsranunkeln med Mount Tacoma. Det skapar ett enormt ha begär. Hade stormhattsranunkeln i förra trädgården men måste nu köpa den helt underbar i den kombinationen. Allt gott Mari