lördag 17 januari 2015

Trädgårdens färger - ljusblå

Blå är en färg i min trädgård som jag medvetet minskar ned på år efter år. Det är verkligen en vacker färg, missförstå mig rätt. Men eftersom jag har andra färger som ligger mig varmare om hjärtat, och som i värsta fall kan skära sig mot den knalligt blåa, har jag bestämt mig för att välja bort just den färgen.


Himmelssippa Anemone trullifolia, Grå frossört Scutellaria incana,
Kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla 'Jack Frost',
Kaukasiskt Ormöga Omphalodes cappadocica 'Starry Eyes'
Botanisk tulpan Tulipa alba coerulea oculata
Atragene-klematis Clematis macropetala 'Eximia'Silverrabatten i vårskrud
Akleja Aquilegia vulgaris 'Tower Light Blue'
Busklobelia Lobelia valida, Blåpratia, pratia pedunculata


Ljust blå däremot, det är en färg som jag gärna gör undantag för. Allra helst om den blå nästan tangerar vitt, eller mot det ljust lavendelblå spektrat. Flest ljusblåa blommor hittas i silverrabatten men någon enstaka dyker upp även i andra rabatter.

Ska jag välja en endaste favorit av dessa ljusblåa väljer jag himmelssippan tätt följd av kaukasisk förgätmigej. Frågar du mig om ett år så gissar jag att blåpratia är på uppgång. Det är en ganska ny växt för mig men den lovar mer.

Ännu fler ljusblåa skönheter hittar du hos Charlotta. Tidigare färger som jag varit med på är blå, svart, rött, grått, brunt, och ljusgul. Hos Charlotta hittar du ännu fler!

Kram,

12 kommentarer:

Maribel sa...

Underbart vackra, men Aklejan tar priset. Ha en skön helg!

Marianne sa...

Jag saknar min himmelssippa....har försökt att så den men det tar ju så lååång tid. Vackert med ljusblått!

Sabelhagens Olivlund sa...

Underbart kollage! Aklejan är så söt, först tyckte jag att det var samma som jag har, men så kollade jag igen och det är nog inte det. Synd för jag har tappat namnet på min. Himmelsippa, vilket fin namn på en vacker växt.
Kram Maria

an angel at my table sa...

Älskar dina fina collage. Jag försöker att tänka mycket färg i min trädgård så att växterna matchar och ibland lyckas man ibland inte. Klematisen så helt underbar ut!

Charlotta sa...

Himmelssippan är fantastiskt fin, liksom de andra. Att välja bort blå - om man måste välja bort någon färg - är kanske smart. Jag menar att blått får man ju ändå som ett tak över trädgården. ;)

Ha det gott och tack för att du delar.

Rost och rädisor sa...

Aaaaaaaa, hjälp vilken snygg botanisk tulpan! Jag säger som Hannu "Man bara dör"

Allt gott
Anette

Unknown sa...

Helt nydelige blå blomster!

Marina sa...

Jättefina färgnyanser! Jag gillar blått, både ljusare och mörkare. Den nyans jag gillar minst är den som är mittemellan blå och lila, sådär lite obestämbar. Den är svår.

Kram

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Håller med om det blåa, jag minskar mitt också, fast jag gillar blått.
Däremot, de ljusa blå precis som du och de mot violett, föredrar jag.
Jag har så fina ljusblåa riddarsporrrar som jag egentligen älskar för dom blir gigantiska, men de stör lite resten med sin blåa färg.
Jag håller på att jobba på att få till det, för jag tror inte den mår bra av att flyttas.

Ha det gott, kram Ewa :)

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Urfina bilder, glömde jag att säga, sen har jag svårt för gult också, däremot lite ljusgröngult som i daggkåpans blommor älskar jag. :)

Millas Trädgård sa...

Så härliga bilder! Härligt med blått och visst längtar man till våren nu!
Ha en skön söndagskväll!
Milla

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Vackra ljusblå och den lilla trullifolia - nu hoppas jag hon gror i vår :) Pratia ser väldigt söt och oskyldig ut. Upplever du den som invasiv, så beskrivs den i en engelsk artikel på nätet. Men vi har ju ett lite tuffare klimat..

Kram, Carina