tisdag 6 januari 2015

Årskrönika 2014 juni-juli

Även om tulpanerna blommade några dagar in i juni så släpper jag dem nu. Någon måtta får det vara. ;) Juni blev istället pionernas tid. Och fingerborgsblommorna.

Juni
Lika varmt och skönt som det var i maj var det galet kallt och blåsigt i juni. Dessutom kom hela sommarens nederbörd på en dag. Men mer om det senare. I juni är det som sagt piontider. Eftersom de tar en himlans massa plats så har jag inte så många. Men de jag har har jag valt med omsorg!Favoriten 'Buckeye Belle' har jag väntat på i flera år. Två nykomlingar under förra säsongen blev Paeonia obovata (på bilden) och Paeonia obovata var. willmottiana. Båda har enkla vita blommor med ett mycket vackert bladverk. Ser fram emot dem. 'Coral Sunset' är en av superfavoriterna. Blommade som sjutton i år. Gödslade med hönsgödsel - verkar vara grejen.
Bergspionen Paeonia officinalis ssp. villosa blommade även den för första gången. Så otroligt vacker. En vanlig rosenpion, Paeonia anomala och en okänd itoh-hybrid. Kan ev vara 'Cora Louise' men tycker den har för få kronblad.
Ännu en favorit, den dubbla dillpionen som envisas med att bara blomma med en enda blomma. Har tänkt flytta den för att se om den trivs bättre men fick rådet i somras att ha lite tålamod. De tre vita är 'Duchesse de nemours', 'Krinkled White' och 'Top Brass'. Ännu en stor favorit, itoh-hybriden Julia Rose' och till sist en riktig kändis, 'Sarah Bernhardt'.
Pionen 'Monsieur Martin Cahuzac' blommade som sjutton i somras. Och så var det det där med fingerborgsblommorna. Tror inte jag överdriver om det var fler 100 som blommade samtidigt.
14 juni hade vi trädgårdsbesök från Hofors trädgårdsförening i full storm. Näe.. inte riktigt storm men jädrans vad det blåste. Snälla lillasyster var värdinna för trädgårdscaféet och så fick jag träffa härliga Erika Åberg för första gången. Jag har följt både hennes blogg och hennes instagram under lång tid så det var verkligen jättekul att ses.
Även om det var blött, ruskigt och kallt så kunde man vara ute och jobba till sent, sent på kvällarna tack vare det där magiska midsommarljuset. Dagarna inför Tusen trädgårdar hade jag faktiskt tagit en veckas ledigt för att kunna vara ute i trädgården så mycket som möjligt.

Så den 29 juni var det dags. Om det var besvärligt väder den 14 juni så var det ingenting mot hur det var då. Iskallt, enorma mängder nederbörd och kolsvart. Såg knappt händer framför sig. Det hade varit skakigt väder redan innan den 29 men då var det iaf uppehålls väder. Nu kändes det som om jag visade trädgården mitt i natten. Ändå kom det ca 100 tappra själar på besök. Helt fantastiskt! Dagen efter var det fint igen. Såklart! En kärlek som blommade ut på riktigt under förra sommaren var den till Geum-släktet. Har samlat på mig några olika under åren och fler kommer det att bli gissar jag. 'Pink Frills''Mai Tai', 'Lemon Drops', vit och vanlig humleblomster. 


Juli
Dagen efter Tusen trädgårdar var det besvärliga vädret som bortblåst och bara några dagar senare kom värmen. Och den höll i sig precis hela juli. Helt fantastiskt. 
5 juli stack jag och Cecilia iväg med trädgårdsföreningen till Julita Gård och Löta. Heldag inklusive lunch, fika och bussresa. Heltrevligt! Handlade självklart lite på Löta. Bland annat den här underbara tehybriden, 'La rose du petit prince'. Med betoning på just lite. Annars hade vi inte fått plats i bussen, eller hur Cecilia? ;) Lagom till min semester i mitten av juli slog honungsrosen ut för första gången. Lycka! 
12 juli hade jag och kära Wilma heldag med hammockhäng och fika. Både stort och litet avhandlades men mest trädgård. En sån där hinkfyllardag som man borde ha fler av. 15 juli begav vi oss iväg till norduppland på trädgårdsbesök. Veronica och Stefan från Sanda Cottage körde söderifrån och jag och Cecilia från Ett Trädgårdsland i Hillsjöstrand kom norrifrån och så träffades vi allihopa i Vattholma och Lövstabruk. Jag hade varken träffat Anna-Karin eller Evy tidigare men de visade sig vara precis så goa trädgårdsvänner som jag hade trott.
18 juli åkte jag och syster till Värmland och Arvika för att hälsa på släkten. Det var en sån där magisk vecka. Så där som det kändes när man var barn. Vi hann med en hel del under veckan. Det var varma nätter, bad varje dag, solvarma hallon med glass, växthusinvigning, shopping, löpning i ljumma sommarkvällar och mys med kusinerna. Ett minne för livet faktiskt! 
Avslutar med juli månads favorit, solhatten, Echinacea purpurea 'Strawberry Shortcake'. 
Visst är hon snygg? 

Nästa inlägg - sensommar! 

Fin trettondedag på er!


7 kommentarer:

Sabelhagens Olivlund sa...

Underbar krönika, så många vackra bilder. Tack för all inspiration.
Kram Maria

Felix sa...

Ojojoj, din trädgård är helt fantastisk! Vilka underbara rabatter!

Trettondagshälsningar
Elisabet

Meta sa...

Ja du den dagen glömmer jag inte så lätt. Men fint i trädgården hade du och trevligt sällskap vid fikat av din far fick. Det var sååå roligt att få träffa dig på hemmaplan och jag kommer gärna igen.Har en liten fråga??? Den där bergspionen håller den sig liten även i våra trädgårdar Jag skulle behöva nåt som står mellan min pioner på en lägre nivå och då tänkte jag.....
Önskar dig ett skönt och härligt nytt år.
Kram Meta

Veronica sa...

Just idag har det känts som att jag nästan längtat ihjäl mej ett antal månader framåt. Vill bara vara därute och njuta av våra trädgårdar! Så, tack för känslan du förmedlade i inlägget! Och tack för att du uppmärksammade mig på att Cecilia har en blogg!!
Idag har sått Digitalis så detta år ska bli minst lika Digitalisrikt som förra... bara lite mer planerat ;)

Kram

Marianne sa...

Ja jag har varit till dig men funderar likväl hur får du plats med allt fint som du har på bilderna....Echinacea?

Annika Christensen sa...

God fortsättning på dig.
Vad mycket fint du bjuder på.
Rabatterna är superfina. Gillar fingerborgsblommor och i år var det ovanligt många.
ha det gott
Annika

an angel at my table sa...

Du är såååå duktig.Löta är suveränt brukar alltid åka en sväng dit varje år!!! Otroligt utbud. Jag älskar din rosen portal av gamla grenar. Även kul att se din trädgård uppeifrån du har verkligen lyckats med snygg rumsindelning.Alla digitalis gör en lycklig. Allt gott

Mari