onsdag 31 juli 2013

'Elin' den högväxta, ståtliga

För några dagar sedan kom fina kollegan förbi med sina barn och fikade. Vi hade en helhärlig dag ute i solen. Visst har det väl varit en fantastisk sommar så här långt? Vi har haft en endaste regning dag (vad jag kan komma på) under hela sommaren och den var igår. Och det gjorde inte det minsta. Det var hög tid att jag fick lite hjälp att vattna. 
Kära Elin, som hon heter fina kollegan, är av det mer högresta ståtliga slaget. Sådär en tre dm längre än mig. Men det finns någon som är snäppet högre. Kunde inte låta bil att ta en bild tillsammans med hennes namne, Thalictrum 'Elin'. 
Thalictrum 'Elin' är en riktigt storväxt dam. Hon blommar med blålila blommor som har stora ljusgula ståndare. Bladen är först tonade i lila men blir sedan grågröna. 'Elin' (ja, plantan, inte kollegan) är en korsning mellan ängsruta och skuggviolruta. (Thalictrum flavum ssp. glaucum × Thalictrum rochebruneanum) och blir upp till 250 cm. Hon är hittad i Sverige av växtkännaren Rune Bengtsson. Han uppkallade den efter sin mor Elin. Undrar om hon också var en högväxt, ståtlig kvinna?
Bilden är inte den bästa. Inte en chans att jag når upp - ens om jag står på tå. Lättare då att fota härliga gullungen N som inte var alltför svårövertalad att stå modell. Sötare "blomma" får man leta efter i trädgården.
Tack Elin, N och O för att ni kom och livade upp min dag! <3

Kram,

3 kommentarer:

Sabelhagens Olivlund sa...

Hon är ståtlig Elin:). Jag har henne också, var faktiskt ute och klippte av de högsta grenarna och satte i vas. Jag tror min är över 2,50.
Ha det gott
Kram Maria

Ruben sa...

Jag har också en Elin i min trädgård, och man kan väl säga, att hon är lite trög i starten. Jag har gått och väntat i flera veckor på att hon skulle visa sitt rätta jag, och var faktiskt lite osäker på om det var Elin eller inte. (Namnstickan var dessutom ute på avvägar).
Inte dumt att få en Thalictrum uppkallad efter sig!! Den hade precis börjat blomma i Drömparken också, och de lyckostarna har ett rejält bestånd.

Ha det gott!
/Ruben

Hélena sa...

Elin har jag inte stött på förut, häftigt med en så hög perenn. 2, 5 då känner man sig nog som en riktig småtting. Kan inte fatta att det snart är två månader sen vi gav oss iväg på vår roadtripp. Saknar dig :-)
Kram Hélena