torsdag 1 augusti 2013

Ett riktigt snyggo till chili

Jag gillar att odla ätbara saker. Om de sen är snygga är det ju ett extra litet plus. Brukar odla fler olika sorters chili varje säsong men i år blev det bara några få. En av de allra snyggaste är den knalligt krokuslila 'Black Scorpion Tounge'.
Plantorna blir upp mot 120 cm höga och producerar stora mängder av färgglada frukter.
Den lila färger går igen i både blad, stam och blommor förutom i själva frukten. Chilins färg går från grön, cremefärgad, lila och purpursvart för att bli djupt röd som helt mogen.
Styrkan på frukterna är medelstark (omkring 30 000 Scoville för dem som vill veta sånt). I år har jag tänkt försöka övervintra min planta i vinterförvaringen. Har inte testat det tidigare men vet många som gör det med goda resultat. Det växer så det knakar lite överallt just nu. Odlingslådorna svämmar över. Förutom chili växer gurkor, tomater, physalis och till och med en liten melon i krukorna. I odlingslådorna är det skördetid för mangold, dill, potatis, sallat och sockerärtor. Trots att jag sådde så himla sent. Är så glad över nya lådorna.

Chilin dröjer än en tid innan den är skördemogen. Men den som väntar på något gott ...
HÄR hittar du ett recept på en god risotto med chili.

Brukar du övervintra din chili?

Kram,

12 kommentarer:

Anette i Torsåker sa...

Det har hänt någon gång att jag övervintrat chili, det var länge sedan. Har ingen i år och den saknas.
Såg i mitt minibesök hur det frodades bland grönsakerna. Skönt att få ge dig rätt planta, tråkigt att inte ha tid till mer än den lilla glimten.
Vet fortfarande inga tider till nästa vecka.
/Anette

Sabelhagens Olivlund sa...

Så läcker. Supersnygg kruka också.
Har aldrig odlat chili.
Ha det gott
Kram Maria

Spirande grönt - sa...

Imponerande odlingar! Och chilin var ju så fin att man skulle kunna ha den bara för syns skull:)

Ha en finfin augustitorsdag,
Rebecca

Malin - I min trädgård sa...

Jag har inte det, men tänkte försöka om det är någon som klarar sig så långt :). Verkligen snygg vár den i alla fall!

Kram Malin

Marianne sa...

Tjusigt! provade en av mina citron-"habbis" och det svider fortfarande i fingrarna då jag höll i den när jag hackade....

Ruben sa...

Väldigt läcker färg!

Ha det gott!
/Ruben

Maribel sa...

Vad fint det växer hos dig, den chilin var snygg. Det är kul att kunna skörda från egna odlingar, var nyss och tog in några tomater från växthuset. Ha det gott /Marika

Veronica sa...

Jag har testat... Misslyckades :(
Dock är ja just nu "barnvakt" till min sons chiliplantor som han övervintrat i fönstret i lägenheten och det är samma sort som dina.... Nu har de satt frukt och min sons kommentar när jag fotade pepparn och messade var: wow! Svarta! Coolt !

Syns i morgon!

Kram

Kristinas oas sa...

Jag som inte gillar chili skulle kunna tänka mig att ha den lila bara som prydnad, så snygg som den var! Hade inte en aning om att det fanns lila. Kram Kristina

Hélena sa...

Verkligen galet snygg! Ha det så roligt imorgon och
hälsa alla :-) Ser fram emot både officiella och inofficiella inlägg från din trädgård ;-)
Kram underbaraste du!
Hélena

Hans sa...

Snygga bilder på en läcker chili.
Ha det gott.

Our photos sa...

Beautiful photos!