tisdag 23 juli 2013

En annan grek att förälska sig i

I förra veckan visade jag bilder på den grekiska fingerborgsblomman, digitalis lanata, 'Café Crème' som jag har blivit så förtjust i. Men det finns fler greker att bli lite så där småkär i.
Förra våren sådde jag en hel hög med frön till Grekvädd, Knautia macedonica. Det var bara tre av fröerna som grodde men redan förra sommaren hann en av plantorna slå ut med några få blommor i slutet av sommaren. I år blommar de som bara den och plantorna har blivit riktigt frodiga. Så frodiga att de nästan tar över hela murrabatten. 
Grekvädden trivs bäst i lagom näringsrik, väldränerad och gärna något torr jord, men klarar sig på de flesta typer av jordar. Den blir tuvformad med lite grågröna och grovt tandade blad. Redan i början av juli satte den igång att blomma och ska visst hålla på ända till frosten.
Både tacksam och snygg. För visst är han riktigt stilig, även den här greken?

11 kommentarer:

Inger sa...

Grekvädden är jättefin på alla sätt och vis. Vill också ha en ullungrönn... nu har jag äntligen fått dina plantor i jorden, blev så bra, tack ska du ha!
Kram

Grön skön passion sa...

jag är så nöjd med mina Grekväddar. Tycker de är perfekta svävare till andra blommor i rabatten. Den har en fin förmåga att "väva" sig in i bland de övriga växterna. Har bara två plantor men kan mycket väl tänka mig fler.

Sommarkram / Therése

martinealison sa...

Des fleurs merveilleuses...
gros bisous

Mia sa...

Oh ja, ljuvliga grekvädd med sin härliga rödfärg. jag samlade frö från mina och sådde, blev helt överraskad när några blommor blev lila. så nu har jga två olika färger på dom.
fortsätt njut sommaren :)

Ruben sa...

Men mäncha, har du allium som blommar NU!!!
Min grek, som är lite äldre, har blivit lite rund om magen. Riktig pondus har han. Spridit sin avkomma på ett par ställen har han också, men nu är han mera grå än röd. Men det gör ingenting, nu har ju andra växter tagit över och det är bara bra att han håller sig lite diskret i bakgrunden. Var ute och ansade en av avkommorna (tog bort övereblommat) för att få reda på, om man på så sätt kan hålla den färgglada blomningen i gång.

Ha det gott!
/Ruben

PS Tack för dina tidigare fina inlägg, bland annat från "Kärlekssigen". Verkligen roligt med dessa inlägg från trädgårdsbesök!

Veronica sa...

Min grekvädd som jag satte förra året är högre än mig och det är inte lite det... ;)
Dessutom har den gjort 3 miljoner bebisar som den har runt sina fötter som jag inte vet vad jag ska göra med...för de är ju så vackra !!

Men snygga greker kan man knappt ha för många av. :)

Kram

Marina sa...

Snygg grek!
Själv har jag ovanligt få grekvädd i år. Tror att där finns andra i närheten som kväver. Ska ändra på det.

Kram

Villa Vårgatan sa...

Ja, riktigt stilig. En ny bekantskap för mig och han gör sig riktigt bra på bild också:-). Dina bilder är (som vanligt) helt underbara. Gillar din blogg skarpt! Tack för din jättegulliga kommentar hos mig.

Kram Eva

Bettina Bäck sa...

Sommarflirtar är aldrig fel. :-)

Hon som talar med blommor sa...

Verkligen! :) Grekvädden har gjort intåg även i min trädgård i år och nu kan jag inte klara mig utan den, underbart vacker!
Ha det så gott! / Carolin

Meta sa...

Jag gillar också grekvädd väldigt mycket. Den får gärna föröka sig så jag får många flera.