måndag 1 juli 2013

Månadens favoritväxt - juni

Ja, jag vet. Juni är över. Men jag hann inte riktigt med. Hade fullt upp med att gräva hela helgen. Och skotta grus. Och kånka sten. Men mer om det en annan dag.

Månadens växt juni blir en riktig prinsessa.

Spinosissimarosen Frühlingsduft Spinosissimarosen (tidigare Pimpinellros, Pimpinellifolia-gruppen) Frühlingsduft togs fram 1949 av den tyske rosförädlaren Kordes. Kordes är en favorit här hos mig. Har flera rosor från samma förädlare - dock ingen mer i Frühlingsserien. Frühlingsduft ingår i en hel serie Frühlingsrosor som också omfattar Frühlingsgold, Frühlingsmorgen och Frühlingszauber. Alla är fina men jag gillar Frühlingsduft bäst.

Jag valde Frühlingsduft framförallt för den god doftens skull. När man går förbi sveps man in i ett stort underbart moln av klassisk rosdoft skönt mixad med gelehallon och apelsin.

Växtsättet är mycket kraftigt, tätt och brett. Någonstans runt två,tre meter blir den - både i bredd och höjd. Min är bara inne på andra säsongen och har hunnit bli ca 170 cm. Den har en hel del taggar och bladen är gröna, matta eller svagt glänsande och något läderartade. Läser överallt att den helst placeras som solitär och inte i rabatten som jag har gjort. Men jag vill ha den där. Precis bredvid trappan till altanen där jag sitter allra helst. Och doftar på blommorna.Blommor blir ca 10 cm och fyllda. Blomfärgen är ljust citron- eller gräddgul, med inslag av rosa och aprikos. Väderleken kan inverka kraftigt på blomfärgens intensitet. Ståndarna är delvis exponerade och det är sällan nypon bildas. Frühlingsduft blommar mycket och rikligt här hos mig i zon 4 från mitten av juni och tre, fyra veckor framöver och återkommer ofta med någon enstaka blomma på hösten.
Frühlingsduft är härdig till zon 5. Den är skuggtålig och lättodlad men kan vara lite kinkig vid etableringen har jag läst på flera ställen. Trivs den så blir den istället en riktig trotjänare som blommar år ut och år in. Den ska helst inte beskäras, utan bara gallras när den ser risig ut. Eftersom den remonterar kräver den gödsling efter första blomningen.  

Som sagt - en stor favorit som verkligen har hållit vad den har lovat. Älskar den här rosen. Och det är jag tydligen inte ensam om.
Fler månadsfavoriter (men kanske nu från juli) hittar du som vanligt hos bästa Anna Vattenkanna!

Kram,

9 kommentarer:

Anna Vattenkanna sa...

Detta var en äkta kärleksförklaring. Såklart att det blev din junifavorit!

Kram

Aquilejans sa...

Underbar ros!

livetpålandet sa...

Bra info! Och vacker ros! Alltid kul att höra om rosor då det är en djungel att välja ur! Annica

Marianne sa...

Vacker men...vackrast? Får inspiration att gå ut och försöka ta några egna rosfoton i morgon.

Inger sa...

Aha, 'Frühlingsduft', är faktiskt riktigt fin hos mig nu också.
Kram

Katarinas trädgård sa...

Oj vad du har jobbat och slitigt! Men nu måste du väl sitta ner ett tag och njuta av din underbara ros?! Gör det! Nu!
Kram
Katarina

Bettina Bäck sa...

Å, så där kan den också se ut alltså. Jag har lyckats ta död på en, tror inte riktigt att rosor är min grej. Ser helt underbar ut! Kram!

Anonym sa...

Hello my friend! I want to say that this post is amazing, nice written and come with almost all vital
infos. I would like to see more posts like this .

Feel free to visit my web site: Adonis Golden Ratio Review (archive.org)

Anonym sa...

You will come across many that claim to be legitimate but
in reality they play the role of middle men who try to sink your gains for earning huge commission.

This network helps a person earn commissions on referrals.
A portfolio is a wonderful way to demonstrate likely bosses and customers
what your vogue is all about.

my blog ... DS Domination Elite Review