söndag 7 juli 2013

Köksträdgård 4.0

Ett av våra första projekt när vi flyttade hit var att få ordning på en liten plätt så att jag kunde börja odla grönsaker. Och en liten plätt var nog ordet. Det här var år 2009 och jag tror att syrenhäcken borde vara planterad till höger. Längst fram till vänster ser man hur himla liten rabarbern var på den tiden. Nu är den ett monster. 


Köksträdgård 1.0

Efter ett år räckte det inte med tre rutor. Det blev en ruta till. Eftersom de snygga trampstenarna tog slut blev det fula brädor mellan landen. jordgubbsplantor och sparris inhandlades.


Köksträdgård 2.0


Insåg ganska snart att det var svårt att hålla gräs och annat ogräs borta så det blev dags att ta tag i en riktig köksträdgård. Med staket av vidjor, grus mellan landen och ännu flera land för kryddor, kronärtskocka och sommarblommor blev nya köksträdgården färdig tidigt förra våren.


Köksträdgård 3.0

Men inte heller det blev som jag tänkt mig. Svårodlat med jord som rann ned i gruset och ganska kompakta jordbäddar. Maken påpekade problemet på en gång. Men vem orkar vänta... ;-)


Köksträdgård 4.0


Under våren och försommaren så tog vi så äntligen tag i att göra riktiga odlingslådor. De är verkligen gedigna med ben nedgrävda i marken. Och jag är så nöjd, så nöjd!





Har redan hunnit skörda finare rädisor och ruccola än någonsin tidigare. Kål, potatis, sockerärtor och mycket annat är på gång.







Nu återstår bara det allra bästa. Skörda och ÄTA!


Kram,

11 kommentarer:

Sabelhagens Olivlund sa...

Men du vilken jättefin köksträdgård du har! Roligt att få se hur den utvecklats. Vilken lycka att kunna skörda alla godsaker.
Så fina lådor inramade av det snygga vidjestaketet.
Ha en fin kväll
Kram Maria

Ulrika sa...

Det var rejäl utveckling på kort tid! Jättefint har det blivit!
Men jag hoppas att det fina lilla staketet runt om är flyttbart. Hur skam du annars kunna utöka i samma takt framöver?
Ulrika

Trädgården på Höjden... sa...

så himla fin den är din köksträdgård. odlingslådorna är ju toppen. och så snyggt med de låga staketet och det lite högre i bakgrunden. ah, finfint minsann
kram åsa

Marina sa...

Det är så kul att kunna följa sådär från år till år. Ser verkligen jättebra ut med lådorna och allt.

Kram

Anjas Hill sa...

Oj vad jag njuter av att se de vackra köksträdgårdsbilderna! Drömmen om en fin köksträdgård har jag själv närt länge, men den tycks aldrig bli verklighet,,,/Anja

Veronica sa...

En mycket vacker köksträdgård! Det gillas!
Jag tycker rent allmänt att de flesta lägger mycket tid på blomrabatterna o h glömmer bort köksträdgården vilket är såå synd!

En vacker köksträdgård är lycka!

Kram

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Så fint det blev!! Å så det växer i dem!!! Gillar ditt fina staket och portal också. Mycket snygga. Kul att få följa med själva utvecklingen. Det är så skönt med odlingslådor. Är jättenöjd. Fast jag upptäckte precis kålflugor för första gången. Jag som har ganska mycket kål av olika slag....Suck. Men blommorna är fina :-) Så otroligt frodiga dina jordgubbar ser ut. Jag satte några plantor i våras (har inte haft några tidigare) men de är ganska magra.

Kram, kram
Charlotte

Malin - I min trädgård sa...

Så underbart fint Anna-Karin! Jag har ju lite av en förkärlek till köksträdgårdar, så det här var ett inlägg helt i min smak :), Oj vad allt har tagit sig. Här har all kålen blivit uppäten av rådjur :/. Så det är verkligen frågan om det blir någon kål nästa år...

Tack för fina bilder!

Stor kram Malin

Charlotta sa...

Vilken vacker köksträdgård! Jag håller med Veronica här ovanför att det är synd att grönsaksodlingar ofta göms undan i något tråkigt litet hörn. De kan ju göras minst lika vackra och intressanta som blomrabatter!

Jag undrar om någon har haft flätade vidjestaket längre än 2-3 år och kan berätta hur de håller? Jag testade att göra egna med slanor ur skogen och det såg riktigt snyggt ut, men efter två år hade de torkat så mycket att staketet blev rangligt. Blir ju jobbigt om man måste göra om allt vartannat år!

Cecilia sa...

Snyggt! Köksträdgårdar är så viktiga, tycker jag. Jag kommer snart sätta händerna i trädgården till vårt nyinköpta hus inte alltför långt från där du bor - Hillsjöstrand :) Det passar bra att få inspiration till köksträdgården (och resten) här..!

Unknown sa...

Wow vilken fin köksträdgård! Har du nått inkägg där du berättar vad du odlar i dina lådor? Det hade varit roligt att veta mer om!