torsdag 4 juli 2013

Ambivalent till nävor

För att inte gilla nävor så har jag ganska många. De flesta har nog flyttat in på den senaste tiden får jag erkänna. Kanske håller jag på att omvärdera dem. Jag skyller allt på nävatanten, Hanna! ;)

Den första nävan som jag hittade i trädgården hade följt med en kruka spetsmössa. Det var den här fina brunnävan som jag försökte utrota genom att rycka bort den under de första åren. Tur var väl det. Nu tycker jag om den. Och den håller sig faktiskt på sin plats.
Nummer två att flytta hem var en gåva - i dubbel bemärkelse - geranium oxonianum 'Walter's Gift'. Den fick jag av fina Anette för ett par år sedan. I våras dog den. Pang bom. Som tur är har den frösått sig själv på några ställen så jag har den kvar. 
Det är framförallt bronsrabatten som jag fyller med nävor. Har haft lite svårt att hitta fina marktäckare och då har den här lågväxande sorten, geranium x oxonianum, 'Tanya Rendall' passat perfekt. Visst är hon söt. Bara på någon vecka tycker jag att den har hittat sin plats och fyller ut ganska fint.
Förra hösten beställde jag på impuls en näva 'Plenum' från Odla. Beställde även lite annat men eftersom de var slut så skulle jag få 'Derrick Cook' som ersättningsväxt. Fick alltså fyra nävor och alla ser likadana ut. Och Det är varken 'Plenum' eller 'Derrick Cook'. Har läst mig till att det skulle kunna vara Geranium x oxonianum 'Southcombe Double'. Tror ni det kan stämma? 
Till bronsrabatten hittade jag fina Geranium maculatum 'Espresso' när vi var på Åbergs tidigare i sommar. Bladen är riktigt, riktigt vackra. Och så fort jag kom hem ångrade jag mig att jag inte köpte fler än tre. 
Så var vi på Trädgårn i Söderfors förra helgen och då hittade jag den här. Trodde det var samma sort men det visade sig vara Geranium maculatum 'Elizabeth Ann'. Snarlika är de i vilket fall. Med en söt rosa blomma. 
Gillar du nävor?


Kram, 

16 kommentarer:

Marina sa...

Jag gillar absolut nävor och skulle gärna ha fler lågväxande, lite kompakta sorter. Nackdelen är, enligt mig, att vissa sorter blir så yviga och lägger sig.

Kram

Godastunder-tokigaidéer sa...

Jag har inte gillat dom innan men har insett att dom har så vackra blad och små söta blommor i mängder, jag tror att under sommaren kommer det flytta in någon eller några till min trädgård.

Kram Anna

Ruben sa...

Nävor kan man inte vara utan, och hittar man bara den rätta platsen, vilket kan ta några flyttningar, så är de perfekta! Fina du har med ett mörkare bladverk!

Ha det gott!
/Ruben

Maribel sa...

Ja, jag är nog som du, gillade inte dem förut, men har så småningom börjat gilla dem mer och mer, har en underbar vit som är så frodig och fin, jag har skaffat flera, både vita och rosa och blå.
Ha det gott /Marika

Bjørkvold besøkshage sa...

Jeg er ingen geranium freak, men har da noen typer i hagen. Men alle planter har sin sjarm bare den står i et miljø den kler. Mange av geraniumene er riktblomstrende og det er jo flott med noen som blomstrer hele sommeren i staudehagen.

lycka sa...

Älskar nävor men tyvärr blir mina så fula på bladen. Någon Stekel äter upp dem. Någon som vet om det drabbar alla nävor eller om någon får vara ifred? Mvh/Ulrika

Inger sa...

Yes jag gillar nävor, den stora flocknävan kan dock vara påfrestande eftersom den brer ut sig så kopiöst. 'Walter's Gift' ser helt förtjusande ut, både bladverk och blomma. Och nu fick jag namnet på min 'Espresso' som jag faktiskt funderat på senaste dagarna, tack!
Kram

Karin - Mina Rum sa...

Vad lustigt att du skriver om nävor idag. När jag stod och vattnade på min Espresso idag tänkte jag att den inte alls passar i min rabatt som ska gå i silver och lila. Den skulle däremot passa utmärkt i en bronsrabatt, tänkte jag. Du är en enda jag vet som har en bronsrabatt! Tyvärr har min Espresso inte blommat i år. Den är beställd från odla.nu så där kanske du kan hitta fler om du vill ha det. Jag beställde Plenum därifrån och fick samma variant som du, inte alls lika fin som Plenum, tycker jag. Derrick Cook däremot är suverän och så tacksam.

Kram!

Veronica sa...

I luv them!!

Dock så blommar de över alldeles för snabbt tycker jag!
Flocknävan är fantastisk som kantväxt... den har jag satt mer som det än som blomma... bladen blir fantastiska på hösten och när de får höstfärger och att de sprider sig som någon skrev är inget problem eftersom de är lätta att rycka upp och håller sig i sitt "närområde" till skillnad mot brunnävan.... Men nu har jag, lärd av erfarenhet, klippt ner blommorna :)

förövrigt... kan du få ihop en resa till Bika ve. 30, 31, 32?

Kram

Trädgården på Höjden... sa...

jag börjar bli riktigt förtjust i nävor. de verkar vara perfekta marktäckare och har dessutom söta blommor och vackra blad så fler lär det bli här på Höjden. walter´s gift var riktigt söt.
kram åsa

Mia sa...

Nävor är fina tycker jag, helt tills regnperioden börjar, då ligger dom platt utöver alla andra plantor. Men dom små, tuvaktiga är lättare, och söta.
Bak i din bronsrabatt, är det en taggpimpernell jag ser? Dom är så fina tycker jag.

Fröpåsen sa...

Japp, jag gillar nävor och har en del. Tycker de täcker marken bra och blommar fint de flesta. Just nu är jag speciellt förtjust i liten flocknäva, G. cantabrigiense. Jag har en del av den vita brunnävan och den gillar jag inte jätteskarpt och idag har jag faktiskt flyttat runt på några av dem till lite bättre ställen!
Kul inlägg du gör om nävan. Det finns ju så jättemånga att välja bland.
Kram Maria

Almbacken sa...

Ja, du.......jag kan inte riktigt bestämma mig när det gäller nävor. Gillar dock vissa, som brunnäva och Roxanne med sin lysnde blå blommor. Har inga själv men funderar på att införa under körsbärsträdet....

Tack för din söta kommentar hos mig.

Kram, kram

Anonym sa...

Haha, jag visste väl det! Det bor allt en liten nävatant i dig också!!! :)Det smyger sig på, långsamt, en planta i taget. Tills en dag då hela trädgården är full av nävor. Vänta bara! ;) Själv är jag just nu lite förälskad i silkesnävan. Kram!!!!! <3

Kristinas oas sa...

Oja, jag älskar nävor! Har många olika sorter, en del blommar över snabbt, andra blommar nästan hela sommaren. De som blommar över snabbt klipper jag ner sedan och får ett fint bladverk resten av säsongen. Gillar nävor för att de är så tåliga (om inte de små gröna larverna kommer i allt för stora mängder). Kram Kristina

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

japp. det gör jag. Fast jag har inte så många alls. Går just nu och funderar på nävor faktiskt. Förra hösten köpte jag dock flertalet av brunnävan 'Samobor' som står tillsammans med några rosor. Supernöjd. Hihi.... Den där ersättningsnävan från Odla fick jag också om jag inte minns fel. De mörkbladiga du visar på slutet är bara såå snygga. Jag och namn, men någon av dem i varje fall har jag nu suktat efter i några år. Tänker att jag ska slå till någon gång. Färgen på bladen är ju bara helt oemotståndligt snygga...

Kram, kram
Charlotte