onsdag 10 juli 2013

"Jag har bara kantgrävt lite ..."

För ett par dagar sedan visade jag de månadsbilder som jag missat under försommaren. Då berättade jag att jag hade "kantgrävt lite" för att utöka rabatterna. Då lovade jag fler bilder. Här kommer de så håll till godo. 
När Anette på Solbacken var här och såg resultatet efter förra årets grävning så kommenterade hon att gräsmattan nog var lite stor. Även om det var ett skämt så har jag funderat på det sedan dess. Och visst håller jag med. Gräsrundeln har varit i största laget. Det tycker nog de flesta jag frågat. Förutom maken då som helst vill göra golfbana av hela klabbet. Så här såg det ut innan jag satte igång. 
Som vanligt känner jag in formen på projektet med hjälp av vattenslangen. När den kändes bra var det bara att börja gräva där rosengården (till höger) skulle utökas. Flytta grästorvorna till den utökade mur- (till vänster) och woodlandsrabatten.  Och täcka med tidningspapper och fin jord.
Nu känns gräsrundeln mycket mer greppbar och markerad. Och så har jag ju fått större planteringsytor. Bara en sådan sak. Även de små gångarna har förlängts - både grusgången i rosengården och barkgångarna i woodlandet.Det blev även en helt ny temarabatt som går framförallt i ljusa och vita nyanser. Har faktiskt inte haft någon rabatt som har den färgsättningen innan. Brukar väl annars vara de färgerna man börjar med. ;)

Det var den helt underbara och djupt underskattade Rönnspirean, Sorbaria grandifolia 'Maia' som fick sätta prägel och namnge rabatten. Just nu blommar hon överdådigt i vitaste vitt, 'Maia'. Rönnspirean blir bara 1,5 meter vilket passar perfekt där mot husväggen. Visst skjuter hon rotskott lilla 'Maia', men de är förvånansvärt lätta att dra bort.
Här ser man hela utökningen från ett annat håll. Känner mig riktigt nöjd med slutresultatet. Och det bästa av allt. Nu kommer jag att få plats för flera träd. Minst fem! Eller sex ... ;)
Avslutningsvis får ni se bilder från hur det såg ut för två år sedan. Och sedan hur det ser ut nu.


Kram,

14 kommentarer:

Lotta sa...

Så bra det blir! och gräsmattan är ju definitivt mer hanterbar nu! Jag älskar sådana där före-efter-bilder. Det är verkligen otroligt vilken förändring på bara två år. Man häpnar!
Kram

Marina sa...

Åh så fint! Jag gillar dina former på rabatterna. Nu snurrar det i mitt huvud. Jag är ju i grävartagen både här och där. Dominoeffekten...
Skära kanter är bra :)

Kram

Ruben sa...

Du har också en sådan där fantastisk trädgård som bara pyser av inspiration! Jädrans att du inte var hemma! ;-)

Ha det gott!
/Ruben

Kristinas oas sa...

Jag älskar före och efterbilder, det är alltid lika kul att se hur stor förändring det kan bli i en trädgård på bara några år. Håller helt med dig att gräscirkeln blev snyggare nu, och mer planteringsplats kan man inte få för mycket av! Vad är det för träd du funderar på att plantera? Kram Kristina

Inger sa...

Vilken skillnad, helt otroligt. Blir mest avis på fem till sex nya träd.
Kram

Hélena sa...

Så snyggt det blev! Måste nog kantskära lite mer hemma hos oss också. Din och min man får starta klubben, Bevara gräsmattan, för H bevakar den hårt =)
♡ Hélena

AnnaHelena sa...

Så fint det blir!
Otroligt mycket mer planteringsyta. Bara att börja fylla...

Kram // AH

Charlotta sa...

Vilken förvandling! Jag blir också nyfiken på vilka träd du tänkt dig? Intressant lösning för rabatterna också, hur länge tar det innan det blivit jord under tidningarna?

Malin - I min trädgård sa...

Härligt! Ser mer lagom ut :-). Jag har faktiskt väldigt nyligen skaffat mig två 'Maia' - en står i kruka på altanen och en i Lunden. Tyckte precis som du skrev, att det var en lagom storlek på den busken.

Ser fram emot att se vilka träd du är inne på :-)

Kram Malin

Anette i Torsåker sa...

Då vi förra sommaren satt och njöt av de goda jordgubbarna såg jag i mitt inre ingen gräsmatta alls i rundeln. Tänk så skönt att slippa klippa och så mycket yta att plantera på.

/Anette

Katarinas trädgård sa...

Oj, vad du har jobbat, tjusigt! Och fler träd, det låter riktigt bra! Önskar jag också hade plats för en 5-6 träd till. Men det blir nog svårt, då blir det mer som en skog här!
Ha det bra.
Kram
Katarina

Anjas Hill sa...

Alltid jättetrevligt med före/efter-bilder. Vilken skillnad! Och så snyggt!
Hur "ung" är din trädgård? Jag lyckas inte hitta någon profilinfo om dig och din trädgård./Anja

Anonym sa...

Jösses, så bra det blev! Och så underbart att få åka på trädshopping. Varför inte ta det på Åbergs??? ;) Blir genast sugen på att knapra vår gräsrundel lite i kanterna, men med tanke på det intensiva fotbollsspelande som tagit fart i sommar är det nog bäst att vänta... Suck! Stor, stor kram till dig! <3 <3 <3

I Drakens paradis sa...

Härligt att kunna nalla lite på gräset! Själv är jag i planerartagen för både en, två och tre nya rabatter i Paradiset :-)