lördag 30 mars 2013

Påskgul som i gyllenlönn

En av mina absoluta favoriter i trädgården som jag även suktade länge efter innan jag tyckte jag fick råd att köpa den är supersnyggingen japansk gyllenlönn eller solfjäderslönn, Acer shirasawanum 'Aureum'. Jag tjatade mig till att få köpa den på rea från lokala plantskolan hösten 2011. Egentligen hade de stängt och inventerat klart för säsongen. Men trägen vinner och stolt åkte jag hem med min snygging. 
Jag pysslade om den ordentligt förra vintern och den verkade ha överlevt fint. Jag hade packat in den i massor av löv hösten innan men när så våren kom med fart så vågade jag inte låta allt klabb ligga kvar och kanske kväva den lilla lönnen. Jag rensade alltså bort det mesta. Och då kom kylan tillbaka. Lönnen frös ned till halva storleken. 


Men sen när våren och sommaren kom så verkade den repa sig sakta med säkert. Och i somras stod den ändå där som ett limegrönt utropstecken mitt i murrabatten. Den här våren ska jag inte vara lika snabb att städa undan.
Om något år hoppas jag att den ska bilda ett vackert par tillsammans med purpurapeln, Malus x purpurea 'Royalthy' och den andra lilla japanlönnen Acer palmatum var. dissectum 'Garnet'.
Nu återstår det bara för mig och den psykedeliska kaninen att önska en riktigt färgglad och glad påsk!9 kommentarer:

trädgårdsdrömmar sa...

En sån lönn har jag önskat mig länge.Men dom kostar ju.Kanske i år.Kram

Grön skön passion sa...

Jag trodde mig ha köpt en sådan lönn men det har visat sig att vara någon annan sort...suck..Så jag får kolla vidare, för jag SKA ha den.
Vilken helläcker kanin du har...Love...

Påskkram / Therése

Hélena sa...

Lönnen är jättefin men Herr PåskHare är helt bedårande. Så fräck han är i sin lila färg :-)
Glad Påsk!
Kram Hélena

Malin - I min trädgård sa...

Jag är också så glad i mitt lilla Aureum. Köpte den förra våren, så för mig är det väldigt spännande att se om den lever... Planterade en massa ormöga under den och jag hoppas, hoppas att den har överlevt vintern. För det kommer ju bli så snyggt med det blåa under det gula...

Glad påsk!

Kristinas oas sa...

Lönnen är så fin, vi skaffade en för nio år sedan och varje vår när den vecklar ut de underbara bladen bara leeer jag! :) Glad påsk!

Marianne sa...

Hej och Glad Påsk. Gulbladigt är faktiskt jättefint, har en Berberis från 'Colombia Road' som är gulbladig.

Carina sa...

Så härligt vårgul! Snacka läckra påskfärger!
Glad Påsk!

Ninnis sa...

Vilken underbar lönn...och den lila påskharen gillar jag...=)

Påskkramar Ninni

Mikael Söderholm sa...

Solfäderslönnen - också en av mina absoluta favoriter! Köpte också en som jag odlade i kruka och glömde att vintra in...Brukar njuta av den som finns på Zetas trädgård när jag har vägarna förbi!