tisdag 14 december 2010

Citrusskörd och recept på godaste sillen

Hej alla mysiga fina!
Vilken respons jag har fått på utlottningen! Och tusen, tusen tack för alla fina kommentarer! Ni är så gulliga! :)

I år ska vi fira jul hos M's föräldrar. Vi brukar vara hos oss så när det bestämdes så kändes det lite knepigt men nu ska det faktiskt bli ganska skönt. Det gör att det blir mindre måsten och mer tid för mys vilket passar mig bra i år. Jag har några julfix kvar innan julen kan infinna sig. Resten av pepparkaksdegen ska bakas ut, julgodis ska göras tillsammans med lillebror (den traditionen släpper vi inte) och så ska jag lägga in sill.

Julens absolut godaste sill är lime- och vaniljsill. Vissa tycker att det låter läskigt men jag älskar den. Receptet kommer från min pappas gode vän Gert Klötzke.

Lime- och vaniljsill
Till en stor burk går det åt:
500 g inläggningssill
1 liter inläggningslag (recept se nedan, silad från grönsaker och kryddor)
1 vaniljstång
skal av 1 citron
skal av 1 apelsin
skal av 1 lime
4 kaffirlimeblad
3 lagerblad
6 vitpepparkorn
1 silverlökSkär sillen i lagom stora munsbitar. Dela och skrapa ur vaniljstången. Blanda citrusskal, vaniljstången och frön, inläggningslag, limeblad, lagerblad, vitpeppar och tunt skuren silverlök. Vänd i den skurna sillen och låt stå minst två dagar i kylen innan servering.

I år har vi turen att kunna använda egna citroner som vi har odlat på altanen mot en varm södervägg. Vi har även ett limeträd men de limes som blev i år är i minsta laget för att kunna göra något av. Kanske åker någon av dem ned i burken ändå. 

Limeträdet blommar. Maj 2010.

Egna citroner odlas på altanen.

Citron på tillväxt. Bilden är tagen i juli. 
Här hittar du recept på inläggningslag.


Nu väntar finthé och rödbetskaka! Ha en fin kväll! 


Kram, 

7 kommentarer:

Unknown sa...

Hej! Vad roligt med egna citrusträd som det går att skörda ifrån. Lät spännande med sillen. Skulle gärna prova. Här är det farfar som lägger in sill till jul.Kram

Katarinas trädgård sa...

WOW!!! Egna citroner!!! Och lime!! Nu blir jag superimponerad och avundsjuk! Mina citrusar trivs inte alls. De har ofta löss och ser allmänt hängiga ut. Hur gör du??? Tips, snälla! Men man kan ju ha dem bara för doften, när de slår ut känns doften lång väg, mmmm...
Ha det bra!
Kram,
Katarina

lisa sa...

Ja lite läskigt lät det allt...Men vad lyxigt med egna citroner Tack för visiten, kul att du hittade mig. Det är lite strul när man inte har bloggen på Blogger verkar det som, jag har annat webbhotell. Ibland länkar det vidare på andras bloggar och ibland inte. Men nu vet du var jag finns, du är välkommen igen!
Lisa/Lisas trädgård

Marianne sa...

Hej och tack för receptet, det finns ju tid än att fixa julen. Jag har ett citronträd i mitt uterum där det står bra och får nya citroner när det behagas. Nu blir det att trängas med granen får se hur den trivs med det.

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Hej, hej Anna-Karin!!!!

Egen sill är den bästa!!! Intressant recept... håller med om att det där med vaniljen gör en lite förvirrad i de teoretiska smaklökarna ;-) Men jag är helt övertygad om att den är god. Åh, egen citron till sillen... så lyxigt!!! Hos oss är det svärmor som gör sillen oftast. Men jag gör sillsalladen, min favorit, en vit sådan.......

Kram Charlotte

Godastunder-tokigaidéer sa...

Så härligt med egna citroner. Tyvärr är jag ingen sill människa men jag ska försöka och prova i år igen i hopp om att tycka om det.

Ibland är det skönt att inte vara hemma till julen och ibland vill man inget helre. Här ska vi var ahemma och kan väl säga att jag känner mig lite stressad.

Kram anna

Ruben sa...

Å herre gud vad avancerat! Det var sill för en riktig finsmakare det!!! ;-)
Ha det gott - sillagott!
/Ruben