onsdag 29 december 2010

Året som gått juli-september

Skönt med lite mildare väder! Jag hoppas att det ska bli ännu lite mildare så att snön sjunker ihop. Vi börjar få problem med var vi ska göra av snömassorna... Redan i december!

Fortsätter här med att sammanfatta hur mitt år har sett år. Halva året har gått men fortfarande är det lätt att förtränga mörker och kyla. Härliga juli.


Juli
Våren kommer alltid ett par veckor senare här ute vid havet än vad den gör inne i stan. Och det är detsamma med sommaren. Man väntar och väntar och så är den plötsligt här med dunder och brak. Blomstermånaden! Nu sätter det igång ordentligt här uppe i Landet Krokus. Frukt och grönt växer. De som jag fått behålla efter korståget mot kålmalar, gråmögel och fruktträd som kastat karten.


   

Men nästa år - då kommer allt att vara perfekt ... Det vet jag ... :) Blommorna, speciellt mina fördragna dahlior, gick det bättre med. Mignondahlian började blomma redan i juni och höll ut till frosten.

Arbete fortsatte också med trapprabatten. Planteringen var nästan klar här men som ni ser saknas det markduk och singel.


 Augusti
Jobbet med trapprabatten och den nya parkeringsplatsen slutförde vi i augusti. Det enda som är kvar nu är ett antal tomma ytor som ska fyllas med plantor, trappan ska oljas svart och en vägg som ska putsas.
I augusti var det dags för årets stora trädgårdsprojekt. En större rabatt som går helt i silver, vitt och blått och en grusrundel med lavendelhäck runt om. Numera kallar vi dem kort och gott för silverabatten och lavendelbersån.


     
   
    

    

     

Fler bilder från det här projektet och 2009 års projekt, trapprabatten, hittat du här. Där finns även växtlistor till de olika rabatterna.

September
Skördemånad. Jag vann kriget mot kålmalar och kålfjärilar och fick en ordentlig skörd av både broccoli, svart- och grönkål. Det kokades soppor nästan varje dag och jag gjorde mig turer förbi älsklingstomaten 'Gardeners Delight' oftare än vad som var nödvändigt. Kanske fanns det en ny smakexplosion att stoppa i munnen?Eftersom jag tog bort jordgubbsplantorna i den gamla perennrabatten, där silverrabatten ligger nu, utökade jag köksträdgården med två land. Ett för grönsaker och ett för nya jordgubbar och amerikanska blåbär. Nästa sommar är tanken att lägga plattor mellan landen och göra en hörna med plattor för örter som vill odlas i krukor och tunnor. Har även tänkt mig en spalje i armeringsjärn för bönorna.


Den gula och orangea färgen är tillbaka. Nästan lika uppskattad som på våren. Som lysande små solar stod de där, tagetes, ringblomma och gula rosen 'Amber Queen'.

    

Redan i oktober kom kylan. Men mer om det i morgon.

Ha en fin kväll!

Kram,

6 kommentarer:

Margot sa...

Hej Anna-Karin! GOD FORTSÄTTNING!
Helt OK att låna mina bilder bara jag vet om det:o))
Vilken fin sammanfattning du gör av året, härliga bilder!
Nu i mellandagarna är jag i Finland, och har bara tillgång till en "lånedator" ibland, därför blir det inget bloggande för mig de närmaste dagarna!
Ha en fin dag!
Kramar Margot

du är det viktigaste ditt liv! sa...

så underbara bilder & en fantastisk trädgård!

fina du, jag önskar dej ett riktigt härligt 2011!

varma kramar
jennie

Katarinas trädgård sa...

Himmel så mycket fina bilder och så spännande projekt du har haft! Vilken skörd! Så klart kommer allting att bli ännu bättre 2011. Du har ju bra förutsättningar också, med ditt idylliska läge! Ha det bra!
Kram
Katarina

lisa sa...

Så fint du har det och vad ni har jobbat. Jättekul att se dina projekt och bilder. Gillade särskilt den svängda grusgången med stenplattor i, jättesnygg !!! Go fortsättning
Lisa/Lisas trädgård

Carro's Blogg sa...

Jag gissar att juli till september är den mest spännande tiden i trädgården, det är väl då man får lön för all möda man lagt ner tidigare under året.

Själv är jag helt ny på detta med trädgård, huset vi flyttade in i har bara gräsmatta, inga fruktträd eller rabatter. Det tyckte jag var lite synd och hoppas kunna plantera lite själv under nästa år, men det är så svårt att veta vart man ska börja.

Superfina bilder och visst är det galet hur mycket snö det kommit här i Gästrikland!

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Så kul det är att få följa med i ditt trädgårdsår.... (säger det igen....). Dina planteringar mot planket blev mycket fina... Ja, alltsammans också..... Ni hann med mycket förra året......

Vilken otroligt vacker bild med skörden där på trappan - som ett vykort eller en tavla!!! Dahlior är favoriter hos mig också....

Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!!
Många kramar
Charlotte