tisdag 7 december 2010

Ovanlig viol på önskelistan

En av de svåraste arterna att hitta information om på min önskelista är Viola variegata v. nipponica, brokbladig viol. Det är en viol som blir ca 10 cm hög och ungefär det dubbla i bredd. Blomman är ljuslila och bladen liknar cyklamenblad. De är kortlivade, men förökar gärna genom att självså sig. Den kräver halvskugga eller full skugga och jorden ska gärna vara fuktig men med bra dränering. Ursprungligen kommer den från Japan där den även växer vilt.

Jag har inte lyckats hitta någon i Sverige som säljer plantor men det går att köpa frö från ett företag i Estland. Se här! Bilderna är lånade från Alpinodlarna.se.

Blomman är väl inte jättespännande utan det är framförallt för bladen jag vill ha den. Gillar verkligen brokbladiga växter! :) Fler brokbladiga växter i min trädgård hittar du här.


Bladen påminner en hel del om cyklamen.

Liten, söt ljuslila blomma.
Är det någon som har en Viola variegata v. nipponica eller någon med erfarenheter? Är framförallt intresserad av hur härdiga de är.  Min tanke är att de ska få plats i den kommande skuggrabatten. Den ligger i norrläge, med relativt fuktig miljö och skugga (eller halvskugga) hela dagen.

Hela önskelistan ser du här!

Ha en fin kväll!

6 kommentarer:

Annika Christensen sa...

Helt ok att låna med länk ...
Annika

Ruben sa...

Det var verkligen ett spännande mönster på bladen, får en att tänka på påfågelsstjärt. Vet inte hur härdig den är, men prova!!!
Ha det gott!
/Ruben

Unknown sa...

Hej Anna-Karin!
Har aldrig sett den... men superfina blad den har. Prova tycker jag och berätta hur det går!
Kram

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Har du letat hos Spezialplant?! Kanske finns där.... Och har du hälsat på hos Anja (Anjas Hill)? Hon är ruskigt intresserad av alpinväxter och har stor kunskap och erfarenhet av ovanligheter. Hon kanske vet!

Lycka till... och violen var mycket fin!

Nu ska jag titta på dina brokbladiga växter...

Kram Charlotte

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Tack för tipsen Charlotte! :) Ska kolla upp det.

Anonym sa...

What a great resource!