torsdag 2 december 2010

Månadsbilden - december och äppelträdsfunderingar

Oj, så kallt det är. Vi har varit nere under -20 grader nu flera dygn i rad. Riktigt vintrigt. Men jag gillar snö så jag klagar inte. :) Tusen gånger hellre det här kalla, torra, vackra är mörkt och slaskigt.

Så här ser det ut hos oss just nu. Ca 30 cm snö och rimfrost på all växtlighet. Hoppas att allt överlever den stränga vintern som de har hotat med.


Förra vintern var det ett av de nyplanterade äppelträden som dog. Antagligen frystorkade det under vårvintern. Har satt ett nytt träd på dess ställe. Men så läste jag att man absolut inte ska göra det för äpplen vill inte stå på samma ställe där det tidigare har stått just ett äpple. Så nu blir jag lite nojig att inte det heller ska klara sig... :( Har ju inte lust (eller råd) att köpa ett nytt äppelträd varje år ... ;)

Någon som har erfarenheter? I så fall tar jag tacksamt emot.

Kram,

3 kommentarer:

Lotta sa...

Jag känner mig också lite orolig för en del nya träd jag planterat.
Jag har inga erfarenheter av jordtrötthet, däremot har jag ganska ofta flyttat träd som mått dåligt på sina gamla platser. Med 100% lyckat resultat. Ny jättegrop med egen blandning av jord, barkmull och gödsel (+lite grus om det funnits) och sen extra vattning.
Så nu gäller det bara att träden härdar ut hela vintern, sen kan de få första hjälpen. Vi får hålla tummarna.
Kram

Katarinas trädgård sa...

Har tyvärr ingen erfarenhet av nyplanterade äppelträd, våra är nog sådär 50 år... Hoppas de lever länge än! Du ser ut att ha fint väder, här bara snöar det mer och mer... Men -20 grader, brrr! Hoppas ditt träd klarar sig, ni har ju ganska mycket snö, det borde väl skydda lite!
Kram,
Katarina

Dejemonos sorprender sa...

Hallo, beautiful picture.. so white.. i liked..