torsdag 27 juni 2013

Inte bara trädgårdsbesök

Resan ned till Skåne för ett par veckor sedan bjöd inte bara på ett helt gäng underbara trädgårdar och trädgårdsvänner utan också en hel del shopping. Vi hann med besök på tre olika handelsträdgårdar. Trädgårdspaletten i Malmö, Löddeköpinge plantskola och så ett kärt återbesök på Åbergs trädgård och café utanför Ystad.

Vi hade ju trädgårdsloppis här helgen innan vilket ju var väldigt passande. ;) Här skulle shoppas med andra ord. Det här är ett inlägg mest för mitt mindre goda minnes skull. Men vill ni se vad som fick följa med hem - så visst! Håll till godo. 


BäcktistelCirsium rivulare
Bäcktistel är en helt bedårande tistel som funnits med i flera utställningsträdgårdar på Chelsea FLower Show. Både i år och förra året. Blomstänglarna blir över metern och får bara blad längst ned mot marken vilket gör den lätt och skir i växtsättet. Bäcktisteln upptäcktes som svensk växt i Södermanland 1882. Men sedan dess har den bara gått att återfinna i vilt tillstånd i sydöstra Skåne under 1900-talets början och mitt läser jag på Artfakta.se. Artnamnet rivulare kommer av latinets rivulus (liten bäck).

Det var en riktig utmaning att få med den hem - utan att bryta av de sköra stjälkarna. Redan på Åbergs lyckades jag rumla runt och bröt av ett par på Hélenas fina exemplar. Förlåt Hélena
Tuvtåtel, Deschampsia cespitosa 'Goldschleier'
Efter CFS kändes det också givet att flytta in fler gräs i trädgården. Förstår inte varför jag inte har gjort det tidigare. På Löddeköpinge hittade jag den guldskimrande kruståteln 'Goldschleier'. Och precis som namnet skvallrar om ser det precis ut som guldslöjor i guldrabatten. Ursnyggt. Och det bästa är att jag har läst på flera ställen nu att den är härdig även här uppe hos mig. Får bli fler av den till våren om den överlever vintern.

Kopparstarr, Carex buchananii
Det som jag kikade mest efter var plantor för att fylla ut den allt annat än frodiga bronsrabatten. Hittade inte riktigt så mycket som jag tänkt mig men när vi ändå är inne på gräs så kommer här ett par (urusla) bilder på kopparstarr.
Den bildar en tuva med smala, upprätta, kopparfärgade blad och ska vara vacker hela vintern. Kopparstarr ska helst inte klippas utan kamma ur vissna blad på våren. Blir ca 50 cm hög och trivs i fuktighetshållande, väldränerad jord i sol och vill slippa vinterfukt. I min bronsrabatt bildar den ett vackert par med min frösådda humleblomster, geum rivale.
Brun taggpimpinell, Acaena microphylla 'Kupferteppich'
Ett annat fynd till bronsrabatten var den här taggpimpinellen. Vansinnigt söt om du frågar mig. Köpte tre stycken som jag hoppas ska breda ut sig ordentligt med åren. Tycker redan att den har satt fart efter bara två veckor. Den har bronsgrå, små blad och rödtaggiga, runda fröhus. Sprider sig med rotslående jordstammar. Lämplig som marktäckare mellan trampstenar i stenpartiet. Blir ca 5 cm hög och vill ha väldränerad jord och full sol. Ska vara härdig till minst mellansverige. Håll tummarna!
Finflikig brakved, Frangula alnus, 'Fine Line'
Till mitt lilla woodland har jag saknat en litet kompaktväxande träd. Största kravet på det var ett flikigt bladverk som kontrast till rhoddisarnas tunga, mörkgröna blad. Och när jag såg den här brakveden så kändes den mer än självklar.
Växtsättet är pelarformat med smala, nästan gräslika blad. På hösten får den en gul färg. Den ska klara nästan vilken jord som helst och vara ordentligt härdig.

Rödlysing, Lysimachia atropurpurea 
Största fyndet jag gjorde - och kanske det mest oväntade - var den här enda planta som fanns kvar på Trädgårdspaletten. Den stod inträngd mellan begonior och squash och liksom ropade på mig. "Här kan du väl inte lämna mig?!?" Och det kunde jag ju inte.
Jag hade aldrig ens hört talas om rödlysing tidigare och vet absolut inget alls om den. Är den invasiv som praktlysingen eller lite snällare som vitlysingen? Eller är den kanske inte ens härdig här? Så himla snygg är den i alla fall med sina mört purpurröd knoppar som sedan blir mer rosa när de slår ut. Bladen är lätt silverfärgade och passar som hand i handsken med funkian 'Red October'.
Det följde med fler växter hem så klart. Men de är inte riktigt i sin prime just nu så jag får visa bilder senare.

Akleja, Aquilegia vulgaris 'William Guinness'
Bergpion, Paeonia officinalis 'Anemoniflora'
Funkia, Hosta 'Regal Splendor
Fläder, Sambucus nigra 'Black Lace'
Grekisk fingerborgsblomma, Digitalis lanata, Café Cream
Julros, Helleborus, 'Penny's Pink'
Pricknäva, Geranium maculatum 'Espresso'
Silverbräcka, Saxifraga paniculata 'Rosea'
Svavelgul humleblomster, geum rivale, 'Lemon drops'
Svarta julrosor - tack Marina
Allium - tack Lotta!
Och sista men inte minst någon obskyr, rödrosa, kålliknande växt
som vi hittade i rännstenen utanför Hannas hus. 
Kram, 

14 kommentarer:

Kristinas oas sa...

Ojoj, vilka snyggingar du fick med dig hem! Alltid kul att se vad andra hittat i plantskolan. Såg direkt två som jag inte har sett innan, rödlysingen och tuvtåteln, dem måste jag kolla upp närmare. Finflikig brakved har vi i vår trädgård, det är verkligen ett fint litet träd. Det har pyttesmå mimosaliknande blommor på våren också, man får gå nära för att se dem med det är det värt. Kram Kristina

Ruben sa...

Många intressanta växter, och rödlysingen kan man ju inte göra annat än falla för!

Ha det gott!
/Ruben

Bland blommor och buskar sa...

Oj så fina bilder på lika fina växter, spännande med nya sorter. Lycka till med alla de klarar sig säkert du verkar ta hand om de så väl.
Ha det bäst!
Kram madde

Anonym sa...

Ja du, det var nog tur trots allt att ni inte hade större bil, för då hade vi nog varit kvar på Åbergs än, haha! Hur går det med den röda skummisen från gatan? Vågar du plantera den nånstans? Här hos mig i rännstenen verkar den rätt beskedlig i alla fall. Tack för att du visade mig på taggpimpinellen, den är ju bara så söt och verkar trivas fint hos mig. Den söta lilla plantan som jag fick av dig, men som jag i vanlig ordning inte minns namnet på, bor i en kruka i väntan på rätt plats och den mår hur bra som helst. :) Nu jobbar jag bara en dag till, sedan fem veckors härlig semester och efter det nytt jobb. Är så himla glad! Stor kram till dig!!! <3

Spirande grönt - sa...

Vilken härlig shopping! Lysingen var en riktig läckerbit!

Ha det gott,
Rebecca

Katarinas trädgård sa...

Usch så mycket snyggt! Som jag också behöver! Och som finns på en plantskola nära mig! Men jag tyckte faktiskt jag såg ett hål i en rabatt häromdagen, hm.... Nä, förresten, jag såg två hål, men det ena är redan fyllt med kobrakallan. Jag såg den på Lottas blogg idag, den är ju så urhäftig! Hoppas, hoppas den trivs här!
Kram
Katarina

Carina sa...

Smart att lägga upp för sitt eget goda minnes skull...men hur gör du för att hitta rätt nästa år? Jag har endast en portabel PC och inte vidare värst med minne....mer än i sky drive.....så hur gör du?
Kram

Lillianna sa...

Vilka fina fynd du gjorde! Rödlysingen var ju dösnygg!

/Lillianna

Meta J sa...

Tack för din upplysning om kopparstarr. Har haft den i flera år och även frösått med framgång i år. Visste inte att man endast skall kamma ur på våren. Aklejan William G sådde jag för 3 år sedan, den växer och frodas och fröar av sig. Lycka till.

Veronica sa...

Tack för detta inlägg av sånt man måste ha i trädgården! Jag har funderat över vad det är som saknas i mina rabatter i år för det är "hålrum" på flera ställen... Jag har tittat på foton från förra året för att se vad som inte klarat vintern! Nu kom jag på :)
Det är alla gräs som frusit !

Måste fyllas på......

Kram

Living by Miriam sa...

Oj vilken shopping, såååå mycket härliga växter. Nu riktigt kliar det i fingrarna :)

Anonym sa...

Hej!

Jag gör mitt examensarbete i landskapsarkitektur och tänkte härmed fråga om det är möjligt att använda din fina taggpimpinellbild i mitt arbete? Den blir isf beskuren och inlagd i ett växtkollage.

MVH
Petra Löfgren

Anonym sa...

Hej igen! Vad tror du om den fina pimpinellbilden?

MVH
Petra Löfgren
petra.loefgren@spray.se

Furulunden sa...

Så mye fint. Tenker du har en fin tid når du skal plassere alle vekstene. Hilsen Mette i Furulunden