söndag 21 juli 2013

Ibland blir man bara så där sjukt nöjd!

Som idag till exempel. Satt och bläddrade lite förstrött i förra numret av Garden Illustrated med en kopp kaffe. Fick inspiration till att göra ett flätat klättertorn och gav mig ut för att hämta sly. Väl när jag kom tillbaka såg jag några ogräs som behövdes ta om hand och några namnpinnar som behövdes skrivas. Det gjorde att jag satt mitt framför Mahonian, Mahonia aquifolium, 'Maqu' som verkligen inte kommer till sin rätt. Den står i full skugga hela dagen och vill inte alls växa.

Då slog det mig. Jag har länge funderat på att flytta buskmagnolian, Magnolia sieboldii då inte heller den trivs. Den är fortfarande i nästan samma storlek som när vi köpte den för tre år sedan. Kanske skulle jag prova att sätta den där Mahonian står? Och flytta Mahonian till Guldrabatten? Den ska ju ändå blomma med med guldgula blommor. Om den trivs vill säga. Och till det behövs full sol. Och det finns det i guldrabatten. För att få plats där behövde jag röja bort några jättedaggkåpor. Men det kunde ju vara bra att ha i ett av fulhörnen. Så fick det bli.

Och när det ändå blev ett hål i doftrabatten efter magnolian kunde kanske flädern, Sambucus nigra 'Black Lace' som jag köpte i Skåne i våras få flytta dit? Så fick det också bli.

Och när jag ändå höll på att flytta träd så var det väl lika bra att flytta lilla Kurilerkörsbäret, Prunus nipponica var. kurilensis 'Brilliant' från entrérabatten. Det skulle få flytta in i rosenrabatten. Vilket jag fick en vision om en annan dag när jag satt där på gräset och funderade.Innan Kurilerkörsbäret.


Efter Kurilerkörsbäret. Svårt att se kanske. Men det är där till höger ... ;)


I entrérabatten passade lilla körsbäret inte. Det har jag skrivit om tidigare. Det behövdes lite höjd. Och som av en händelse var jag på Bernö trädgårdscenter för några veckor sedan och fyndade mina två drömträd. En ullungrönn, Sorbus Dodong och ett prydnadskörsbär, Prunus 'Accolade'. Att det blev en ullungrönn var då rakt inte meningen, men det får jag berätta om en annan gång.

Ja, eftersom det nu var ett stort, fint hål efter Kurilerkörsbäret i entrérabatten passade det väl alldeles utmärkt att fylla på med ny, fin jord och ner med 'Accolade'.

Ullungrönnen fick flytta till sin plats i lilla woodlandet ganska snart efter inköp. Så det behövde jag inte flytta.


Innan ullungrönn och magnoila.

Efter ullungrönn och magnoila.
Va? Ser ni inte Magnolian? Under höger fönater. Jag sa ju att den var liten. :)
Rönnen till vänster.


Och när alla träd och buskar då har kommit på plats så känner jag mig så sjukt nöjd! Så där så jag bara vill berätta för någon hur himla bra det blev. Och då passar det väl perfekt att springa in och göra ett blogginlägg om det?!


Mahonia, Mahonia aquifolium, 'Maqu'

 Buskmagnolia, Magnolia sieboldii

 Fläder, Sambucus nigra 'Black Lace' 

 Kurilerkörsbäret, Prunus nipponica var. kurilensis 'Brilliant'

Prydnadskörsbär, Prunus 'Accolade'

 Ullungrönn, Sorbus Dodong

Hur det gick med klättertornet? Det blev inget sådant. Idag i alla fall.

Kram,

16 kommentarer:

Anonym sa...

Hello!!
I don't speak swedish but I love your garden!!! You've done a great job!
have a nice sunday!
Christel

Katarinas trädgård sa...

Himmel vad du är flitig! Här är 28 grader varmt, så bara tanken på att börja flytta växter känns helt omöjlig.
Men bra blev det hos dig!
Kram
Katarina

Anonym sa...

Tjusigt! Vilken typ av sly flätar du med? Vad som helst, eller någon särskild sort?

Anonym sa...

Så härligt det är när det bara faller på plats så där! Här är det nästan 30 grader varmt och jag orkar inte göra något alls i trädgården utom att vattna. Men minns hur vi planterade silverpäronet förra sommarens varmaste dag... svett, svett! Kram på dig, fina du! <3

Helt enkelt hemma hos mig sa...

Värmen har gjort att vi har knappt rört ett finger. Är impad att du har orkat !
Planterade själv ett Ullungrönn i våras och det växer så det knakar.

Håller tummarna nu för att det ska bli lite svalare om dagarna så jag oxå orkar hugga tag i spaden :)

Marina sa...

Det är så härligt när det blir sådär tycker jag. En sorts flow som heter duga. Det ena leder till det andra och allt bara flyter på.
Min magnolia behöver också flytta. Det ska den få göra i höst när vi börjar flytta uteköket och trädgårdslandet. Min växer knappt alls och har inte blommat sedan jag fick den för fyra år sedan. Nu ska den få lite mer sol så får vi se...

Hoppas allt tar sig nu efter flytten men det brukar det mesta göra tycker jag.

Kram

Kristinas oas sa...

Här hade det inte gått att flyttta växter idag, vi hade över 30 grader varmt, tur det funkade hos dig. Visst är det bra när man kommer på hur flyttcirkusen ska bli! :) Kram Kristina (som bara kan gratulera dig till Dodongköpet, det är ett underbart träd)

Meta sa...

Vad fint det blev, det är kul att byta plats med växterna det blir som nya rabatter.
Visst är det ofta så att man börjar på nåt och sen blir det helt andra saker gjorda.
undrar varför?.
Ha en fin vecka
Kram Meta

Villa Vårgatan sa...

Det blev jättefint! Vilket energiknippe du är. Här på Vårgatan råder det stiltje just nu. Orkar knappt lyfta ett finger i värmen. Har lust men orkar inte börja med något för jag vet att det ena leder till det andra, som leder till det tredje... Ja, du vet:-)/Eva

Anonym sa...

Ja, det är fint med träd! Ullungrönnen står på min önskelista också, blir nog ett sånt så småningom./Kram, Tina.

Grön skön passion sa...

Och VAD hände med klättertornet???..hihihi...;-)

Sommarkram / Therése

Villa Ryttarängen sa...

Vad bra det blev. Klart man ska visa det när man är så där toppen nöjd. Kraaaam Pia

Hélena sa...

Så läckert och snyggt! Helt rätt och jag förstår att du är sjukt nöjd, vilken härlig känsla det är :-)
Jag vill också flytta runt men får vackert vänta till när jag kommer hem från Öland. Vågar inte annat med tanke på värmen och vattning :-)
Kramar till en sjukt duktig trädgårdstok!
Hélena

Marianne sa...

Fint värre! Träd är ju aldrig fel men varför inte så en kärna, det är min melodi. Nu har jag japanskt korkträd och äkta kvitten på gång...min Ullungsrönn är en sådd från 2003.

Bettina Bäck sa...

Jamen - bra jobbat! Och så härligt att allt föll på plats. Tror man måste få gå och idissla ibland, ting tar tid. Och uj vad allt ser välskött och grönt och frodigt ut hos dig. Suckar av välbehag och kanske lite, lite, lite avundsjuka.

Marianne sa...

Mycket bra jobbat! ...men när får vi komma? Lilla konvaljen bestående av Margita Anne och jag, iaf blev det bara vi, igår kväll då vi var hos Anne på trädgårdsvisning...och gott fika.