söndag 30 december 2012

Årskrönika juli-september 2012

Tusen tack för alla fina, glada hälsningar efter de första två kvartalen. Ja, visst blir man sugen på vår, grönt och blomster i alla dess färger när man gräver i fotobiblioteket ... Och här kommer fortsättningen. Mera blommor. Och fortsättning på projekten.


Juli-september 2012


Juli

I juli hade rosenviruset slagit till ordentligt och jag fick rosfnatt. Det var inte mycket mer än de ljuvligheter som dök upp i rosengården som fotograferades. Om och om igen.

Det arbetades vidare på woodlandet. Började känna att jag kanske hade tagit mig vatten över huvudet med detta jätteprojekt. Om bara några veckor skulle det vara dags för årets stora event i Landet Krokus. Vi skulle för första gången ha öppet under Tusen Trädgårdar.
Men allt var inte bara jobb. Vi njöt också. Inte så mycket av värmen kanske som av härliga blomster, grillkvällar och ledighet.


Augusti

I augusti visar sig doftrabatten från sin bästa sida. Kungsliljorna exploderar och tillsammans med lavendel, nattblomster och några ynkepynka grekiska lövkojor bombar de ut ljuvliga doftmoln varje gång man går förbi. Det är just den här tiden på året när morgonrundan tar så där extra länge.

Köksträdgården börjar även den sin mest färggranna tid just nu. Kronärtskockor, ringblommor, mangold och bondbönor växer så det knakar.Och vi har aldrig skördat så mycket jordgubbar som i år. Liter efter liter.
Sista finputset  i woodlandet - flätandet av två pilstaket för att få lite höjd i rabatten - gjordes ett par dagar innan Tusen Trädgårdar. Jag hann med andra ord klart innan det var dags att öppna trädgården för första gången. Och vilket gensvar det blev! Helt galet. Vi räknade till ca 75 besökare under lördagen och runt 300 (!) under söndagen. Jag hade aldrig vågat gissa att trädgårdsintresset ändå är så stort här i Gävletrakten. Vi var en av två trädgårdar som hade öppet i hela Gästrikland. Hoppas det blir fler nästa gång.
Precis allt det fikabröd som pappa hade bakat tog slut. Långt innan dagen var över. Mamma sprang som en tokig fram och tillbaka över gräsmattan med disk. Maken, ett par vänner och lillebror fick hugga in och hjälpa till både här och där. Och visst var det lite slitigt. Men så galet roligt så jag skulle inte tveka en sekund att vara med igen!
I slutet av augusti fick jag även möjlighet att besöka den andra trädgården som hade öppet under Tusen Trädgårdar. Connie och Mauds härliga rosenträdgård.

September

Om juli var rosornas tid så var september dahliornas. Tycker dahliorna blev extra frodiga iår. Det beror självklart på allt regn. Vi fick inte så många blommor och vissa av dem slog inte ut alls. Man fick passa på att njuta av dem som gjorde det.

Skörden gick i det mer färgglada tecknet i år. Njutning både för ögat och munnen.

I september blev jag även hembjuden till en bekant med en helt galet inspirerande trädgård, Tyvärr visade sig inte vädret från sin bästa sida så jag lyckades inte göra trädgården rättvis med mina bilder. Men det var verkligen ett besök som gav mersmak.
22 september hade vi höstmarknad här i Hillevik. Vädret var uruselt så vi fick vara inomhus för första gången. Men marknaden blev ändå välbesökt.
Efter all hets under sommarmånaderna var det ganska skönt när hösten började närma sig. Att bara få sätta sig ned och binda en krans. Större projekt än så mäktade jag inte med. Trodde jag i alla fall. Årets sista satte jag igång med precis innan tjälen slog till. Men mer om det i nästa inlägg.
September avslutades med en fotokavalkad på allt som fortfarande stod i blom. Och det var inte lite. Hoppas, hoppas jag kommer ihåg att göra samma sak kommande september.
Nu återstår bara ett kvartal av 2012. Det inlägget kommer på årets sista dag.

Kram,

9 kommentarer:

Hélena sa...

Vilken kul idé att fota det som blommar på en och samma bild. Förstår att du fick mersmak av Tusen Trädgårdar. Vi får väl se om vår trädgård kan bli redo till 2014. Känns lite kul att ha det som sporre :-) Så vackra rosor du har i din trädgård, ja andra blommor också för den delen.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Sabelhagens Olivlund sa...

Wow så vackra bilder!! Älskar rosorna:)). Spännande med Öppen Trädgård! Jag skulle aldrig våga:)).
Ha det gott.
Kram Maria

Lotta sa...

Det slår mig varenda gång jag ser dina fantastiska bilder: hur får du plats med alla växter!!??...och alla människor sen???
Din trädgård är verkligen helt underbar och dina visioner är såå inpirerande. Får jag önska dig ett riktigt Gott Nytt År och en god fortsättning med bl.a bloggen - så du kan fortsätta förgylla min vardag (egoistiskt jag vet, men sån är jag).
Stor kram

Meta sa...

Så mycket fint du har gjort under året. det är skoj att läsa vad andra skriver( för att lära) till nästa år. Är ju debutant på detta kan jag säga.

Tack För ett trevligt och lärorikt år hos dig!
Gott Nytt År.
Kramar meta

Anonym sa...

Den sista bilden med alla blommorna är så härlig, och gör att man längtar ännu mer efter vår och sommar!
Gott Nytt År! / Tina

Anette sa...

Hinner knappt med i dina sammanfattningar, uppskattar dem så!
/Anette

Törnrosa sa...

Så mycket underbart som ryms i din trädgård. Jag njuter av varje bild.
Hej från Törnrosa

Felix sa...

Åh, så många härliga bilder! Det hinner hända en hel del under ett år!

Önskar dig ett Gott Nytt År!

Nyårshälsningar
Elisabet

Berit sa...

Jag vill önska dig en underbart nytt år med många glädjeämnen!!