fredag 28 december 2012

Nu, mina vänner, har det vänt! (årskrönika januari-mars 2012)

I går var det en alldeles magisk decembermåne här hos oss. Inte riktigt stjärnklart men så gott som. Riktigt häftigt var det så vi passade på att ta en bild.

Just nu är det slappa dagar. Slappa dagar som man kan fylla med både framtidsfunderingar och sammanfattning av det som varit. Vad blev bra? Vad blev mindre bra? Den här tiden på året brukar jag även passa på att göra en liten årsredovisning över hur året har sett ut. Alltid lika kul att kika tillbaka till hur det egentligen såg ut. Så mina kära trädgårdsvänner - här kommer första delen.Januari-mars 2012

Januari
Året började helt utan snö. Endast lite frost hade lagt sig över gräsmattan. Stor skillnad mot hur det ser ut i år med alla snömassor.
Efter att julen hade städats bort gjorde jag mitt bästa för att liva upp tillvaron med att piffa och dekorera både inom- och utomhus. Årets första gnissliga tulpaner och färgsprakande vivor flyttade in och gav en liten förhoppning om ljusare tider.

Den 17 januari slog vårkänslorna till på riktigt. Då började limeträdet blomma ute i vinterförvaringen. Det räcker med en enda blomma så exploderar luften av citrusblomdoft.

Februari
I mitten av januari kom till slut snön. Även om det inte var några mängder.
Vitt ute och vitt inne. En av årets riktiga snyggingar var den randiga vivan 'Zebra'. Hade stora förhoppningar på att få sätta ut den i silverrabatten om det nu skulle bli vår någon gång. Men tyvärr tynade den bort och nu finns bara bilderna kvar. Hoppas den dyker upp igen även den här våren så att jag får göra ett nytt försök.
I slutet av februari var det riktiga vårdagar. Flera plusgrader och genast tog vårkänslorna över förståndet och det började piffas ute igen. Minipåskliljor, krokus och kungsängsliljor inhandlades och fick flytta ut på farstutrappen.
I februari sattes det även igång att planera för den lilla rosengården. Kan inte fattat att det var så lite snö redan den 25 februari. Hmm... Ser det ut så där i april 2013 får jag nog vara glad. Så mycket snö som vi har just nu. Mer om mina tankar, vilka kära bloggare jag inspirerades av och hela roslistan kan ni läsa HÄR.

Mars
I mars var nästan all snö borta igen. Endast lite is kvar som skvallrar om var vi går.


I mars började också årets säsong av Trädgårdstoppen. Ett av favoritprogrammen så klart. Extra kul var det att få se idolen Susanna Rosén som ny jurymedlem. Ännu lite roligare var det när Susanna ringde mig en dag i juni för att komma och göra ett reportage om min köksträdgård till en trädgårdstidning. Men mer om det en annan gång. 


Bilden är lånad från Hannus blogg. 

I mars var det också ÄNTLIGEN dags för de första riktiga vårtecknen att kika fram. Årets första snödroppar. 
Ett annat vårtecken var besöken på trädgårdsmässorna. Först ut var Rum och Trädgård den 11 mars. 
Våren lockades på traven genom fortsatt piffning av farstutrappen. Det gick inte längre att hålla sig från att frossa i årets första penséer.  

Ja, nu satte faktiskt våren fart i en hiskelig fart. Blåsippor, tulpaner, krokus och perenner. Alla ville de ha vår och sträckte sig mot ljuset. 
Ja, mina vänner, nu har det redan vänt! Snart är våren här igen! 

Kram, 

15 kommentarer:

Hélena sa...

Så roligt att läsa början på årskrönikan. Ska nog ta och skriva en årskrönika jag också. Otroligt vackra bilder och bilden på månen är magisk :-)
Kram goaste du!
Hélena

Johnna G sa...

Kvällsbilden med måne, snölandskap och huset är riktigt mystiskt vacker! Roligt att läsa del 1 i årskrönikan. Försöker mig på en utvärdering av mina mål för 2012 men det blir så tjatigt när allt handlar om sjukdom... så jag ser fram emot 2013!

KRAM

Mia sa...

Så fin årskrönika. Man glömmer så fort så det är bra med en påminnelse. Hade du inte sno i januari alltså?
Många läckra bilder. Och tack för tips om trädgårdstv, dom har jag inte sett :)

Sabelhagens Olivlund sa...

Åh vad fint! Underbara vårkänslor som spirar inom mig:)). Jag får nog göra en årskrönika jag med:)).
Ha en fin kväll.
Kram Maria

Bettina Bäck sa...

Gillar också Susanna Rosén!
Väldigt roligt med årskrönikor. Ser fram mot att läsa om din köksträdgård också. :-)

Fröpåsen sa...

Supercool månbild! Och många fantastiska vårbilder! Ha det gott/Maria

Blomkärringen sa...

Det är härligt att se en tillbaka blick, så olika det kan vara. Här är inte fullt så mycket snö och nu ska det snart bli milt i flera dagar igen så det försvinner snö för fullt. Men det kommer ju säkert mer flera gånger om.
Ha ett Gott Nytt År 2013
Blomkärringen

Törnrosa sa...

Njutbara månadsbilder du visar. Och den där allra första, kvällshimmel över ert hus, uj, så härligt vackert.
Hej från Törnrosa

Tant Otteskrufv sa...

Tänk, jag var med på resan och minns med glädje det mesta. Så kul det var!Och snart är vi där igen :)

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Wow vilken bild med månskenet!! Mysigt att minnas hur det var i fjol. Var det verkligen så lite snö... Minnet är kort :-)) Snömängden nu är inte rolig alls. Hos oss har det uppmätts ett snödjup på 120 cm....
Så spännande med reportaget - ska bli roligt att läsa.

Stor kram och tack för tillbakablicken.
Kram
Charlotte

Inger sa...

Översta bilden är urläcker! Alltid trevligt att se bilder från din trädgård.
Kram

Veronica sa...

Åhh! Vad härligt! Nu börjar det pirra i kroppen och händerna längta efter att skitas ner! Härliga bilder..... man börjar fatta att det kommer en vår ändå :)

kram

Trädgården på Höjden... sa...

älskar dessa tillbakablickar. viktiga för både minnet och själen, eller hur? vi beundrade också månen här om kvällen. så skarp och vidunderligt skinande. din månbild är verkligen fantastisk. ert hus och er trädgård vilar så vackert i månljuset. de njöt nog lika mycket som vi ;-)
kramar åsa

Jannibele sa...

Takk for en fin årsreise! Kjenner lukten av vår:) Godt nyttår!

Livet på solsidan sa...

Tack för tillbakablickarna. Kul att se resten av året längre fram.

Och vilken läcker bild på månskenet. Nästan lite skrämmande men ändå helt underbar!