måndag 31 december 2012

Årskrönika oktober-december 2012


Oktober-december 2012


Oktober
I oktober varje år så byter jag vy på månadsbilderna. Det är riktigt kul att följa hur trädgården växer fram månad för månad, år för år. Om ni inte redan fotar månadsbilder så börja med det. Det är ju inget man behöver lägga upp på bloggen utan mest ha för sin egen del. Om ni ändå skulle vara intresserade av hur det sett ut här i Landet Krokus genom åren så hittar ni alla bilder HÄR.
Det var många växter som inte riktigt hann med under den senaste säsongen. Det blev aldrig tillräckligt varmt eller soligt för dem att hinna blomma. Det var helt enkelt en usel sommar om man tänker på antal soltimmar och dagar med värme över 25 grader. Tror att vi räknade till tre. Och då var vi bortresta varenda gång.
Skuggrabatten visade sig i alla fall från sin bästa sida redan första säsongen. När kylan började slå till bytte bladen färg till gult, orange, rosa och rött. Är så glad över mitt lilla woodland.

I oktober besökte jag syster i Stockholm och fick en riktig trädgårdsboost. Hon är inte det minsta intresserad av trädgård men släpade ändå runt mig på en massa skoj. Vi promenerade i Bergianska trädgården, kikade in på Ulriksdals handelsträdgård och åt lunch på Ulriksdals slott. Helt underbart. Som om inte det var nog så fick jag även möjlighet att åka och hälsa på bästa Hélena med bloggen Bland rosor och bladlöss. Tack snälla för att jag fick komma och inspireras av er fina, fina trädgård och ert fina, fina hus! Den helgen levde jag på länge kan jag lova!
Jag hann med ännu ett trädgårdsbesök innan säsongen var över. Eller rättare sagt två trädgårdar under en dag. Det var Marianne (med bloggen Trädgårdsvis) och Margita som bjöd in mig på en heldag med trädgårdsvanding i deras fantastiska trädgårdar. De var helt olika men lika spännande att se. 
25 oktober kom första frosten och det var dags att vinterstäda trädgården. Nu brukar jag inte städa alls egentligen på hösten utan spar det till våren. Men nu skulle det ned en hög med vårlökar och då var det enklast att städa undan lite grann i alla fall. Det var på näppen att alla lökar hann ned. En av dem som jag hoppas mest på under kommande vår är 'La Belle Epoque'. Det var även 'La Belle Epoques' "fel" att jag blev tvungen att gräva en ny rabatt. ;)


November
15 november började jag med årets sista grävprojekt. Hann nästan helt klart innan snön kom. Det som är kvar att göra är att gräva bort den där lilla limpan med gräs närmast. Den ska fyllas med grus och trampstenar. Och så ska det ju planteras förstås. 'La Belle Epoque' kommer passa perfekt i bronsrabatten. Så är de då på plats. Guld-, silver- och nu bronsrabatten.

Det var kallt men ingen snö under nästan hela november. Vissa dagar var riktigt fina med krispig frost över hela Landet Krokus. 
Årets senblommare är som vanligt den fantastiska höstgentianan men även de röda anemoner som jag petade ned alldeles för sent i somras. Båda höll faktiskt i och blommade ända tills snön kom. 

December
Månadsskiftet november-december kom vintern. Pang, bom och med besked. Vi fick en 3-4 dm på en gång. Och det känns som om snön kommer att ligga kvar till midsommar. Tror nästan vi har fått lika mycket snö under december som vi fick under hela rekordvintern 2010. Första, andra, tredje och fjärde advent susade förbi. I år hann jag inte ens julpynta så mycket som jag brukar göra. Köksfönstret hanns i alla fall med och där blev temat färg och flärd med gamla teburkar och guldglimmande efterrättsskålar.
Som sagt - snön har verkligen öst ned. Och snart syns inte trädgården överhuvud taget mer. Jag har ofta pratat om att det är trevligt med upphöjda bäddar så att trädgården får en form och en struktur även på vintern. Känns som om jag inte riktigt behöver fundera mer på det. Men det kan ju vara fint ändå. 
Ja, då var vi tillbaka där vi började. Ett snöigt december. Och nu återstår faktiskt bara en sak! 


Att önska er alla ett riktigt frodigt och kreativt odlingsår! 


Varm kram!


15 kommentarer:

Annika Christensen sa...

Ohh så mycket fint du bjuder på idag.
Hade varit kul att hälsa på dig en vacker dag!
Gott slut och Gott Nytt År
Annika

Anette sa...

Önskar dig och de dina en fin avslutning på detta året. Ser fram emot trädgårdsrunda i Gästrikland nästa år. Något måste vi kunna koka ihop.
Allt gott inför det nya som komma skall!
/Anette

Petra sa...

Gott nytt år! Jag ser fram emot att följa din trädgård genom bloggen nästa år också!

Margot sa...

Härlig bildkavalkad du bjuder på!
Önskar dig ett riktigt GOTT NYTT ÅR!
Kram Margot

Bettina Bäck sa...

Tack! Och detsamma önskas dig!
Vilken rolig idé med månadsbilder. Jag ska försöka bestämma mig för EN rabatt, eller ett ställe i trädgården och börja ta månadsbilder där från första januari och framåt. Det ska bli riktigt, riktigt roligt! Tack för tipset! :-)

Anna Vattenkanna sa...

Det är så trevligt att få hänga här i ditt eget "land". Du bjuder på så mycket fint och är en riktig inspiratör!

Jag önskar dig ett riktigt gott nytt grönskande och frodigt 2013.

Kram

Marianne sa...

Tack för en fin sammanställning av det gångna året, tänk att vi fick vara med! Vad var det för trädgårdsrunda som skulle kokas ihop? Där vill jag och Margita också vara med...igen.

Mia sa...

ônskar dig ett fint, innehållsrikt och kreaktivt år, det är alltid lika inspirerande med dina vackra inlägg :)

Malin sa...

Helt suveränt med din årskrönika.
Vackra bilder och trevlig läsning.
Önskar dig ett gott slut och ett spännande 2013
Malin

Inger sa...

Gott Nytt År Anna-Karin!
Kram!

Fröpåsen sa...

Tack detsamma! Gott nytt år! Hälsningar Maria

Grön skön passion sa...

Tack detsamma! och tack för din visning av året som gått.

Kram / Therése

Hélena sa...

Så fint det är hos dig! Jag funderar för fullt var jag ska plantera alla dina fröer, eller plantorna som blir av fröerna :-) Tror att jag ska göra en ny plantering med röda klätterrosor mot gaveln på huset och ha dom blå riddarsporrarna framför. Se det är inte bara Belle Epoq som orsakar nya rabatter :-)
Bamsekramar Hélena

Elin sa...

Mange fine og hyggelige bilder. Lykke til med fortsettelsen, jeg gleder meg til å se.
Godt nytt år!

Ninnis sa...

Tack för alla underbara bilder och texter som du bjuder på och för all inspiration...=)

Gott slut och Gott Nytt 2013...!!!

Kram Ninni