söndag 9 december 2012

Blommig fredag - tema min trädgård

Idag kommer ett mycket försenat inlägg till Blommig fredag. Det har legat halvfärdigt sen i torsdags men tiden räcker inte riktigt till. 

Temat var Min trädgård eller Min Drömträdgård. Jag som oftast visar närbilder från min  rädgård tänker ta tillfället i akt och har letat fram så många vybilder jag hittat. Ber redan nu om ursäkt över att det blir ett långt inlägg ... 

Min trädgård
Det första man möts av när man kommer till oss är garaget med en extra parkeringsplats vid sidan om. Längs med hela tomten löper det ett rött staket som en bit upp på tomten övergår till ett rött plank. 
Från den grusade parkeringsplatsen leder en trappa med perennrabatter upp till själva trädgården. Själv tycker jag att det är som finast här på våren när tulpanerna blommar. Och det gäller nog inte bara trapprabatten utan hela trädgården. Den gamla mjölkkrukan har jag ropat hem från en bondaktion. 
När man kommer upp för trappan så öppnar sig vår lilla trädgård. Rakt fram har vi grusrundeln med enlavendelhäck. Här är utsikten ut över havet som allra bäst och här har vi också den sittgrupp som vi använder mest.  Vänder man näsan möt vänster ser man självklart huset allra först. :) Det är svårt att missa den stora byggnaden. Det är ett parhus och bara halv delen är våran.
Allra närmast grusrundeln, framför uthuset, finns doftrabatten. Där placeras alla växter som har doft som kännetecken. En magnolia och ett litet silverpäron finns också där för att ge rabatten lite höjd. 
  Fortsätter man sen framåt kommer man till den hemmasnickrade rosportalen. Den knyter samman vår lilla rosengård (till vänster) med murrabatten (till höger).Rosengården omgärdas av en liten häck av japansk järnek och innehåller  självklart) rosor men även pioner och några andra perenner. I mitten finns en liten grusgång och ett vattenblänk. 
Fortsätter man igenom rosenportalen hamnar man på en rundel av gräs. Vrider man huvudet lätt till vänster så ser man köksträdgården som omgärdas av ett lågt staket av diverse sly. 
Kikar man rätt fram mot syrenhäcken går köksträdgården över till ett litet, litet woodland. Där finns också en gång genom planteringen. Har valt bark istället för grus till underlag för att ge gången en mer woodland-karaktär. Som övergång mellan köksträdgård och woodland finns blåbärstry, amerikanska blåbär och allåkerbär. 
Vrider man huvudet lite till höger ser man att woodlandet  ortsätter längs med hela huskroppen. Ett par klätterstöd har flätats för att ge planteringen höjd. Tanken är att det ska klättra något i dem nästa säsong. 
Här ses gräsrundel och delar av woodlandet från ett annat håll. Längst bort i bild övergår woodlandet till murrabatten.
Murrabatten är den sista planteringen som omgärdar gräsrundeln. Som en övergång från det gröna woodlandet till murrabattens mer dramatiska färgsättning har jag placerat den rödbladiga japanlönnen 'Garnet'. 
Då har vi kommit runt hela gräsrundeln och går igenom rosportalen igen. 

Vi går till vänster och stannar framför ingången till huset. Vrider huvudet återigen lite till vänster. Längs med det röda planket, som knappt anas, ligger guld-, silver- och numera även bronsrabatten med grusgångar, grusrundlar och vattenblänk. Här finns även en liten fruktlund med äpple, plommon, körsbär och päron. 

Där rotingfotöljerna står på bilden finns idag bronsrabatten. Nu har vi klivit in mellan fruktträden och sneglar vi år höger ser vi guldrabatten. 
Kikar vi istället till vänster ser vi silverrabatten som egentligen är två rabatter som skiljs åt av en grusgång  ed trampstenar av slaggsten.  
Väljer vi någon av grusgångarna så kommer vi tillbaka till den grusrundel som vi utgick ifrån. Längst bort till vänster anas medelhavshörnan där alla medelhavsväxter spenderar sommarhalvåret. 
Ja, det var det. Nu har vi gått hela den lilla trädgården runt. Nu ska jag bestämt sätta mig och kika på era inlägg från i fredags. Är så nyfiken på alla drömträdgårdar. Inläggen hittar du hos sköna Hélena med bloggen Bland rosor och bladlöss. 
Ha en underbar andra adventskväll!

Kram,

21 kommentarer:

trädgårdsdrömmar sa...

Å vilken ljuvlig trädgård.Så roligt att få vandra runt hos er med hjälp av dina fina bilder.Tack för det turen.Ha en fin 2:a advent.Gunsan.

Bettina Bäck sa...

Härlig pedagogisk rundtur! Så fint med grenar som avgränsare till rabatterna. Och inte alls för långt, många härliga bilder på en ljuvlig trädgård. :-)

Gunilla sa...

Vilken fantastisk trädgård jag riktigt njuter av alla bilderna.

Ha en riktigt trevlig Söndag.

blompia sa...

Dina fina bilder var värda att vänta på! Jag blir alltid så inspirerad av dig.
På några ställen kan jag ev ana nävor (som jag ska skaffa flera av). T ex i silverrabatten bredvid lammöronen är det ev en näva? Vet du vilken sort det är och kan du rekommendera någon?
Hälsningar Pia

Meta sa...

Vad du har det fint i din trädgård!!
det måste vara helt underbart att få bo så som ni gör.
Lycka till i fortsättningen.
ha ett riktigt fint slut på denna adventsdag
Kram meta

Lisa sa...

Vilken underbar rundtur hos dig och ljuvliga bilder, du har det så fint !!! Gillar verkligen din silverrabatt,den är så jättefin mot det röda planket, tror jag har sagt det förr ;-) Vad är det för snygg tulpan på bild 2, vid trappen, vet du det ? Tack för titten ! Ha en skön vecka ! Kram
Lisa/Lisas trädgård

Törnrosa sa...

Härligt med dina sommarbilder nu när allt bara är vitt. Ger förtröstan om ett nytt trädgårdsår.
Hej från Törnrosa

Lisa sa...

Tack för tulpannamnet...den ska jag absolut gå på jakt efter. Jättesnygg och verkar ju tacksam också när du säger att den sprider sig. Kram kram
Lisa/Lisas trädgård

Ulrika sa...

Det ser bara helt underbart ut i din trädgård, så himla fint med alla tulpaner. Gillar dina stenrabatter, hoppas jag får se den live kanske redan nästa år!

Kram ulrika

Ninnis sa...

Njuter av dina underbara bilder...tack för rundturen...=)

Kram Ninni

Ingmarie We sa...

Den här var det många trädgårdar som verkligen ger mycket inspiration!!
Din trädgård är verkligen underbar. Ha en bra vecka.

Mia sa...

Du har så mycket i din trädgård, allt tycks få plats och ser charmigt ut.
Din växtstötta inspirerar den också.

Ha en fin vecka :)

Helens trädgård sa...

Vilken ljuvligt vacker trädgård du/ni har.
Tack för att jag fick följa med på trädgårdsvandringen.

Önskar dig en fin ny vecka!

Merja sa...

Tack för visningen med vackra vyer från ditt paradis!
Fint med grus gångar och rundlar.Fint med låga häckar.
Ha det gott!

Karin - Mina Rum sa...

Vilken härlig trädgård du har! Tack för titten. Alltid roligt att få en överblick. Man har ju en tendens att mest fota närbilder.

Ha en fin vecka. Kram!

Spirande grönt - sa...

Vilken härlig trädgårdsrunda!

Ha en finfin vintervecka,
Rebecca

Grön skön passion sa...

Tack för den fina rundvisningen och sååå härligt med alla tulpner och den underbara förgätmigejen:-)

Kram / Therése

Anonym sa...

Din (er) trädgård är så vacker! Hoppas få se den i verkligheten nästa sommar! / Tina

Törnrosa sa...

Tack för din rara kommentar hos mig. Jag blev jätteglad!
Kram från Törnrosa

an angel at my table sa...

Tack för en helt underbar trädgårdsblogg nu när man längtar efter att säsongen ska börja. Jag kan inte sluta att beundra din rabbatt med ett vårblommande träd med vita tulpaner och två gångar på vardera sidan och med en grusad uteplats. Hittar inte vad det är för träd. Helt fantastiskt vackert!!! Tack för alla pedagogiska texter mycket informativt!!!!

Unknown sa...

Making Money - Work/Tennis: The Ultimate Guide
The way 토토사이트 you would expect from betting on the 1xbet korean tennis matches of tennis is to bet worrione on the player you งานออนไลน์ like most. But you also need a different