onsdag 22 februari 2012

Vide - ersättningsväxt till buxbom?

Det har länge skrivits om Cylindrocladium buxicola, den svamp som sakta men säkert håller på att utrota Sveriges vackra buxbomsbestånd. Det har även kommit många förslag från duktiga bloggare på olika typer av ersättningsväxter. Problemet med de flesta ersättningsväxterna är att de endast är härdiga till zon 3 eller ännu lägre. Och jag bor i zon fyra. I en trädgårdstidning läste jag nyligen att Grönvide, Salix phylicifolia,  ’Brekkavide’ kunde vara en bra ersättningsväxt. Eftersom den var ny för mig har jag satt mig ned och letat lite information. Elisabeth Öberg, på hushållningssällskapet i Öjebyn har skrivit nedanstående text om ’Brekkavide’."Klonen av Salix ’Brekkavide’ är funnen på Island och det är antagligen en korsning mellan grönvide, Salix phylicifolia och ullvide, Salix lanata. Videt har sedan 1960-talet varit populär till häckar och läskydd på Island och i Norge men har inte hittat vägen till Sverige. ’Brekkavide’ är det försvenskade namnet på klonen som på Isländska heter ’Brekkuviðir’. Till Trädgårdsförsöksstationen i Öjebyn kom klonen 1987 och har sedan dess testats som formklippt häck och friväxande i buskage både i full sol och halvskugga.

Friväxande blir videt 2 – 2,5 m högt och lika brett. Unga skott är gulgröna, äldre är gråbruna. De läderartade bladen är äggrunda ca 2 x 3 cm, blanka och friskt gröna. Höstfärgen är gul. I halvskuggiga lägen blir höga, ej beskurna buskar, ofta kala längst ner och klarar ej snötryck så bra. ’Brekkavide’ är en honklon som inte sprider pollen. Brekkavide passar utmärkt att forma till klippta häckar och blir mycket tätvuxen och stadig vid beskärning. De mycket blanka, friskt gröna bladen utgör sortens främsta prydnadsvärde. Sorten trivs bäst i soliga lägen och klarar näringsfattiga förhållanden bra. Den drabbas ibland av salixrost på eftersommar och höst. Härdigheten är mycket god ända upp i zon 8."Jag tycker att det här låter mycket spännande. Speciellt som jag länge letat efter ett alternativ till buxbomen. Långt innan jag visste att det var problem med den. Har en make som satt ned foten. "Vad som helst men ingen buxbom - den luktar kattkiss". ’Brekkavide’ finns av köpa på bland annat Rydlinge plantskola.

Är det någon som har erfarenhet av att formklippa just grönvide? Min tanke är att ha en mycket låg häck på ca 30 cm runt den kommande rosträdgården.
Läs mer om Cylindrocladium buxicola hos Hillevi/Tankar från trädgårdsmästaren.
Läs mer om alternativ till buxbom HÄR eller HÄR. Hillevi och Annavattenkanna tipsar om bra ersättningsväxter. Kram,8 kommentarer:

Vita rosor och förgätmigej sa...

Spännande! Själv har jag också börjat fundera så smått på vad man skulle kunna ha i stället för buxbom. Ett tips jag fick var att det finns en variant av Taxus som heter Hilli som ska vara mer svagväxande än den vanliga. Jag vill gärna ha det grönt året om eftersom vi oftast har så pass snöfattiga vintrar här nere. Fast jag vet i och för sig inte om den är härdig i zon 4...

Kram/ Anna

Lotta sa...

Det låter som en lovande ersättare. Jag går på z3 och har fastnat för Ilex crenata, men inte inhandlat någon än då mina buxbom fortfarande ser friska ut (jag håller mycket hårt i mitt skrivbord av trä nu!). Jag läste om äppelsolbruden i ditt förra inlägg. Jag sådde den förra året och blev helt sanslöst förälskad i doften. Hade den i en zinkspann som jag nästan bar runt med hela tiden. Självklart ligger här en påse i år också.
Kram

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Den låter riktigt lovande!!!

Jag blir så brydd över det där med ordkontrollen. jag har alltså valt bort den för över ett år sedan. Den dyker aldrig upp när jag själv lämnar en kommentar hos mig. Undrar om det har att göra med den nya mallen som jag började använda för ett år sedan...? Men det är ju så många som använder den (de flesta gissar jag) och som inte har ordkontroll. Det blir ju så svårt att veta hur det är när man inte ser det själv. Hoppas att blogger tar bort eländet eller att funktionen kommer tillbaka där man själv kan ta bort den.

Kram
Charlotte

Marie Lithén sa...

Åh låter lovande. Kul med tips för zon 8, uppskattas enormt!

Hans sa...

Intressant! Här i kalla nord är alla härdiga växter av intresse, jag måste testa detta vide någon gång.
Buxbom har aldrig överlevt här trots att jag försökt.
Ha det fint.

Its a house sa...

Låter mycket intressant för mig som bor i zon 6. Jag förälskar mig ständigt i bilder från trädgårdar med vackra buxbomformationer, fick tipset om lingon men har inte hunnit testa. Men detta låter mycket intressant!

Anonym sa...

formklippt ölandstok?
mvh
Annso

Ingmarie We sa...

Spännande förslag.
‘Thuja occidentalis’ används rätt mycket som låga, tätklippta häckar bland på kyrkogårdar i Danmark.
Tyvärr har jag fått konstaterat angrepp på mina buxbomshäckar, så de kommer att tas bort nu i vår.