onsdag 25 januari 2012

Ytterligare en blå skönhet

Finaste och skiraste ljusblå färgen har den Blå nunneört, corydalis cashmeriana. Tycker den är alldeles bedårande med sina små babyblå blommor. Nunneörten och jag kommer inte riktigt överens. Antagligen är det lite för torrt åt den. Vill den inte den här sommaren heller får jag helt enkelt försöka flytta den till hösten.Bladen är daggigt grågröna och mycket finfördelade. Blommorna likar en massa rör fästa i en klase. Den första blåblommande nunneörten upptäcktes i västra Kina så sent som 1865 men inte förrän i slutet av 1900-talet fanns den att inhandla till våra svenska trädgårdar. 

Den vill ha vill ha näringsrik, humusrik och fuktig men väldränerad jord. Läget ska vara skuggigt eller halvskuggigt. 

Ha en finfin kväll och glöm inte Österlenska trädgårdar på SVT2 kl 20.00. 

Kram!


10 kommentarer:

Hélena sa...

Åh, tack för påminnelsen, det hade jag glömt bort! Nunneörten är vacker och jag tror att jag har ett ställe där den skulle trivas, hm ser ut som jag kommer att få många nya blåa skönheter i rabatterna nästa år :-)
Ha det bäst!
Kram Hélena

Sabelhagens Olivlund sa...

Jag får kolla på svt play sedan, nu tittar vi på Sveriges mästerkock, sonens favorit:). Men tack för påminnelsen, jag hade glömt annars.
Den är så söt i sin ljusblå färg.
Kram Maria

Sussi sa...

Har just avverkat ett avsnitt av Österlenska trädgårdar....suck! Lääääängtar efter våren!
Undrar om den blåa nunneörten är lika lättodlad som den gula? Antagligen inte....brukar nästan alltid vara knepigare med det som är fint och lite exklusivt...
Kram
Sussi

Lotta sa...

Har precis kollat på Österlens trädgårdar. Snacka om trädgård!!

Kram

Lotta sa...

Åh, jag älskar den blå nunneörten - och den avskyr mig och min trädgård. Jag vet inte hur många gånger jag köpt denna lilla dyra juvel. (En gång gav vi oss t.o.m iväg på en 12 mils lång resa för vi hade läst om en liten handelsträdgård som hade den lite större tåligare varianten.) Nu har jag inte prövat på några år, kanske är det dags...
Kramar

TrädgårdsPrinsessan - Annika sa...

Åh, så fin! Jättevacker ljusblå färg. Jag har "bara" vanliga gula. Och så fina andra blå-tips nedan! (fniss) frossört är verkligen ett trist namn på en sån vacker blomma :-)

Ha det gott!
Annika

Unknown sa...

Suck ja, visst är den ljuvlig! Önskar att jag hade en...
Kram!

Annika Christensen sa...

Ja men söta du vad jag blir glad av din ord! Tänk att jag kan göra dig glad... delad glädjer kan man säga.
Älskar denna blå färg!
Mmmm säger jag bara
Kram och tack
Annika

Johnna G sa...

Nunneörten är verkligen vacker med sina himmelsblåblommor.

Ang.trädgårdsprogrammet är jag besviken, jag hade hoppats på bättre kvalite och ja, ganska mycket bättre. Men men... det är ju lite grönt i alla fall.

Fröken Grön sa...

Läcker blomma det där!
Och tack för dahlia-tipsen.
Ha en fortsatt fin helg!
/Anna-Karin