söndag 29 januari 2012

Silverrabatten i närbild - världshistoriens läääängsta inlägg


Den första rabatten med tema som jag anlade var vår silverrabatt. Varför det blev just en rabatt med silverinslag berodde helt enkelt på de pampiga riddarsporrar som fanns här redan när vi flyttade in. Man kan säga att hela rabatten är skapad runt dem. Det började med att jag ville komplettera det blå med vitblommande växter och så ville jag ha ett element till och då blev det silver. Jag ville också gärna återanvända de slaggstenar som vi grävt fram ur jorden i tidigare projekt - även de har en liten silverton. Massor av ritningar senare gjordes en inventering av vad som fanns och vad som behövde kompletteras. Hur det hela gick till kan ni läsa om HÄR. Där finns även flera av de andra projekten vi har gjort i trädgården.  

April
Vi börjar i slutet av april 2011. Här ser det väldigt torftigt ut. Det beror mest på att det inte fanns så mycket planterat men även på att våren kom sent efter all snö. Planket är omålat och det hänger tomma talgpåsar i äppelträdet. Ändå lite kul att visa vilket skillnad det blir över året. Överallt sticker det dock upp små knoppande lökar. Maj
I maj börjar det blomma. Riddarsporrarna syns som en grön boll och är frodigast i hela rabatten. Snart kommer de att ta över helt.


Det är ett ljusblått skimmer av pärlhyasinter men framförallt av Kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla 'Jack Frost' , Småiris, Iris pumila 'Blue denim' och Kaukasiskt ormöga, Omphalodes cappadocica 'Stary eyes'. De tidiga tulpanerna 'Spring green' har slagit ut och blommar ikapp med Myskmadra, Galium odoratum och fläckig lungört, pulmonaria officinalis, 'Sissinghurst White'. Andra tulpaner som blommar är pampiga 'Ivory Floradale', fransiga 'Daytona' och den botaniska tulpanen Albo coerulea 'Oculata'. Juni
I juni syns knappt jorden längre. Vilken skillnad redan nu mot maj. Riddarsporrarna slår ut vilken dag som helst. Strandiris och trädgårdiris blommar ikapp med jätteallium.  


Från att ha känts mest ljusblå går rabatten plötsligt mot mer silvriga toner. Vit jätteallium 'Mount Everest'.  Krypmalört, Artemisia schmidtiana, 'Nana'. Lammöron, Stachys byzantina och svartlök, Allium Nigrum.

 
 


Juli
I juli är det bara Riddarsporren som gäller. Finns inte mycket mer att fokusera på under de dagar den blommar. Kanske borde hela rabatten heta Riddarrabatten istället. Som en hyllning ... 
Men det finns faktiskt lite annat som blommar i juli. Alunroten, heuchera sanguinea 'Alba', stjärnlöken, ornithogalum pyramidale, och luktpionen, paeonia lactiflora 'Krinkled White' till exempel. Slaggstensgången matchas av kantnepeta, nepeta x faassenii.


Augusti
I augusti har det blivit mer djungel än prydlig plantering. Silvertonerna träder fram mer tydligt igen. Kaukatiska förgätmigejens vackra blad tar mycket fokus, precis som lammöronen. 


Augusti är funkiornas tid. Nu blommar de som vackrast. Här en blomsterfunkia, Hosta Fortunei  'Reversed Patriot'. De vita fingerborgsblommorna som såddes i våras blommar redan. Snart är det dags för ännu en blå skönhet. Den blå bolltisteln. 
September
I september är fortfarande gräsmattan frodigt grön. Äppelträdet dignar av frukt och planerna på att sätta igång med Guldrabatten är i ful gång. Dags för höstplantering och det kompletteras bland annat med fler revsugor


Nu är det mest sommarblommorna som håller hov. Snyggast är lejongapet, 'Azalea Flowering White' men även perenner som vit kinesisk kärleksört, Sedum spectabile, 'Stardust', blåaste bolltistlarna, Echinops bannaticus och den gråa frossörten, Scutellaria incana blommar villigt.
Oktober
Nu blandas förfall med frodig grönska. Det var en underligt varm oktober vilket gjorde att det bara fortsatte att blomma. Någon enstaka fingerborgsblomma håller i och bland annat kaukasiska förgätmigejen blommar om. Nedfallna äpplen har blivit fågelmat. Återigen är det mest blått i rabatten. Klasegentiana, Gentiana scabra, börjar blomma. Kronclematisen, clematis macropetala, 'Eximia' och alpblågull, Polemonium boreale 'Heavenly Habit'kämpar på med sina sista blommor. En av höstens nya favoriter blev blå stenkyndel, Calamintha nepeta, som visade sig vara en riktig långblommare.  
November
I november ser det ut på håll som det inte finns så mycket kvar som blommar. Men kikar man lite närmare så finns det faktiskt en hel del. Till höger är guldrabatten på väg att anläggas. Kanske kommer det ett sådant här mastodontinlägg om det nästa år... ;)
Läkesilveraxet, Actaea racemosa, lyckades precis öppna ett par av sina blommor innan frosten tog den.  Nu blommar också höstens blåa guld - Höstgenetiana, gentiana sino ornata. Den blommar och blommar trots att det har varit flera frostnätter. Den gillas skarpt som ni förstår! 

 
Det här var nog mitt längsta inlägg i världshistorien. ;) Men jag gör det framför allt för mitt eget "kom-ihåg".
Första gången faktiskt som jag verkligen har gått till botten med vad som finns i rabatten. Tog oceaner av tid men det var det värt.. ;) Vill ni läsa ÄNNU mer så finns hela växtlistan här nedan.

Kram på er goaste bloggvännerna!Växtlista
Aceriphyllum mukdenia rossii, Lönnbräcka
Ajuga reptans, Revsuga, ’Alba’
Anemone rivularis, Bäckanemon
Anemone sylvestris, ’Tovsippa’
Anemonopsis macrophylla, Porslinsanemon
Aquilegia flabellata, Japansk akleja, ’Cameo White’
Aquilegia flabellata var. pumila, Japansk akleja, ’Ministar’
Artemisia schmidtiana, Japansk malört/krypmalört, ’Nana’
Aruncus aethusifolius, Koreansk plymspirea
Astilbe japonica, Astilbe, ’Deutschland’
Athyrium niponicum, Silvrigt majbräken, ’Metallicum’
Brunnera macrophylla, Kaukasisk förgätmigej, ’Jack Frost’
Cerastium tomentosum, Silverarv
Chelone obliqua, Sköldpaddsört, ’Alba’
Cimicifuga racemosa, Silverax
Clematis macropetala, Kronklematis, ’Eximia’
Convallaria majalis, Brokbladig konvalj, 'Albostriata'
Corydalis cashmeriana, Blå Nunneört
Cymbalaria muralis, Murreva
Delphinium, Trädgårdsriddarsborre
Digitalis purpurea, Fingerborgsblomma, ’Alba’
Dodecatheon dentatum, Vit tolvgudablomma
Echinops bannaticus, Blå bolltistel
Galium odoratum, Myskmadra
Gentiana acaulis, Alpgenetiana
Gentiana scabra, Klasegentiana
Gentiana sino-ornata, Höstgenetiana
Hemerocallis, Daglilja, ’Arctic Snow’
Heuchera, Alunrot, ’Alba’
Heuchera Hybrid, Alunrot, 'Mint Frost'
Hosta, Blomsterfunkia, ’Aureomarginata’
Hosta, Blomsterfunkia, ’Patriot’
Hosta, Blomsterfunkia, ’Reversed Patriot’
Hosta, Funkia, ’Blue Mouse Ears’
Hosta, Funkia, ’Fire and Ice’
Hosta, Funkia, ’Variegata’
Hosta hybrid, Funkia, ’Blue Ivory’
Hosta hybrid, Funkia, ’High Society’
Hosta sieboldiana, Daggfunkia, ’Elegans’
Hosta hybrid, Doftfunkia, ’Guacamole’
Iris, Strandiris
Iris pumila, Småiris, 'Blue denim'
Iris babata-nana, Småiris, ’Blue Bird’
Jasione laevis, Franska blåmunkar
Lilium martagon, Krollilja, vit
Lamium maculatum, Rosenplister, ’White Nancy’
Lonicera periclymenum, Vild-/Höstkaprifol
Matteuccia struthiopteris, Strutbräken
Molinia caerula, Blåtåtel
Nepeta x faassenii, Kantnepeta, ’Snowflake’
Nepeta x faassenii, Kantnepeta
Omphalodes cappadocica, Kaukasiskt ormöga, ’Alba’
Omphalodes cappadocica, Kaukasiskt ormöga, ’Stary Eyes’
Paeonia lactiflora, Luktpion, ’Krinkled White’
Perovskia abrotanoides x atriplicifolia, Trädgårdsperovskia, Blue Spire
Phalaris arundinacea, Randgräset, 'Picta'
Podophyllum majus, Indiskt fotblad
Polemonium boreale, Polarblågull, ’Heavenly Habit’
Pulmonaria officinalis, Fläckig lungört, ’Sissinghurst White’
Salvia nemorosa, Salvia, 'Ostfriesland'
Sedum spectabile, Vit kineskisk kärleksört, ’Stardust’
Sisyrinchium montanum, Blå gräslilja
Stachys byzantina, Lammöron, ’Silver Carpet’
Veronica spicata, Veronica, 'Ulster blue dwarf'
Viola oderata, Luktviol, ’Königin Charlotte’
Viola sororia, Fjärilsviol, ’Freckles’

15 kommentarer:

Törnrosa sa...

Det här var ett väldigt roligt och intressant och lååångt inlägg. Mycket att fundera över och på. Härliga växtbilder som ger inpulser och habegär.
Hej från Törnrosa

Hélena sa...

Vilken gedigen växtlista, imponerande! Ska ta mig tid och göra något liknande med mina rabatter för som du säger det lönar sig. Jag älskar din silverrabatt och går då och då in för att kika och fylla på med inspiration. Tack!
Ha en härlig fortsättning på söndagkvällen!
Kram Hélena

Sabelhagens Olivlund sa...

Underbart inlägg! Jag läser, funderar och njuter:). Funderade faktiskt här om dagen på att göra ordentliga växtlistor över vad som finns i rabatterna, minnet sviker. Det jag är dålig på är olika blomningstider.
Tack för att du förgyller min söndag.
Kram Maria

Villa Ryttarängen sa...

Vad du är energisk och duktig. Härliga bilder och vilket enormt jobb. En undran till dig; hur gör du när du signerar dina bilder? jag vill ha ett bra knep som går snabbt och lätt. Kram Pia G

MyGarden sa...

Vilken härlig rabatt! Och kanonfina bilder, kul också att följa rabatten under året.
Jag blev jätteinspirerad och börjar genast fundera på om jag kan göra något liknande.

Helena sa...

Nämen det var väl inte så farligt långt ;-)
Sjutton oxå att jag inte hittat dig som bloggvän när vi var i Ockelbo i sommras för då hade jag bjudit in mig!
Ja det hade inte varit förhandlingsbart :-) du vet jag kan då lägga upp det hela på ett sätt som är svårt att motstå ;-)) fniss
Ser vatten på en bild suck vad härligt!
Så undrar jag om du beskär fruktträden så att de inte tar plats?Ser nästan ut så...som spaljerade.Bra idé isf. får mig att lura på nått liknande...
KRAM från mig!

Leena sa...

Ett så poetiskt och inspirerande inlägg! Många av blommorna/växterna kände jag igen och har, till och med ... men många nyheter också. Och så kul att se hur rabatten bytte skepnad, och var vacker hela tiden. Det är så jag skulle vilja att mina rabatter beter sig men än har jag lång väg att vandra! Så kul att se!

Inger sa...

Innehållsrik rabatt:)
Bra med växtlistor, har inte kommit dit än, förutom för rosor och klematis.
Kram

Godastunder-tokigaidéer sa...

Helt underbara bilder du bjuder på och som jag längtar, du fick mig att minnas de mysiga stunderna när man går runt och njuter i sin trädgård.

Kram Anna

Vilmantas sa...

Det er rigtigt fint og skønt staudebedder under frugttræerne. Hvid og blå blomster kombinationer lykkes næsten altid og ses elegant ud.

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Den är så fin din silverrabatt!!! Frodig och varierande. Så fint med grusgången och trampstenarna också. Grus och trampstenar är ju bara bäst :-)) Visst är det toppen att göra ett sånt här minnesinlägg. Det är så skönt när man väl gjort det och kan gå tillbaka till för att friska upp minnet.

Tack för bästa söndagsinspirationen!!
Stooor kram
Charlotte

Fröken Grön sa...

Man blir smått salig av alla vackra bilder du bjuder på idag! Vilken härlig idé med ett året-runt-reportage från sin fina trädgård.

Må så gott!
/Anna-Karin

Anna Vattenkanna sa...

Jo, men det är ju såna här fördjupade inlägg som är så intressanta att ta del av. En härlig rabatt på alla sätt, fast det vet du ju redan att jag tycker.

Kram

Tant Otteskrufv sa...

Långt inlägg, ja, men oj så inspirerande! Vilken fin plantering!!!

Fröken Dill sa...

Fantastiskt vackert! Jag som bestämt mig för att satsa mest på köksväxter i år, nu blev jag sugen på blommor också...