tisdag 24 januari 2012

En blå älskling till

Samtidigt som jag fick med mig de franska blåmunkarna hem (se tidigare inlägg) köpte jag även en provplanta på Grå frossört, Scutellaria incana. Det var verkligen en chansning. Jag menar Grå frossört - hur kul låter egentligen det namnet..? TIll och börja med såg inte plantan speciellt spännande ut. Men när den började blomma! Jag föll som en fura. Och som den blommade. Nu första året började den blomma redan i slutet av juli men ska enligt böckerna blomma under augusti och september.

Grå frossört kommer från östra USA och blir 70-90 cm hög. Den trivs i grusig och väldränerad jord och vill helst placeras i sol eller vandrande skugga. En robust växt med gråaktiga tandade blad och gråblå små blommor längs en stängel. 


Den kan förökas genom delning eller med frö men jag har även läst att det går att ta sticklingar på den. Min gråa frossört har jag i Silverrabatten tillsammans med bland annat blåsvingel och de matchar verkligen varandras gråblåa färger. Tycker även att trampstenarnas blåa färg kommer fram extra bra med hjälpa av frossörten.

Kram,
11 kommentarer:

Hélena sa...

Så fantastisk vacker! Den är ett måste. Åker in på listan utan tvekan, men jag håller med dig om namnet.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Villa Ryttarängen sa...

Fint i silverrabatten och som sagt grå frossört... Gillar man grått så...Fast den va ju blå! Kanske något för min rabatt vid vägen. Kram Pia

Helena sa...

Den är jättefin!Har haft den men undrar om den inte har gett upp hm...man kan ju inte komma ihåg allt :-)
KRAM från mig!

Helena sa...

Den är jättefin!Har haft den men undrar om den inte har gett upp hm...man kan ju inte komma ihåg allt :-)
KRAM från mig!

Sabelhagens Olivlund sa...

Tänk att det var en sådan skönhet bakom det namnet! Vilken tur att du ändå köpte med den hem.
Japp jag har platsen till den, skriver upp den på inköpslistan:)). Så ljuvliga bilder!
Kram på dig.

Kristina Bonander sa...

Hej Anna-Karin.
Lustigt! Häromdagen funderade jag på en växt som jag vet att du vid något tidigare tillfälle skrivit så positivt om men kom inte ihåg vad! Nu vet jag att det var frossörten! Den här gången ska jag anteckna!
Ha det gott
Kristina

Odlarlust sa...

Vilka fantastiska blå skönheter du presenterar. Dina rabatter, blommor och blad står i så fin kontrast till ert röda plank tycker jag.
Det finns ett svar på din fråga i min blogg :-)
Ha det fint!
Abba

Ester sa...

Jättesnygg! Jag har något liknande som jag inte vet säkert vad det är. Måste leta bland bilderna från sommaren och se om det kan vara en grå frossört. Tack!
Må så Gott!
Ester

Helens trädgård sa...

Men så underligt Anna-Karin att vi skriver om likadana blommor utan att vi vet om det.
Du skrev om Blåmunkar och jag skrev och Krypskrabba.
Har även tagit fram bilderna på Grå Frossört och tänkte visa den!!!!!
Men det har du redan gjort :=)
Det måste bli 'två själar med samma tanke' :=)

Ha det gott!

Karin - Mina Rum sa...

Dina inlägg i blått och silver är rena guldgruvan för mig som har en rabatt i silver och lila på gång. Där ska det planteras så det står härliga till nästa sommar. Även om de växter du visar är blå, så drar de väl ändå lite ät lila, eller vad säger du?

Tack för tipsen. Kram!

Vilmantas sa...

Billed men Scutellaria incana og Festuca glauca er flot!