lördag 24 januari 2015

Trädgårdens färger - terracotta

Det första jag tänker på när jag hör ordet terracotta är ju självklart lergods och då i krukform. Undrar om det finns en endaste trädgård i Sverige, eller för den delen i hela världen, som inte någonstans innehåller en terracottakruka. 

Lergodslera finns över hela världen och är en ung lera - även om den är har tagit ca 15 000 år att uppstå. Den terracottaröda färgen kommer sig av att lergodset, som ligger närmast det översta jordlagret, blir förorenat av järn. Beroende på hur stor förekomsten av järnoxid är så får lergodset en röd, brun eller gul nyans. Läs mer om lergods och terracotta hos exempelvis Gränsfors Bruk.
Även hos mig finns de så klart, terracottakrukorna. Till pellisar och andra växter som inte tål att stå ute året om. Då passar terracottakrukorna bra eftersom inte heller de klarar vårt kalla och fuktiga vinterväder. Men ska jag leta ute i trädgården efter nyanser av terracotta så är de vanligast bland tulpanerna på våren eller i bronsrabatten under sensommaren. En och annan dahlia kan, med lite god vilja, ha toner av terracotta.Hur har ni det i era trädgårdar? Finns det gott om terracotta? Hos Charlotta gissar jag att ni hittar massor. 

Kram,


12 kommentarer:

Millas Trädgård sa...

Har också svårt att tänka mig att det finns några terrakottalösa trädgårdar. Det är ju en härlig färg men tyvärr inte lika förkommande i blomsterväg hemma hos mig. Jag fick skrapa...
Ha det gott!
Milla

Millas Trädgård sa...

Har också svårt att tänka mig att det finns några terrakottalösa trädgårdar. Det är ju en härlig färg men tyvärr inte lika förkommande i blomsterväg hemma hos mig. Jag fick skrapa...
Ha det gott!
Milla

Meta sa...

Gränsfors krukor är så vackra och bra.De satsar jag på . vi är dit mellan varven och bunkrar upp lite. Och även yxor.
Jo då det finns en hel del av terrakottafärgen hos mig Jag själv är ju en höstmänniska så det är inte så konstigt att jag älskar den färgen
Ha en fin lördag
kram Meta

Rost och rädisor sa...

Å, vilket ljuvligt kollage! Hur än modet skiftar med krukor som under perioder varit blå, vita, svarta och dekorerade så finns de terrakottafärgade som en alltid självklar klassiker.
Trevlig helg
Anette

Helt enkelt hemma hos mig sa...

Mina terakotta kruka hamnar mestadels i växthuset och på solsidan (uteplats i söder). Innehållet brukar bland annat vara Pelargoner, taklök, Fetknopp..Torktåliga växter kan man väl säga. Har en stapel med krukor (på en armeringspinne) som jag har haft smultron i men de torkade ut så det blir nog en Sedum samling i dem i år.
Tack för dina fina bilder :)

Maribel sa...

Underbart fint collage du gjort, färgen är fin, ser Dahlior , tulpaner och alunrot, riktigt fina allihop.Trevlig helg!

Unknown sa...

Så vackert!

Sabelhagens Olivlund sa...

Helt underbara bilder!
Kram Maria

Charlotta sa...

Dina blommor i terrakotta-nyans är underbara, men mest gillar jag din underbara hylla på första bilden. På den passar både lerkrukor och andra varianter. :o)

Tack för ditt fina bidrag!

Ninnis sa...

Härliga bilder fulla med ögongodis.....=)

Kram Ninni

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Fastnar för hur fint de olika pelargonerna klär väggen trots att de har väldigt olika toner :)

Fina inslag i rabatterna också. Tulpanen, den lilla, hade jag en gång och visst var den läckert brunröd i färgen...

Kram, Carina

Anonym sa...

Åh, vilket ögongodis en januarikväll! :) Terracotta-toner är ju en av mina favoritnyanser i trädgården.
Kram Kristina