fredag 16 januari 2015

Blommig fredag - tema årets trädgårdsplaner

Blommig fredag - äntligen tillbaka
Under vinterhalvåret tycker jag att det är ganska skönt att ha något tema att hänga upp sina blogginlägg på. Lite senare i vår kommer jag också att hänga på vårteckensutmaningen. Men dit är det långt än så fokus på Blommig fredag.


Årets trädgårdsplaner
Vad vore trädgården utan drömmar och planer. De finns ju där hela tiden. Jag har fortfarande två lite större projekt som jag drömmer om. De kommer inte att bli av den här sommaren men jag tänkte dela med mig av dem i vilket fall. Men först ett projekt som jag ska genomföra.

Nya väggar till köksträdgården (1)
Ända sen stormen i höstas har jag planerat för hur de nya väggarna ska se ut runt köksträdgården. Det blir ingen väldig förändring utan det kommer se ut ungefär som tidigare. Med ett lågt staket av vidjor längs med långsidan och klätterstöd för bönor och luktärtor längs kortsidan. Den lilla skillnad jag tänker göra är att krympa gräsmattan ytterligare och plantera en häck av lavendel längs med hela långsidan. Vi får massor av frösådder varje år i grusrundeln så det här blir ett bra sätt att ta till vara de små plantorna.

Skämshörnor (2) & (3)
Ett par andra projekt, som är att ta tag i riktiga skämshörnor, tänker jag mig skulle kunna vara genomförbara är den lilla stentrappan och rabatten utanför planket som jag skrivit om tidigare. HÄR finns ett gammalt inlägg om det.Där på andra sidan om silverrabatten vill jag ha mitt växthus. 


Projekt att drömma om (4) & (5)
De två lite större projekten som jag drömmer om - och har gjort i flera år är dels en rosengång, som knyter ihop altanen med köksträdgården och dels ett växthus med en mer formell grusgård omkring. Men som sagt det är drömmar för framtiden.


Nu ska det bli kul att läsa om alla andra trädgårdsplaner ute i landet.

Kram,
17 kommentarer:

Tant Otteskrufv sa...

Att ta tillvara självsådder låter klokt och också att ta tag i skämshörnorna. Jag tror jag kopierar det:)

Furulunden sa...

Det er godt å ha både konkrete hageplaner og langsiktige hagedrømmer. For ferdige i hagene våre blir vi vel aldri. Det er noe med gleden av å være i hagen :) God helg

Sofie sa...

Härliga planer, växthus låter ju helt fantastisk även om det var i framtiden. Bra att få nytta av självsådderna med :)
Varma hälsningar,
Sofie

Anjas Hill sa...


Hejsan Anna-Karin!
Jag är så otroligt avundsjuk på din fina planskiss över tomten/trädgården.
Har utvecklat en nästan filosofisk tanke ang. "skämshörnorna": De kan bli de mest intressanta platserna i trädgården. Så känner jag det när gjorde i oordning ett par sådana för ett ental år sedan.
Ditt grönsaksland med en lång lavendelhäck låter som en dröm.

/Anja

Meta sa...

Visst är det härligt att drömma och det bästa är att får man göra det ett tag så ser man vad som verkligen skall göras eller får stanna vid en dröm
Ha det gott i rusket med både drömmar och projekt
Kram Meta

Inger sa...

Jag vill också ha en sån där proffsig ritning på min trädgård. Visst är det kul att förändra och göra trädgården ännu finare. Hoppas vi ses denna säsong, i Hillevik!
Kram

Louise sa...

Längtan efter vår och sommar blir inte mindre efter sådana här fina inlägg! Jag skulle gärna ha en lika fin skiss över min trädgård. Någon gång kanske...

kram Louise

Rost och rädisor sa...

Ta hand om frösådder tycker jag är trevligt och så fint det kommer att bli med lavendelhäck.
Trevlig helg
Anette

Veronica sa...

Klart du ska ha en lavendelhäck!

Jag hoppas oxå att din dröm om ett växthus går i uppfyllelse snart för det är sååå härligt att ha på våren hur litet den än må vara ;)

Jag njuter såå av bilderna och längtar efter vår och värme och spirande rabatter. Och att komma till ett land som heter Krokus i tulpanblomning <3

Kram

Ninnis sa...

Vilka härliga planer....blir så kul att följa.....=)

Trevlig helg !

Kram Ninni

Anonym sa...

Jag gillar dina planer. Just att du har några 'mindre' och så lite framtidsdrömmar att fundera kring och utveckla. Lycka till och hoppas växthuset inte ligger allt för långt fram.
Kram Kristina

GladiGrönt sa...

Vad fint du har det redan i trädgården! Trampstenarna i gruset blir som en japansk känsla! Trevlig helg! /Monica

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Så fint du har, älskar lavendel kommer bli jättefint!
Drömmar ska man ha.

Vilken fin ritning.
Ha det gott, trevlig helg, kram Ewa :)

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Roliga planer! Funderar på att låna mammas grönsaksland och blir nyfiken på dina staket. Vilken sorts vidjor använder du?

De stora och spännande projekten, upplever jag, mår bra av att få tankemogna. Jag brukar tänka om både en och två gånger innan det känns som pusslet lägger sig. Men då brukar det å andra sidan bli mycket lättare att genomföra.

Kram, Carina

Maribel sa...

Vilken underbart vacker trädgårdsgång, hoppas du får ditt växthus, för det är så roligt. Trevlig helg! Marika

an angel at my table sa...

Din gång i silverrabatten är en av mina favoriter jag kan inte se mig mätt på den bilden. Mycket inspirerande jag har försökt mig på att kopiera men resultatet blev inte alls som jag tänkt jag kanske visar det någon gång på bloggen om jag vågar!!!

Helt enkelt hemma hos mig sa...

Vad vore trädgårdslivet och vanliga livet utan drömmar? Drömmarna tiil sätter krydda i tillvaron och när de slår in så blir lyckan total!
Lycka till min dina drömmar och projekt:)