lördag 5 januari 2013

Våren är rosa!

Igår kunde jag inte hålla mig längre. Julen städades bort (om än inte helt) och in flyttade gnisslande tulpaner och pigga vivor. Några hyasinter på rea fick även de följa med hem. Och allt i ljuvaste rosa. Rosa är inte riktigt min färg, eller har inte varit. Jag gillar ju starkare färger bäst. Ni vet, som gult, orange, lila och lime.
Den limegröna färgen hittar man även inne hos oss. Bilderna är fotade i vår matsal och jag är så glad över den gröna väggen.
En av julkulorna som jag köpte på Zetas får hänga med ett tag till. Även den går i lite rosa koppartoner.
Ja, så var det det här med rosa. Det mesta jag tänker på just nu har ett rosa skimmer. Det handlar så klart om bronsrabattten som jag grävde precis innan snön kom. Ett av vårens roligaste projekt är ju att börja fylla den med växter. Några av växterna finns ju redan och ska vara med i den omflyttningskarusell som jag tänkt att göra.

Bronsrabatten
Har satt samman ett moodboard över de fröer och plantor som jag tänker mig ska ingå i bronsrabatten. Som ni ser går det väldigt mycket i just ljusrosa. Tanken är sen att de ska kompletteras med bronsfärgade blad och gräs.Från vänster, uppifrån och ned:
Luktärt 'Old Times' - frön beställda, en favorit från förra året som jag inte vill vara utan. 
Vallmo 'Coral Reef' - har flera plantor runt om i rabatterna. Ska bland annat flyttas från murrabatten. 
Rosa akleja - har frösått sig i entrérabatten, ska flyttas. 
Primula 'Apple Blossom' - fröer inköpta på CFS i våras. 
Harsvans, Lagurus ovatus, 'Bunny Tails' - fröer inhandlade.
Praktklockan, Platycodon grandiflorus, 'Fuji Pink' - inköpt i Söderfors i höstas. Ska flyttas från skuggrabatten. 
Sommaraster 'Silvery Rose' - fröer inhandlade.
Sommarlejonöra - ‘Shrimp Cocktail’- fröer inhandlade.
Sköldpaddsört, Chelone obliqua - flyttades i höstas
Sömntuta, Eschscholzia Californica 'Appelblossom Bush' - fröer inhandlade. 
Sidenört, Asclepias syriaca - perenn med härlig doft. Den ska ev bli i största laget för rabatten (ca 150 cm) och ta för sig ganska väl. Blir det så får den flytta. Har några bra alternativa platser till den annars. 
Sömntuta, Eschscholzia Californica 'Bridal Bouquet' - fröer inhandlade. 
Sen tidigare fanns två sorters alunrot som jag har flyttat. En sort som heter 'Caramel' och en som ev kan vara 'Cappuccino'. Har ingen etikett kvar. Hur som helst passar bladen alldeles utmärkt. Dessutom får den riktigt snygga blomvippor. Snyggast av alla de sorters alunrot som finns hos oss. Det finns även gott om Brun fingerborgsblomma, Digitalis ferruginea, som ska flyttas till bronsrabatten.

Två andra flyttfåglar blir Chokladnäva, Eranium sessiliflorum var. nigricans och Lönnbräcka, Aceriphyllum mukdenia rossii, som idag står i trapprabatten samt silverrabatten.

Andra växter som står på kanskelistan är:
Bronsrodgersia, Rodgersia podophylla - snygga blad med gräddvita blommor i vippor. Kanske i största laget med sina 80-120 cm.
Bronsstarr, Carex comans 'Bronze', - ett måste.
Nunneört, Corydalis 'Bronze Beauty' - Älskar nunneörter och ser man till bladen skulle den vara perfekt! Men den har gula blommor och då blir den tyvärr diskvalificerad.
Klockvippa, Heucherella 'Burnished Bronze' - bra utfyllnadsväxt i framkant.
Bronsfänkål, foeniculum vulgare giant bronze - bra utfyllnad med sitt skira växtsätt. Brukar ju alltid misslyckas med fänkål men just här kan det bli bra om de drar i väg i höjd.
Batat, 'Sweet Caroline Bronze' - kan bli riktigt bra i framkant av rabatten.

Oj, nu blev det ett sånt där lååångt inlägg igen. Men det är så lätt att fastna när man väl sätter igång. Undrar om ni orkade läsa ända hit ... ;) 

Ha en finfin kväll!


15 kommentarer:

Anonym sa...

Jag säger bara åååååh! Åh vilka vårkänslor jag får av ditt arrangemang och åh så underbart fin din rabatt kommer bli! Även här har julen åkt ut idag, tjoho! In kom istället vita tulpaner och årets första semlor... ;) Kram Hanna

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Vilket ljuvligt vårfat!! Håller också på att städa ut julen. Men det tar sitt lilla tag :-) Det går hyfsat snabbt att riva ner allt, men sen att packa undan sakerna.... DET momentet skulle jag helst slippa haha.... Nu ligger allt i högar i vardagsrummet.

Oh. Din bronsrabatt kommer att bli så snygg. Så spännande att få jobba med den i år.

Här har solen lyst idag - fantastiskt!

Stor kram
Charlotte

Bettina Bäck sa...

Det kommer att bli supersnyggt! Och duk från Klässbol har du också (eh, stolt värmlänning i exil).

Elin sa...

Jeg synes det er for tidlig å rydde bort jula, men det ble fint med din rosa gruppe:)
Bronserabatten blir bra - smart å sette sammen bilder sånn.
Ha en fin lørdag!

trädgårdsdrömmar sa...

Det där kommer säkert att bli helt underbart.Vilken härlig blandning ab blommor.MVH

Karin - Mina Rum sa...

Din bronsrabatt ser ut som en dröm i mina ögon. Jag ääälskar allt rosa, speciellt i trädgården. Jag tar väl igen att jag inte hade någon rosa-prinsess-period när jag var liten. Ska bli så kul att följa hur den nya rabatten växer fram.

Kram!

Ester sa...

Vad spännande med bronsrabatten! Det är så kul med tematänk när man anlägger nytt. Om inte annat för att det ger lite nyttiga begränsningar...
Må så Gott!
Ester

Camilla, Galen i grönt sa...

Visst orkade jag läsa till slutet. =) Din bronsrabatt kommer att bli sagolik. Vad skulle du säga om 'Coral Reef'? Är den aprikos eller rosa? Ser den ut som på bilden så vet jag vad som ska shoppas.
Trevlig lördag!

Fröpåsen sa...

Här kom mood boarden väl till pass igen, där man ser direkt vad det handlar om! Ska bli jättespännande att följa. Finns en brun/grön lite speciell akleja A. viridis 'Choclate Soldier' som jag kom att tänka på. Hälsningar Maria

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Såklart man orkade läsa hela inlägget :-)
Mina favvofärger är grönt och rosa så jag är helsåld på dina gröna väggar och det sååå fina vårarrangemanget!!!
Här är julen nästan också helt bortstädad men jag har inte hunnit få in några fina vårblommor än, får bli nästa vecka.
Tror din bronsrabatt kommer att bli superfin! Först tänkte jag bronsrabatt? när jag såg fotona på de rosa blommorna men när man fortsatte läsa klarnade det ;-)
Ha det gott. /Ingela

Veronica sa...

Klart jag orkade läsa! Eftersom jag har bestämt att jag ska bi strukturerad och ordentlig detta år, 2013, så ska jag testa att göra en Moodboard för de rabatterna jag har planer för...... Det verkar som en vettig idé tycker jag!

Kram

Veronica

Leena sa...

Kommer att bli så vackert! Och så många bra tips/nyheter som jag fick där! Fast imorgon kanske de är glömda igen? Ja, kanske det men har man sett det än gång så känner jag kanske igen det när jag själv funderar på nya växter.
Ha det gott!

Jannibele sa...

Det blir nok et fantastisk vakkert bed! Lykke til. Vi får vel se bilder etterhvert:)

Ann-Cha sa...

Så fint det kommer att bli! Kanske blir det min favoritrabatt hos er ;).
Kram,
Ann-Cha

Ann-Cha sa...

Så fint det kommer att bli! Kanske blir det min favoritrabatt hos er ;).
Kram,
Ann-Cha