onsdag 16 januari 2013

Nygammalt i doftrabatten

Ja, jag fortsätter väl med mina moodboards över hur jag har tänkt i de olika temarabatterna. Tidigare har jag visat ett över nya bronsrabatten. Så här är tanken att färg och känsla ska vara i doftrabatten. Idel ädel favoriter i repris - utom Vitreseda, reseda alba - den är ny. Från vänster till höger, uppifrån och ned: 
Luktärt, Lathyrus odoratus, ‘Old Times’ (En av fjolårets favoriter, flyttar från guldrabatten till doftrabatten)
Hyasint, Hyacinthus orientalis 'Woodstock' (Satte några få lökar redan förra hösten och de var precis så snygga som jag hade hoppats så i höstas sattes många fler)
Nattflox eller nattblomster, Zaluzianskya capensis (En riktig favorit i doftrabatten, tredje året den hänger med. liten och oansenlig men en UNDERBAR doft.)
Heliotrop, Heliotropium arborescens, (hade vi i korgar förra året, tror den blir perfekt som marktäckare där det behövs fyllas ut lite extra)
Doftlilja, Gladiolus murielae (Hann inte blomma förra året, hoppas de klarar vintern och blommar i år)
Vitreseda, Reseda Alba (Ny för året)
Hyasint, Hyacinthus orientalis 'Carniege' (Finns även den sedan tidigare, fler fylldes på i höstas)
Grekiska lövkoja, Matthiola longipetala ssp bicornis ‘Starlight Scentsation’ (En favorit jag inte vill vara utan, förra året var det något elaking som åt upp alla plantor)


I doftrabatten är min tanke - precis som det låter - att doften ska vara det viktigaste. Dofterna ska hänga med under hela säsongen men eftersom inte alla blommor doftar samtidigt så konkurrerar de inte. Från hyasinter och luktolvon på våren till lövkoja och luktärtor som blommar långt in på hösten. Hela rabatten är omgärdad av en lavendelhäck. Och så då nyheten (hos mig) Vitreseda.

I den virtuella floran läser jag att Vitreseda kan bli ända upp till sju decimeter hög. Vitreseda blommar under från midsommar till september med små vita blommor som sitter i täta klasar. Blommorna doftar gott och är en perfekt utfyllnad i ljuva doftbuketter.

För övrigt kan jag berätta att nu har faktiskt den nya trädgårdssäsongen kommit igång på riktigt. Små, små fröbebisar av kronärtskockor och flera sorters penséer gror för fullt ute i vinterförvaringen. Underbart! Bildbevis kommer ... ;)


Kram,


9 kommentarer:

Bettina Bäck sa...

Oj, oj. Du är då ett under av organisation och ordning. Det är jätteroligt att läsa om ditt planeringsarbete!

Hélena sa...

Du är helt otrolig, i år ligger jag efter när det gäller fröer men nu har första beställningen gått iväg :-)
Ha det bäst!
Kram Hélena

Sabelhagens Olivlund sa...

Gillar att läsa om hur du tänker och planerar. Det är det svåra tycker jag. Så mycket vackert i din doftrabatt.
Ha det gott.
Kram Maria

Garden of Sense sa...

Härligt med en doftrabatt!

Har du frösått din nattblomster?
Jag provade förra året, men det ville sig inte...

Ha det fint//Laila

Inger sa...

Doftrabatt låter så härligt! Mina doftliljor hann heller inte blomma förra sommaren, nu vilar de i tvättstugan, vill ha rumstemperatur på vintern. Lycka till med dina frösådder!
Kram

Rosor och Akvileja sa...

Vilken fin ide med en doftrabatt. Tack för tipset. Kanske kan blanda in doftblommor i min lilla örtrabatt:) Åsa

Karin - Mina Rum sa...

Låter ljuvligt med en doftrabatt. Det finns en hel del doftfavoriter. Luktärtor är underbara. Jag är väldigt svag för liljors doft också. Det har jag satt mer av. Hoppas de rosa varianterna doftar lika härligt som de vita.

Kram!

Tant Otteskrufv sa...

Mer doft åt folket alltså! Jag fick inte heller doftliljorna i blom i fjol.Mina nattblomster står i en av änglatrumpeternas kruka och vi har haft tur att den blommar och doftar i uterummet under den kalla årstiden. Underbart!:)

Ulrika sa...

Åhh det låter jättehärligt med en doft rabatt och lila och vitt ser jättesnyggt ut!

Kram Ulrika