måndag 28 januari 2013

Nytt i guldrabatten

Ja, jag fortsätter väl med mina moodboards. Tidigare har jag visat nyheter till woodland och bronsrabatten. Idag tänkte jag visa några nyheter till guldrabatten. Vissa sår jag och några av dem har jag beställt från Spezialplant.nuHögst upp ser ni två primulor som jag köpte fröer till i våras på CFS. Den vita heter är ‘Postford White’ och den gula är primula bulleyana. 


Nästa växt är en gul gräslilja, Sisyrinchium macrocarpum från Patagonien i Sydamerika. Ursnygg färg tycker jag som gillar svavelgult. Gräsliljans blad bildande täta tuvor och blir ca 10 cm. Blommorna blir centimeterstora, uppåtriktade med svarta markeringar i mitten. Odlas i sol i grusigt stenparti vilket blir perfekt i guldrabatten. I silverrabatten har jag en blå gräslilja som jag har fått av Anette/Dagens bästa bild.


Nästa växt är en favorit i repris. Gula sömntutor, Eschscholzia californica. Både jag och fjärilarna gillade dem.


Itohhybriden, Paeonia hybr.(Itoh) ‘Julia Rose’ är nog den jag ser fram emot mest. Även den kommer från Spezialplant. Hon ser ut som en riktig primadonna och kommer att få bästa platsen i rabatten. Se bara den här beskrivningen på hemsidan: "Nyhet 2008! En av de nya Intersectionella hybriderna med svavelgult, lax och kopparfärgat flammiga blommor. Mycket exklusiv!"
Den blir ca 80-100 cm, har mörkgrönt bladverk på upprätta stammar. Trivs bäst i sol-halvskugga i torvparti eller humusrik rabatt.Som ni ser blir det gott om svavelgult. Borde kanske ha kallat rabatten för svavelrabatten istället.. ;) Stormhatten, Aconitum confertiflorum, kommer också från Specialplant. Den har handflikiga trådsmala små blad på gracila stjälkar.Växer sakta ut till ett litet bestånd och blir ca 30-50 cm. Trivs bäst i sol-halvskugga i stenparti. Nyintroducerad från Kaukasus. "Mycket vacker!" står det på hemsidan. Kan inte annat än att hålla med.Ännu en svavelgul snygging är porslinsklockan Codonopsis KGB SN (Xi Shan). Även den från Specialplant.
Den har ljust svavelgula avsmalnande klockor med svagt purpurfärgad ring inuti. Höjd ca 20-30 cm. Odlas i sol-halvskugga i stenparti eller i torvparti.


Vi har väldigt få clematis i vår trädgård. Inte för att jag inte gillar dem utan mer för att jag inte har hittat några bra platser för dem. Samlingen utökas med ett par, tre stycken varje år så det kommer sakta men säkert att bli fler. Den här svavelgula skönheten är en Clematis chiisanensis. Den blir ca 200-300 cm hög och har stora urnformade blommor med röda pistiller samlade i knippen. Odling:Sol-halvskugga i rabatt eller i torvparti i spalje eller växande med svagväxande träd. Kommer ursprungligen från Asien.

Gör ett nytt försök med Grön klematisakleja Aquilegia vulgaris clematiflora ‘Green Apples’. Förra gången jag sådde fick jag inte ett enda frö att gro. Tycker den är så snygg så jag provar gärna igen.

En riktigt guldig skönhet som jag inte upptäckt tidigare är Adonis. Den har ett dilligt, finflikigt bladverk på upprätta stammar som långsamt bildar ett bestånd och blir ca 30-40 cm hög. Den blommar på våren med stora skålformade uppåtriktade blommor. Trivs bäst i sol-halvskugga i stenparti eller i grusigt torvparti. Just den här sorten är en Adonis pyrenaica och kommer ursprungligen från Pyreneerna. Beställd från Spezialplant.

Finns det någon plats över kommer jag att fylla den med coolaste Zinnian, 'Pop Art Red and Yellow'. Hade den även förra året och den var verkligen en färgklick.

Ha en skön vecka!

Kram,
9 kommentarer:

Lena/isklockan sa...

Vad snyggt !! Den vita vivan postford white ska ja så, köpte den nu på impecta. Kram

Anna Vattenkanna sa...

Mycket fint och jag gillar att du blandar vanligt med ovanligt! Den gula gräsliljan är väldans snygg tycker jag med. Lycka till med gulderiet!

Kram

Bland blommor och buskar sa...

Otroligt snygga växter älskar verkligen den gulbleka färgen, kommer bli en jättefin rabatt. Har en vit rabatt där tror jag det skulle bli fint med lite blekgult och ev lite limefärgat, tack för inspiration!
Kram Madde

Sabelhagens Olivlund sa...

Så många fina växter! Svavelgult är en favorit:)). Himmel vilken vacker pion!! Måste nog kolla in Spezialplant.
Ha en fin kväll.
Kram Maria

Malin sa...

Heja vilken vacker kombo!
Svavelgult är verkligen en delikat nyans.
Jag har svavelgula ringblomfrön från tidigare odlingar. De är så vackra i skymningen...
Sömntutorna är bara så... bedårande med sina lite "släpiga" en smula dekadenta kronblad mmmmm
Ja det kommer säkerligen bli fint i din rabatt.
Vi ses
Malin

Isas Trädgård sa...

Så kul att läsa om dina planer och stifta bekantskap med nya skönheter !
Kommer att bli jättefin rabatt !
Ha det så gott !
Kram/isa

Bettina Bäck sa...

Läckra färger. Gillar också verkligen svavelgult. Var har du köpt den fina svavelgula gräsliljan? Är den svår att få sprutt på?

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Så mycket snyggt!! Är också svagt för svavelgult. Kul att prova på ovanligare växter också!

Kram
Charlotte

Törnrosa sa...

Det där är verkligen en härlig rabatt. Alla varma färger tillsammans och några mer kalla som bryter av så fint. Spännande.
Hej från Törnrosa