fredag 11 januari 2013

Blå som himmelen - en egen blommig fredag

Jaha. Då var vintern tillbaka med full kraft. Inte för att den har varit borta. Men jag hade ju en liten förhoppning att det hade snöat klart här hos oss med sin 160 cm under december. Igår kom det ca 30-40 cm till. Det mesta av snön stormade vidare ut från vår tomt men det räckte ändå till en sväng med snösläden i morse. Bra morgongymnastik. ;)

Än får vi vänta ett par veckor på blommig fredag men jag behöver peppa upp mig själv idag i snökaoset så jag tänker ha en egen Blommig fredag. ;)

Den här himmelsblå anemonen satte jag tillsammans med blå och lila penséer i våras. De verkade trivas som sambos i den gamla zinkbyttan och belönade mig med en riktigt riklig blomning ända från slutet av juni till långt fram på sensommaren. Hos mig är penséer midsommarblommor. Det har jag skrivit om tidigare.

 


Anemonen heter 'Mr. Fokker' (inte det snyggaste namnet kanske) och knölarna inhandlades på odla.nu i våras. Namnet kompenseras mer än väl av den ljuvliga himmelsblå färgen. Och knopparna sen. Hur snygga är inte de?! 
Zinktunnan har jag hittat till billig penning på loppis. Som ni ser är den både halt och lytt men jag tycker inte att det gör så mycket. Penséerna är från en okänd sort som jag tog frön från för en tre, fyra år sedan. Då var även de himmelsblå men barnbarnen verkar mer och mer gå tillbaka till någon slags styvmorsviolsfärg. Fina är de hur som helst. Tyvärr glömde jag ta fröer i somras men eftersom de frösår sig själv lite varstans så borde även nästa generation vara räddad.
Den här sommaren var första gången jag hade den här sortens anemoner i min trädgård. Men jag fick mersmak så det kommer säkert att dyka upp fler sorter. På våra breddgrader bör knölarna plockas upp på hösten och förvaras torrt. Nu ligger de i vinterförvaringen och inväntandes bättre tider.

Ha en finfin fredag och en jätteskön helg!


Kram,

16 kommentarer:

Malin sa...

Jättefina bilder på fina anemoner. De är så kraftfulla och stilfulla tycker jag.
En gång penséer - alltid penséer... Det tycker jag är så himla trevligt! De självsåsr sig på de mest tokiga ställen. Jag har läst att myror promenerar omkring med de små fröna - därav spridningen.
Låter som en riktig vintervinter hos er. Här har det varit frostfritt sedan jul men inatt var det -1 och ett florsocker är strött där ute. Nu skiner solen och det behövs efter alla kastrullgråa dagar som passerat.
Ha det fint
Kram Malin

Anna Vattenkanna sa...

Nu blev jag lite uppiggad! Ljuvliga anemoner. Jag tror bestämt att jag ska ta mig till en blomsteraffär och inhandla en eller annan - alltså snittblomma - nu till helgen.

Kram

Hans sa...

Kul idé med egen blommig fredag, och så fina blommor du visar.
Trevlig helg.

Leena sa...

Fint uppiggande inlägg! Så vacker anemonen är och så snyggt ihop med penséerna. För första gången någonsin satte jag anemoner i höstas, hoppas de klarar vintern. De får kämpa ute i jorden, stackarna ...
Ha en skön helg!
PS. Snart så är Blommig fredag här för alla - härligt!

Petra sa...

Men åhh vad jag längtar till våren nu. Vilka fina bilder!

Bettina Bäck sa...

Supersöt! Jag har ett litet avigt förhållande till anemoner. Men, på´t igen kanske?

Spirande grönt - sa...

Han var verkligen stilig, den där Mr Fokker!:)

Ha en finfin helg,
Rebecca

Anonym sa...

Blåt er smukt! God weekend :-)

Hélena sa...

Så galet vacker! Bra att köra en egen blommig fredag :-) Jag har funderat en del på anemoner och varit sugen på att köpa in ett gäng. Får nog ta och göra det i år.
Kramar Hélena

Annika Christensen sa...

Underbara bilder och vilken färg!
Ha en skön helg själv
Annika

Inger sa...

Det är nåt speciellt med anemoner... visst behövs lite tröst med blommor nu när vintern slagit till igen.
Jättekul om du vill bli medlem i Rosensällskapet!
Kram

Fröpåsen sa...

Tack detsamma! Helt underbar blå anemon. Nästan för vacker för att vara sann.

Ninnis sa...

Tack för allt ögongodiset...verkligen uppiggande...=)

Trevlig helg !

Kram Ninni

Livet på solsidan sa...

Härligt att bli lite "färgbombad" en grådassig (inte mycket snö här inte...) dag som denna. Tack!

Kanske är det så som Malin skriver. Att myrorna promenerar med pensée-fröerna. Mina violer/penséer dyker också upp överallt. Fint är det och de är ju lätta att ta bort om myrorna lämnar dem på helt "fel" ställe.

KRam Tamara

Anonym sa...

Åh jag har också köpt såna fina anemoner från odla.nu för någon vecka sen. Väntar på dom med spänning!
Vad hade du för jord när du planterade dom? Trivs de i någon särskild jord eller räcker det med blomjord?

Tack för svar!

Anonym sa...

Hej anonym!
Ja, visst är de underbara! :)
Jag satte mina i U-jord från Hasselfors. Tycker den är den bästa. Men jag tror inte det spelar så stor roll för just anemoner. de verkar inte så kinkiga. :)
Lycka till!