torsdag 31 januari 2013

Rödare i det slumpmässigt röda

Röda rabatten var en rabatt som uppstod av en slump. Eller så var det helt enkelt mitt undermedvetna som bestämde sig för att styra så att alla röd-blommande växter hamnade just där under våren och sommaren 2011. Jag kallade den då för den slumpmässigt röda rabatten men numera heter den  ort och gott den Röda rabatten. I år tänkte jag förstärka den röda färgen ytterligare. 
Bilderna ovan och nedan visar hur det såg ut sommaren 2011. Den röda färgen passar extra bra här mot den röda och vita garageväggen. Rosen 'Flammentanz' dominerar och är mer än dubbelt så hög numera. 
För att framhäva den röda färgen har jag hittat några nya, riktigt knallröda växter som ska få flytta in. Det blir även en hel del gamla favoriter i form av knölar och sommarblommor som ska frösås. Har hittat en mörkrosa riddarsporre som kanske är lite väl rosa ... Men jag hoppas den ska funka ändå. 
Från vänster till höger, uppifrån och ned: 
Zinnia, Ainnia aztec 'Burgundy bicolour' (sommarblomma, frö)
HybridprimulaPrimula hybrid.’Elizabeth Killelay’
Djupröda dubbla svagt doftande blommor med gulvita kanter. Blir ca 15-20 cm hög. Odlas i halvskugga i fuktighetshållande humusrik rabatt eller i torvparti. Perenn beställd från Spezialplant.nu
Nunneört, Corydalis transsylvanica ’Röd’
Riktigt röd nunneört som blir ca 10 cm. Vissnar ner på efter blomning. Vill ha sol-halvskugga i fuktighetshållande torvparti eller rabatt. En röd klon som Larz Danielsson gjort en delning på. Perenn beställd från Spezialplant.nu
Dahlia,  'Arabian Night' (knöl, finns sedan tidigare)
Riddarsporre, Delphinium hybridum ‘Sweethearts’ F-1 En ny sort med lysande rosa blommor och ljust öga. ’Sweethearts’ har förärats ett Award of Garden Merit från Royal Horticultural Society.
Anemon, Anemone coronaria, 'The Governor' (knöl, finns sedan tidigare)
ZinniaZinnia elegans 'Queen Red Lime' (sommarblomma, frö)
Zinnian ‘Red Spider’ (sommarblomma, frö)
Lejongap, Antirrhinum majus ‘Regal red’ (sommarblomma, frö)

I morgon är det fredag igen. Blommig fredag. Temat är Om fyra månader. Kikar man ut genom fönstret är det svårt att föreställa sig hur det kan se ut ... Jag tänker bjuda på riktigt färgglada karameller för att få igång vårkänslorna!


Kram,

PS. Är du nyfiken på fler moodboards över rabatterna så hittar du dem här:
Woodland 
Bronsrabatten
Guldrabatten
Murrabatten

9 kommentarer:

Bland blommor och buskar sa...

Verkligen fint med den röda rabatten mot det vita men även den röda panelen. Du gör så fina moodboards vad använder du för program?
Kram
Madde

Fröpåsen sa...

Verkligen läckert att våga sig på en röd rabatt. Annars svårt med växter mot röda väggar tycker jag!

Marina sa...

Du har fått ihop röda färger snyggt. Det är inte lättaste färgen att kombinera.

Kram

Anonym sa...

Det ser dejligt ud! Jeg kan så godt lide farver i haven.

Bettina Bäck sa...

Mums! Gillar det här också. Lejongap tycker jag är så fantastiska, de klarar av allt och finns i så många färger. :-)

Mi´s nya liv och det jag redan levt sa...

Hejsan !

Åh så fint.Längtar redan.
Sedan jag nätat in balkongen vet jag inte hur det blir med odlandet, tar nog en ny rabatt nedanför balkongen lite fägring för humlor, bil o.blomflugor måste jag ha.

Det gäller att vara efterklok.
Vem,jag tänkte inte på det när jag föll för den här katten som behövde nytt livslångt hem.

Kram Mi

Tant Otteskrufv sa...

Det var ett tag sedan jag tittade in men nu fick jag rejält att gotta mig med. Vilka fina collage du gjort med nyheterna till dina rabatter!Önskar jag var bättre på att planera och organisera mina växter...

Hélena sa...

Vad härligt det är med röda färger. Ska köpa en röd klätterros eller två och ha mot vårt gula hus. Nu fick jag ny inspiration.
Tack härliga du!
Kram Hélena

Törnrosa sa...

Jätteläckert! Och jag som inte brukar gilla rött. Men nu blev jag sugen på en röd rabatt.
Hej från Törnrosa