tisdag 8 januari 2013

Månadens favoritväxt - januari

Idag har solen visat sig i några minuter. Härligt! Idag tänkte jag hänga på Anna Vattenkannas spännande utmaning - Månadens favoritväxt.

Som jag skrev igår så är det inte många växter som syns här hos oss. Allt är inbäddat i metervis med snö. Även om mängden har minskat ordentligt den senaste veckan så finns det massor av snö kvar.
Som månadens favoritväxt i januari har jag valt Finlands vita ros. Den lyckas sträcka upp sina grenar ovanför snömassorna. Finlands vita ros är en Fylld pimpinellros, Rosa spinossissima 'Plena'. Det är en ros som tar för sig ordentligt. Den blir ca två meter hög och skjuter mängder av rotskott. Den behöver alltså stor plats med möjlighet att breda ut sig. Tidigare hade vi gräsmatta runt rosen så vi kunde hålla den i schack med hjälp av gräsklipparen. Dessutom är den översållad av sylvassa taggar. Men man förlåter den mer än gärna när den blommar.


Blommorna är medelstora och halvfyllda till fyllda. Blomfärgen är vit till svagt krämgul och de honungsgula ståndarna är tydligt framträdande. Doften är fantastisk under de få dagar den blommar. 
Finlands vita ros är mycket härdig, ända upp till zon åtta ska den fungera (enligt Trädgårn i Söderfors).Den trivs till och med i skugga och på riktigt magra jordar, ja till och med i ren sand. Hos oss får den även mängder av små brunsvarta nypon. På hösten blir bladen vackert kopparfärgade.

Nu är jag nyfiken på vilka växter ni har valt som månadens favoritväxt. Är du också nyfiken så kan du kika in hos Anna Vattenkanna.Nu är det snart dags att krypa i sängs och titta på sista avsnittet av Homeland.

Sov sött!


18 kommentarer:

Katarinas trädgård sa...

Så fint med nypon och frostiga blad! Men vilken är min favoritväxt? Oj, det tål att tänkas på...
Ha det bra och god fortsättning!
Kram
Katarina

Hélena sa...

Jag har sån beslutsångest... Hur ska jag kunna välja. Rosen låter hur härlig som helst.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Anna Vattenkanna sa...

Exakt så menade jag! Trots att du tydligen bor i Landet Snödriva för tillfället hittade du ju en fantastisk växt. Urtjusig och grafiskt vacker som en japansk tuschteckning... Den som söker hon finner :-)

Kram

Elin sa...

Så fin! Frosten gjør det bare enda flottere:)
Mye snø dekker det meste her også, så jeg må ut og lete godt.

Tittis Trädgård sa...

Så fint du fångat din ros med frost och allt! Här har jag gått runt och letat men hittade ingen favorit som gick att fota så det skulle likna något, allt verkar nertyngt och nästan knäckt av den tunga blöta snön. Så jag valde fuskvarianten(Sorry Anna)och tog en inomhusväxt istället./Kram Titti

Veronica sa...

Den som letar finner:)
Så. Avlett och lite sorgligt med den dristiga rosen! Snart är det dags att dra rotskott igen!

Jag tror jag gjort mitt val till månadens växt men får vänta till helgen så det är ljust nog att fota!
Kram

Anna sa...

Vilken skönhet! Kommer hamna på önskelistan :D

Bettina Bäck sa...

Fina små nypon och underbara blommor. Det är just det där med taggarna som kan vara lite avskräckande - tror jag. Får nog ta en funderare till, jag har ju alldeles för få rosor ^^

Susie på Stjärnarve... sa...

På försommaren fick jag ett skott av den och planterade den på "yttertomten" vid vår lilla "ruin". Vad hände!? Jo, min ordentlige gubbe körde förbi alldeles för nära med åkgräsklipparen och det gillade skottet inte!!

Anonym sa...

Hej :-)
Jeg har lige fundet din blog - via Anna Vattenkannas udfordring. Den ser spændende ud! Jeg har meldt mig som læser og sætter dig på min blogliste, så jeg kan vende tilbage. Rosen er et smukt valg!

Landbohaven sa...

Jeg kom bare lige forbi.
Gode billeder.
Tak for kigget.
Ha´ et dejligt haveår 2013.

Margot sa...

Härliga bilder! Tänk att en ros kan vara vacker också på vintern:) Inte så konstigt att du valde den som favorit!
Ha det gott!
Kram Margot

Livet på solsidan sa...

Vilken tjusig månads-favorit du valt! Jag ser verkligen fram emot att följa alla er som hoppat på Anna Vattenkannas utmaning. Kul idé!

Kram Tamara

samson sa...

Finlandsvitaros är en favorit
blommar underbart och doftar så gott
ha det så bra
maggan

Maria sa...

Så underbart med frostiga växter...det är så otroligt vackert.
Fina bilder du bjuder på.
Många torsdagskramar från Maria

carinaon sa...

Fina bilder! Nypon och frostiga blad är absolut vackert på vintern.
Ha det fint,
Carina

Leena sa...

Så skoj att du väljer Finlands vita ros! Jag har länge haft den på önskelistan men inte hittat på platskolorna - kanske lite brist på energi där - men någon gång ska jag ha den! Jag kommer ju från Finland så allt annat är uteslutet, och när man ser dina fina bilder så blir jag än mer sugen på den.

Leena sa...

Så skoj att du väljer Finlands vita ros! Jag har länge haft den på önskelistan men inte hittat på platskolorna - kanske lite brist på energi där - men någon gång ska jag ha den! Jag kommer ju från Finland så allt annat är uteslutet, och när man ser dina fina bilder så blir jag än mer sugen på den.