torsdag 20 september 2012

Guldiga sensommarfavoriter

I morse var det frost på grannens gräsmatta. Björkarna har tappat nästan alla bladen och vår ask börjar få guldgula blad. Men jag tänker vägra höst i några dagar till. Har kan man annat när guldrabatten fortfarande dignar av läckerbitar i alla guldiga nyanser man kan tänka sig. 
Sömntuta, Eschscholzia californica, var en nyhet för mig i år. Och som den har blommat. I gult, orange, rost, vitt, rött, ja till och med rosa. Bladverket är lite frostigt olivgrönt och alldeles dilligt. Både knoppar, blommor och frökapslar är riktigt dekorativa. Hos mig har de blivit lite högre än vad jag kanske hade trott men jag gillar dem skarpt!
Guldrabatten är fortfarande ganska ny och inte riktigt uppväxt. Därför passar det ju utmärkt att fylla ut med sommarblommor. Förutom sömntuta har jag två sorters lejongap, Antirrhinum majus. 'Yellow Prince' och 'Twinny peach'. Dessutom har jag fyllt ut luckorna med ljust gula luktärtor och en hel hög med svartkål 'Nero de Toscana'. Det blev riktigt fint tycker jag. Lejongap gillar jag. Både till form, färg och doft. De är även en tacksam snittblomma som står riktigt länge. Här ses lilla 'Twinny peach' i närbild. 
Den sista guldiga sommarfavoriten som jag tänkte visa är äppelsolbrud, Helenium aromaticum. Äppelsolbruden har en alldeles fantastisk annanasdoft (varför heter den inte annanassolbrud?!) och blir så grön och frodig i rabatten. Blommorna är väldigt mycket mindre än vad jag kanske hade trott... Men det gör inget. På så vis passar de istället in i vilken plantering som helst.Vet ni. Idag ska jag iväg på mitt första trädgårdsritningsjobb. Visst har jag ritat trädgårdar tidigare. Min egen så klart, men även åt släkt och vänner. Men nu blir det lite mer på riktigt. Lite nervös är jag men det ska bli så kul!  


Guldiga sensommarhälsningar, 

12 kommentarer:

Lotta sa...

Gillar din guldrabatt mycket! Vad kul med ett trädgårdsritningsjobb, lycka till! :o)

Kram

Sabelhagens Olivlund sa...

Så vackert! Alla dina favoriter åker direkt in på min önskelista:)). Lejongapet är helt underbart.
Vad roligt att rita trädgårdar, du är så kreativ och duktig. Lycka till!
Ha en fin torsdag.
Kram Maria

Ruben sa...

Wow, ny header!!! Häftig!
Vad fint det ser ut hos dig, det är verkligen synd om frosten skall komma och ställa till det! Fantastiska bilder, som vanligt!

Ha det gott!
/Ruben

PS Gå in på min blogg, så får du svaret på din fråga!

Anjas Hill sa...

Den första bilden på sömntutan är helt magisk!/Anja

Helens trädgård sa...

Jösses vilken supersnygg header du har.
Din guldrabatt innehåller läckra sommarväxter och det ser jättefint ut.
Håller med Anja om att den första bilden på Sömntutan är magisk.

Lycka till med ditt första uppdrag som trädgårdsdesigner. Är helt säker på att det kommer att gå bra.

trädgårdsdrömmar sa...

Guldrabatt.Vilket passande namn.Sömntutan ser toppenfin ut.Lejongap har jag återupptäckt i år.Så tacksamma.MVH

Spirande grönt - sa...

Pampig header:) Riktigt tjusig!

Ha en finfin torsdag,
Rebecca

Inger sa...

Härlig höst - positiva du! Ingen frost ännu inne på min gård, men väl på bilrutorna på gatan i morse, fy!
Kram

Marina sa...

Oj, redan frost! Ja, de tär ju ett långt land vi har.

Är alltid lika imponerad av skärpan i dina bilder.

Kram

Hélena sa...

Det kommer att bli så bra, din ritning :-) Det var det som gjorde att jag tittade in på din blogg och hittade till dig...tänk vilken tur annars hade jag inte träffat underbara du. Skulle vilja lägga en beställning på ritning på vår trädgård också.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Helens trädgård sa...

Blev ju 'tvungen' att kolla trädgårdsonsdag för att se vad Jonh T. hade sagt om Maackia amurensis.
Kul att han nämnde Piteå :=)
Det kan ju vara så att han har googlat på M.amurensis 'Summertime' och hittat till min blogg och såg att jag har den. Kul om det är så i alla fall.

Mycket annat & lite betong sa...

När man ser din vackra rabatt kan man ju tro att det fortfarande är sommar!

Lycka till med ritandet!
Agneta