söndag 9 september 2012

Ibland blir man bara så där galet inspirerad

Förra helgen var jag till Sandviken och hälsade på en bekant. Hon hörde av sig efter att jag hade haft öppen trädgård och ville komma och hälsa på. Nu passade det bättre att jag åkte till henne först eftersom jag ändå skulle till Sandviken på skördemarknad.

Efter lite knixande hittade jag rätt och så fort jag närmade mig huset så förstod jag att här bodde det en trädgårdstok av rang! Klätterrosor, clematis och andra klätterväxter välde ut över det vackra staketet. Jag parkerade, klev ur bilen och fick direkt stora famnen. Sen blev jag stum!
Jag hade svårt att få fram ord och gick bara runt och stirrade. Vilken fantastisk trädgård jag hade hamnat i!
T och hennes man J har bara jobbat med sin trädgård i ungefär fyra säsonger. Och som de måste ha jobbat!

Jag fattar ingenting. Jag missade helt att fota i början och inte blev det många fler bilder under trädgårdsvandringen. Men här kommer i alla fall några bilder.

Och T och J - jag ber om ursäkt! Mina bilder gör inte er trädgård rättvis på långa vägar. Men jag kommer gärna tillbaka en annan gång och då ska jag fota gärnet.Trädgården innehåller massor av små rum, flera av dem har olika typer av sittplatser. Det här är ett tänk som jag gillar jättemycket. Att man kan hitta ett krypin efter vilket humör man har. 

T jobbar med grafisk form och det märks då allt är färg- och formmatchat. Se bara på den här sittplatsen med vita möbler som lyser upp i grönskan. Odlingslådorna är målade röda vilket plockas upp i staketet och i exakt samma röda nyans i de blommor som står på bordet. Att alla växter var stora och frodiga gjorde ju inte saken sämre. 
I rabatterna kommer samma färger tillbaka på flera ställen. Silveraxens mörkbladiga, lite lila nyans, hämtas upp i rosenstavar och flox. Stenen hittade de under gräsmattan när de skulle gräva. Den runda formen går igen i gräsmattan vid sidan om. Missade dock att fota det. 
Trädgården är en riktig rosnträdgård med mängder av olika rosor. Tyvärr hade skyfallen dagarna innan fått de flesta rosor att tappa huvudena men den här lilla sötnosen som jag tyvärr har glömt namnet på verka inte det mista berörd av regnmängderna. 

Rosen heter 'Little Rambler' - Tack Tina!
Snygga detaljer fanns det gott om. Se bara hur silveraxets blomställning har både samma form och färg som kroken som håller upp lyktan.
Här hamnar ett par rostiga lyktor i blickfånget. Den rostiga färgen fångas upp av växtstödet i armeringsjärn.  
Och så där fortsätter det. De där detaljerna som gör det där lilla extra finns överallt. En vattenkanna framför en vattentunna. I kannan står en avbruten gladiolus. Enkelt och snyggt. 
Runt hela tomten löper en helt underbar stenmur med mossa. Den muren skulle mer än gärna få flytta hem till mig. Här ger den ett ombonad och rustik känsla till hela trädgården. 
En av mina favoritkombos i T:s trädgård var det här gräset tillsammans med en rödrosa fingerört. Så snyggt och så enkelt.  En annan vacker kombo var den lilla pärlrönnen tillsammans med vit flox. Även här anas den snygga muren i bakgrunden.Men annars var det helheten som fascinerade mig. När man har många rum är det lätt att gå loss och tappa konceptet. Det vet jag som gärna vill få plats med det mesta på mina ynka kvadrat. Men så var det inte här. Det fanns en tanke och en linje som gick igen i det mesta.

Som sagt. Det var inte lätt att göra den här pärlan till trädgård rättvis. Dessutom visade sig inte vädret från sin bästa sida. Det småduggade mest hela tiden om jag inte missminner mig. Men det gjorde faktiskt inte ett dugg. Jag bara njöt.
Tusen tack, T och J för att jag fick komma och jag hoppas att vi ses snart igen!

Kram,

18 kommentarer:

Blomkärringen sa...

Jag förstår att du blev inspirerad, jättevacker trädgård! Inte dåligt att de har hunnit så mycket på bara 4 år. Fina kombinationer och helhet.
Ha det fint!
Blomkärringen

Anette sa...

Jaa, den trädgården skulle jag gärna vilja se i verkligheten! Kanske man kan få följa med....

/Anette

Hélena sa...

Otroligt vad de har hunnit få det fint! Det är ju så roligt när man fyller på så där. Brukar sluta i massor av nya idéer... Makrot är häftigt, en helt ny värld öppnar sig. Men det var ett tag sen jag använde det...man glömmer så lätt. Klart du ska använda makrot när du har ett ;-)
Massor av kramar!
Hélena

Vita rosor och förgätmigej sa...

Helt otroligt vilken vacker trädgård! Måste ha varit en dröm att knata runt där... :)

Kram/ Anna

Aquilejans sa...

Vilken underbar trädgård och härlig inspiration!
Kram Malena

Sabelhagens Olivlund sa...

Vad roligt att få se den vackra trädgården! Mycket fint att inspireras av.
Ha det gott.
Kram Maria

Fröken Grön sa...

Verkligen en inspirerande trädgård!
Fyra säsonger sa du, hmmm...
Hoppas du får en fin start på veckan som kommer!
/Anna-Karin

Karolina sa...

Oj vad härligt! Jag undrar var de har hittat denna underbara pergola/lusthus av järn....

Vackra bilder, härlig atmosfär i trädgården!

Karolina

Inger sa...

Bästa sättet att få inspiration, vore kul att få besöka denna.
Kram

Lotta sa...

Goa dig!! Vad jag blev glad för din hälsning!! ...och nej, sorkuschlingarna har inte knäckt mig än, jag gräver skyttegravar och ställningskrigar för fullt men snart ska kvällarna tillbringas i soffan med datorn i knäet och då är jag nog snart ikapp tiden.
Jag förstår att du blev inspirerad i denna trädgården. Vilket sinne för detaljer!
Kram Lotta

Min rosendröm sa...

Jösses va fint!! Deras trädgård är lika gammal som min :-) De har nog kommit lite längre... men det går att åstakomma mycket på kort tid!!

Jättekul att få se!!

Kram
Nina

Anonym sa...

Va' kul att du gillade vår trädgård! Det var jättekul att ha dig här, och du är välkommen tillbaka när du vill. Även andra trädgårdstokar är förstås välkomna! :-) /Tina

P.S Den lilla rosen heter Little Rambler.

Ulrika sa...

Oj så mycket fint, där skulle jag gärna vandra en stund! Vem vet....

Kram Ulrika

Carina sa...

Jag kan gott förstå att du blev inspirerad, för det blev ju jag bara genom att titta på bilderna!!!
Hur härligt som helst!
Ha det gott.
Kram

Ruben sa...

Inte kan väl någon klaga på dessa bilder! ;-) Har de någon blogg? Om inte, får du övertala dem att starta en!!

Ha det gott!
/Ruben

Mamma Mimmi sa...

Gud så underbart - dit skulle man ju vilja komma!

Ing-Mari sa...

Wow! vilken trädgård och på bara 4 säsonger.
Där skulle jag vilja vandra runt en dag o drömma lite.
Kram Ing-Mari

Livet på solsidan sa...

Jisses! Och de har bara haft den i fyra år. Hoppla. De har jobbat på bra.

Ser fantastiskt ut på bilderna och såklart är det många ggr bättre i verkliheten!

Kram Tamara