tisdag 11 september 2012

Sensommarglädje i pastell

Vilka dagar vi har haft! Äntligen lite värme. Passar på att njuta av pastellig sensommarglädje. Den vita höstanemonen, anemone hupehensis 'Honorine Jobert' som fick flytta in i rosengården i somras blommor nu tacksamt ikapp med rosenskärorna.

Den som väntar på något gott ... 
'Frülingsduft' var precis så där underbar som jag hade hoppats. Doften, färgen, formen. Tänk när hon har blivit lite större och jag kan sitta där på min trapp och bara uppleva. 
Även om det har varit lite varmare så är det ingen högsommarvärme direkt. Stövlar och strumpbyxor på. Men det är sådana här dagar man vill spara i en liten ask och plocka fram i vinter.

Dahliorna blommar vidare
Men vet ni. Flera av mina har ännu inte hunnit slå ut. Hoppas att den här lilla värmebölja ger dem en liten knuff så att det iaf blir en utslagen blomma per planta. Här nedan är det 'Jessy' som precis hunnit slå ut. Förra året plockade jag hur många buketter som helst. Skumt!En annan dahlia som faktiskt har slagit ut, och det med råge, är 'Shilo Noelle'. Blev lovad gigantiska blommor. Nog är de stora. Men inte gigantiska. 
En av sensommarens skönaste kombos är franska kungsljuset mot överblommar vit aklejruta. En sån där oplanerad lyckträff som man bara måste älska.
Med värmen kom fjärilarna
Äntligen lite fladder över rabatterna. Sensommarglädje. Påfågel-, citron-, nässelfjäril och allt vad de heter. Här en brungrå som jag inte vet namnet på. Kalasar på vitlysingen och verkar inte bry sig om att jag kommer närmare.
Kolla in ögonen! Häftiga va?
Kram, trädgårdskompisar!


15 kommentarer:

Hélena sa...

Underbara bilder som vanligt :-) Har jag skrivit att du är en himla duktig fotograf. Älskade kombon med kungsljuset och violrutan. Läckert vad naturen själv hittar på och självklart ska du komma hit på våren...också :-)
Bamsekram!
Hélena

Sabelhagens Olivlund sa...

Vilka bilder, du är fantastisk med kameran. Oj vilket läckert öga fjärilen har. Du har fångat det så snyggt.
Kungsljuset och violrutan är ett fint par:)).
Vad bra att Frühlingsduft var som förväntat. Jag ska inte tala om vad jag tycker om min...:).
Tack för namnet på anemonen, det är de jag har:)). Hade glömt namnet:).
Ha det gott.
Kram Maria

Ruben sa...

Vilka fantastiska fjärilsbilder! De har ju också en sådan fint komponerad bakgrund! Roligt när man kan fånga fjärilar på ett lite annorlunda sätt!

Ha det gott!
/Ruben

Ing-Mari sa...

Shilo Noelle, vilken underbar Dahlia.
Ska försöka lägga den på minnet.
Me like..
Kram Ing-Mari

Sabelhagens Olivlund sa...

Hej igen:). Jag har haft min Giardina sedan våren 2011.
Den blommade med de ljuvligaste blommor förra sommaren. Sedan frös den ner till fotknölarna i vinter. Har haft lite svårt att komma igen och inte blommat alls i år, den blomman som kom slog aldrig ut. Nu är den ca 120-130 cm hög. Frisk och har växt bra det sista. Jag skulle behöva en sommar till för att själv bli klok på denna ros:)). Om man jämför med Constance Spry som jag har på andra sidan rosenbågen är det en gigant mot Giardina:)). Lycka till.
Kram

Fröpåsen sa...

Så underbara bilder! Jag är riktigt sugen på att skaffa mig en Frulingsduft, jag bor i ett rött tegelhus så det kunde passa med den färgen! Ha en trevlig kväll! Hälsningar Maria

Marina sa...

Så mycket fint på en gång!
Gillar alla bilderna jättemycket.

Kram

Ulrika sa...

Åhh så snygga bilder.Den viya höstanemonen har jag köpt i em, hoppas den klarar sig trots höstplantering. Snygga dahlior oxå eller alla växter är superfina!

Kram

Min rosendröm sa...

Jösses vilka bilder!! fantastiskt fina. Sparar namnen på Dahliorna. Frulingsduft har jag ocksån köpt i sommar, blir inga blommor för mig förens till våren dock.

kram
Nina

Inger sa...

Jättefina bilder! Idag har det ju varit kanonväder. 'Frühlingsduft' är en toppenros och stor blir den.
Kram

Helens trädgård sa...

Vilka fantastiska bilder du bjuder på.
Även här har Dahlior blommat lite och sent... Ingen sol, ingen blomma.
Får du över kan du skicka lite solsken hit :=)

Ha det bäst!

Annika Christensen sa...

Vad mycket fin blomning du har. Sensommar är väl underbart!
Hopps värmen stannar ett tag till.
All gott
Annika

Törnrosa sa...

Instämmer med alla lovord ovan: helt underbara bilder!
Kram från Törnrosa

Törnrosa sa...

Instämmer med alla lovord ovan: helt underbara bilder!
Kram från Törnrosa

BLOMSTERDESIGN sa...

Jätte fina bilder! De ser så sommriga och fina ut! Härligt! Tack för fin inspiration! Kram Therese